Elke vorm van vrijwilligerswerk bouwt mee aan de missie om kinderen uit extreme armoede te bevrijden. Of je nou hele dagen in de week vrij hebt of een uurtje per maand, jouw inzet maakt verschil. Doe je met ons mee?

We komen graag met je in contact om te zien waar jouw talenten het beste passen bij de missie van Compassion. Lees verder of meld je direct aan!

Onze droom

Samen met alle sponsors wereldwijd steunt Compassion ruim 2,3 miljoen kinderen die in armoede opgroeien. Onze droom is dat Compassion op een dag niet meer nodig is, omdat er geen kinderen meer in armoede leven. Om dit te bereiken, willen we een wereldwijde beweging van gerechtigheid ontketenen waarbij we met onze partners en vrijwilligers een blijvende impact maken en armoede voorgoed de wereld uit helpen.

Het is onze droom als team Share Compassion dat al onze vrijwilligers, die wij ‘ambassadeurs’ noemen, met hun unieke talent deel uitmaken van deze beweging. Help je ook mee?

Groepsfoto van Compassion-ambassadeurs tijdens de jaarlijkse ambassadeursdag op kantoor in Apeldoorn.

 

Vormen van vrijwilligerswerk

Als ambassadeur bij Compassion kun jij je op de onderstaande manieren inzetten voor kinderen in armoede.

 

Vormen van vrijwilligerswerk

Als ambassadeur bij Compassion kun jij je op de onderstaande manieren inzetten voor kinderen in armoede.

 

Zit hier niets tussen wat goed bij je aansluit, maar heb je wel een hart voor gerechtigheid en wil je je tijd en talent graag voor Compassion inzetten? Er is meer mogelijk dan je denkt! Zo zijn er ambassadeurs die hun talent inzetten door te bakken, haken, spullen verkopen, hardlopen, tuinieren, breien, schilderen, etc. Ook is het mogelijk om je professionele skills in te zetten, zoals je ervaring met marketing, IT, administratie of een ander vakgebied. We gaan graag met je in gesprek.

Afbeeldingen van Compassion-ambassadeurs

Humans of Compassion

Wil je weten wat anderen zeggen over vrijwilligerswerk bij Compassion? Veel ambassadeurs delen hun verhaal over hoe zij zich inzetten en waarom zij betrokken zijn geraakt. Je leest hun ervaringen onder de rubriek ‘Humans of Compassion’ op onze website en sociale media.

Twee meisjes staan bij zee en omarmen elkaar.

Omarm een project

Wist je dat je je ook kunt inzetten voor een concreet project? Met ‘Omarm een project’ verbind je je aan een project van Compassion, waarbij je in een jaar geld bij elkaar werft door bijvoorbeeld acties, het optrommelen van je vriendengroep of kring, of het betrekken van je school.

Screenshot van het platform Compassion Acties waar je jouw eigen actie kunt starten

Compassion Acties

Compassion heeft een actieplatform waarop je een eigen pagina met teller kunt aanmaken. Hiermee kun je geld ophalen voor een door jouw gekozen doel. De manier waarop je dit doet kies je zelf: verkoop spullen, laat je sponsoren voor een sportwedstrijd of kom met je school in actie.

Veelgestelde vragen

We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over de mogelijkheden en hoe jouw unieke talent het beste ingezet kan worden bij Compassion. Hieronder hebben we veel voorkomende vragen uitgewerkt, mocht je alsnog een vraag hebben: neem gerust contact met ons op.

 • Wat is de visie van Compassion op vrijwilligerswerk?

  Als Compassion zijn we ons ervan bewust hoe bijzonder het is dat iemand zijn of haar talent en tijd wil geven aan onze missie. We geloven dat iedereen talenten van God gekregen heeft, die we als rentmeesters zo goed mogelijk willen benutten. Wanneer iemand zich aanmeldt en nog zoekend is welke taak bij hem of haar past, kijken we samen wat het meest passend is. Talent is voor ons leidend, niet de vacatures. Wanneer we samen ontdekken waar een nieuwe vrijwilliger enthousiast van wordt, zien we dat zowel de vrijwilliger als het team hierdoor gezegend worden. Bovendien blijven deze vrijwilligers vaak langer verbonden aan Compassion. Zonder onze ruim duizend vrijwilligers konden we ons werk niet doen en daarom vinden we het belangrijk om goed voor deze groep mensen te zorgen en hen te faciliteren en inspireren.

