De situatie in Uganda

Uganda registreert een gestage toename van actieve COVID-19-gevallen sinds de regering de beperkingen versoepelde in een poging de economie te helpen. Op 3 november bedroeg het aantal actieve besmettingen 5.372. Het ministerie van Volksgezondheid heeft gewaarschuwd dat het ergste nog moet komen, en gevreesd wordt dat versoepelde veiligheidsnormen tijdens de verkiezingsperiode de toestand kunnen verslechteren. Gezondheidsautoriteiten zeggen dat de bloeddonaties sinds het begin van de pandemie sterk zijn afgenomen, waardoor er een nationaal tekort is ontstaan. Kerkdiensten zijn weer begonnen met een maximum van 70 personen. Binnensportfaciliteiten, bars, casino's, speelcentra en bioscopen blijven gesloten. Er geldt een nationale avondklok vanaf 21.00 uur. tot 06.00 uur.

Wat we nu doen in Uganda

De Compassion-projecten zijn voorlopig gesloten en de medewerkers doen er alles aan om in de basisbehoeften van kinderen te voorzien met behulp van kinderbijslag en andere lokale middelen. Er worden giften van sponsors uitgedeeld. Via partnerkerken zijn er meer dan 88.974 voedselpakketten verstrekt en rond de 217.107 hygiënekits verspreid. Daarnaast hebben ze aan 41.386 mensen medische ondersteuning gegeven. Door middel van de telefoon wordt contact onderhouden met de sponsorkinderen en hun families, worden Bijbelverhalen gedeeld en met elkaar gebeden. 

Update 20 november

De impact van COVID-19

 

Hoe gaat het...


... op de projecten?
Momenteel zijn alle Compassion-projecten in Uganda gesloten. Medewerkers zijn bezig om online lessen te ontwikkelen. Verder blijven de medewerkers in nauw contact met de sponsorkinderen en als het mogelijk is bezoeken ze de kinderen thuis, met inachtneming van de richtlijnen. Inmiddels zijn er duizenden voedselpakketten en hygiënekits uitgedeeld aan kinderen en hun families.

... met de brieven?
Op dit moment is er vertraging in de bezorging van brieven bij de kinderen in Uganda. Zodra de kinderen weer naar het project kunnen, ontvangen ze de brieven die in de tussentijd zijn geschreven. Bemoedig je sponsorkind gerust met een mooie brief!

... met de giften?
Giften worden met een vertraging overgedragen aan de sponsorkinderen en hun families. Gezinnen besteden de gift aan datgene waar op dat moment het meest behoefte aan is, dit kan ook voedsel zijn, maar ook het betalen van de huur bijvoorbeeld.

Hoe kan ik helpen?


Bidden
Je kan de sponsorkinderen en hun families steunen door voor hen te bidden. 

Brief schrijven
Je kan een brief of kaart aan je sponsorkind schrijven en om hem/haar te bemoedigen. Dit kan via MyCompassion, je eigen Compassion-omgeving. 

Kind- of familiegift geven
Je kan je sponsorkind en zijn/haar familie ondersteunen door een kind- of familiegift te geven. In tijden van COVID betekent dit dat een kindgift wordt besteed aan het kopen van voedsel bijvoorbeeld. 

Zoek een sponsor voor een kind
Je kan een sponsor zoeken voor een kind door het profiel van het sponsorkind te delen op je eigen social media kanalen bijvoorbeeld. Daarnaast kan je ook vrienden en familie vragen om een kind te sponsoren. 

Sponsor een kind in Uganda