 • Waarom gebruikt Compassion het woord ambassadeur in plaats van vrijwilliger?

  Compassion is van mening dat de term ambassadeur beter de lading dekt. Jij vertegenwoordigt onze missie op een bijzondere manier en we willen op deze wijze woorden geven aan de mate waarin we jou als persoon en jouw bijdrage aan ons werk op waarde schatten. Ambassadeur ben je niet alleen dat uur in de week waarop je bijvoorbeeld brieven vertaalt, maar draag je ook uit op andere momenten. Ook wanneer je op een verjaardag in gesprek raakt over Compassion, je iets op social media plaatst over het kind dat je sponsort of wanneer de plaatselijke basisschool op zoek is naar een goed doel voor een sponsorloop. Jij bent voor mensen die Compassion niet kennen een eerste kennismaking met ons werk en daarmee een vertegenwoordiger voor de kinderen in armoede die we in ons werk dienen: een ambassadeur dus!

 • Ik wil iets doen voor Compassion, maar ik weet niet goed wat het beste bij mij past. Wat kan ik doen?

  Er zijn veel mogelijkheden en we denken graag met je mee wat bij je zou kunnen passen. Het kan alvast helpen om te bedenken hoeveel tijd je beschikbaar wilt stellen, of je iets vanuit huis wilt doen of op locatie en voor hoe lang je je als ambassadeur wilt verbinden aan onze organisatie. Als je iets wilt doen in je zomervakantie, zien de mogelijkheden er anders uit dan wanneer je een tussenjaar hebt of naast je werk een dag in de week vrijwilligerswerk wilt doen.

  Bel (055-599 44 22) of mail ons gerust om te overleggen wat het beste bij jou kan passen!

 • Kan ik ook vrijwilligerswerk vanuit huis doen voor Compassion?

  Jazeker! De voornaamste vormen van vrijwilligerswerk waarbij dit mogelijk is, zijn het vertalen en het schrijven van brieven, maar ook sommige ambassadeursvacatures op kantoor kunnen (deels) vanuit huis worden uitgevoerd. Ook is het mogelijk om als online coach voor nieuwe ambassadeurs aan de slag te gaan vanuit huis.

  Het is natuurlijk ook een optie om je eigen talent in te zetten vanuit huis. Misschien schuilt er in jou wel een creatieveling die schildert of haakt of ben jij een ster in de keuken die taarten bakt of driegangenmenu’s voor anderen kookt, waarbij de opbrengst naar Compassion gaat. Heb je er wel eens aan gedacht om een jaar fondsen te werven voor een specifiek project?

 • Krijg ik een vrijwilligersvergoeding?

  Wanneer je vrijwilligerswerk gaat doen op kantoor, kom je in aanmerking voor een reiskostenvergoeding. Je krijgt maximaal 50 km per enkele reis woon-werkverkeer vergoed á 24 cent per kilometer, uitzonderingen daargelaten. Er is geen vergoeding voor gemaakte werkuren, maar gemaakte kosten om je vrijwilligerswerk uit te voeren mogen in overleg gedeclareerd worden.

 • Kan ik vrijwilligerswerk doen op een project van Compassion in het buitenland?

  Nee, dit is niet mogelijk. Compassion werkt uitsluitend met lokale medewerkers die ter plaatse worden geworven en opgeleid. Stages en vrijwilligersplekken worden alleen lokaal beschikbaar gesteld. Lokale medewerkers kennen de cultuur en de gemeenschap het beste.

 • Hoe worden vrijwilligers getraind?

  We vinden het belangrijk dat je als ambassadeur goed weet hoe Compassion werkt en vanuit welke visie we werken. Wanneer je start als ambassadeur nodigen we je daarom uit om de online cursus ‘De Passie van Compassion’ te volgen. Deze gaat in op de werkwijze van Compassion, de pijlers die we belangrijk vinden en het begrip armoede vanuit een Bijbels perspectief.

  Daarnaast word je op je specifieke ambassadeurswerkzaamheden getraind. Wanneer je op kantoor gaat meewerken, ontvang je een inwerkdocument en werken we je uitgebreid in. Als vertaler of schrijfambassadeur ontvang je een werkinstructie en als evenementenambassadeur word je op je eerste evenement begeleid door een medewerker of ervaren ambassadeur.

 • Hoeveel tijd kost het om vrijwilligerswerk te doen bij Compassion?

  Dit is afhankelijk van wat voor soort vrijwilligerswerk je gaat doen. Er zijn vormen waarbij we een minimale inzet van je verwachten. Wanneer je op de iconen op deze pagina klikt, geven we je per type vrijwilligerswerk meer uitleg.

  Er zijn ook vormen waarbij je zelf kunt bepalen hoeveel tijd je ervoor inzet. Bijvoorbeeld:

  • Sponsors vinden:
   Veel kinderen zijn nog op zoek naar een sponsor. Per mail kan je bij ons de biografie aanvragen van een kind dat nog een sponsor zoekt. Door voor het kind te bidden en in je omgeving rond te vragen wie hem/haar wil sponsoren, koppel je mogelijk een kind aan een nieuwe sponsor!
   Vraag een kindbiografie aan.

   

  • Je kerk betrekken bij Compassion:
   Geef kinderen in armoede een plek in je kerk door een dienst te organiseren over armoede. Voor de invulling van een dienst heeft Compassion ook sprekers en artiesten beschikbaar.
   Bekijk wat wij doen met en voor kerken.

   

  • Een school betrekken bij Compassion:
   Leerlingen op een basisschool kunnen een spreekbeurtpakket aanvragen of een sponsorloop organiseren.
   Kom met jouw school in actie.

   

  • Thuiswerken voor Compassion:
   Sommige teams binnen Compassion hebben werk dat prima vanuit huis, in je eigen tijd, gedaan kan worden. Het verschilt per seizoen en team welk werk er is en wat de mogelijkheden zijn.
   Neem contact op voor de mogelijkheden.

   

  • Muskathlon:
   Ga een sportieve uitdaging aan als muskathleet en laat je sponsoren! Als muskathleet verbind je je aan Compassion en train je in een jaar tijd voor een (halve) marathon, 63 kilometer wandelen of 4 dagen lang dagelijks 100 km wielrennen of 120 km mountainbiken in één van de landen waar Compassion werkzaam is. Tijdens je reis ontmoet je je sponsorkind en sta je ook in oog met extreme armoede. Een ervaring om nooit meer te vergeten.
   Lees meer op de Muskathlon pagina.
 • Wat kan ik van Compassion verwachten?

  Door vrijwilligerswerk te doen bij Compassion ervaar je hoe het is om verbonden te zijn met mensen aan de andere kant van de wereld. Je doet nieuwe ervaring op, krijgt de gelegenheid om te groeien en ondertussen maak je verschil in de levens van kinderen

  Als ambassadeur ontvang je vier keer per jaar een nieuwsmail en krijg je jaarlijks een uitnodiging voor een ambassadeursdag waarin er ruimte is om elkaar te ontmoeten, workshops te volgen en meer over het werk van Compassion te leren. Ook zijn er door het jaar heen meerdere activiteiten waarop je welkom bent. Dit zijn activiteiten die je helpen groeien als ambassadeur (zoals trainingen, inspiratiemomenten en gebedsmomenten) en activiteiten die je de gelegenheid geven andere ambassadeurs te leren kennen (denk hierbij aan een kerstquiz of een bingo). Via onze Facebook-groepen blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen en kun je jouw vragen delen.

Infographic over de impact van Compassion ambassadeurs

Word onderdeel van de missie

In 2022/2023 werkten we met maar liefst 1.073 ambassadeurs aan de missie om onrecht en armoede teniet te doen. Met elkaar hebben we via allerlei acties geld ingezameld, waren we aanwezig bij evenementen en ontvingen veel kinderen brieven dankzij de inzet van onze ambassadeurs. Meer over wat we samen bereiken vind je in onze infographic.

Enthousiast geworden?

Weet je aan het einde van deze pagina dat jij betrokken wilt raken bij het werk van Compassion als ambassadeur? Tof, we kijken uit naar jouw aanmelding! Heb je nog vragen? Bel ons op 055-599 44 22 of mail naar ambassadeurs@compassion.nl. Je kunt dan binnen 5 werkdagen een reactie van ons verwachten.