Op haar veertiende raakte Naome voor de eerste keer zwanger. Ongepland, natuurlijk. En tegen haar wil. “Ik was heel erg arm,” vertelt ze. “Ik woonde bij mijn moeder en we hadden amper genoeg te eten. Ik was in paniek en heb geprobeerd abortus te plegen, maar dat mislukte.” Naome was nog maar een jonge tiener toen haar zoon Trevor werd geboren. “Hij woont bij mijn zus en ik zie hem een of twee keer per jaar. Het breekt mijn hart dat ik niet voor hem kan zorgen. Iedere dag denk ik aan hem. Bij elke maaltijd vraag ik me af: zou hij nu ook eten?”

Slechte hygiëne en geen privacy

Net zoals de vader van Trevor, is ook de vader van Moses afwezig. “Ik had slechts een korte relatie met hem.” Omdat ze geen geld heeft voor een huis, woont Naome met Moses bij haar broer. Met z’n drieën leven ze in een kamer van 3×3 meter. Stromend water is er niet, koken, wassen en leven gebeurt op het straatje voor het huis: een smerig steegje dat bij slecht weer onder water staat, waar afval rondslingert en waar van goede hygiëne geen sprake is. Laat staan van privacy.

Kleine beetjes geld

“Mijn broer betaalt de huur. Van het kleine beetje geld dat ik verdien, kan ik eten kopen.” Naome verdient geld als kapster. “Moses en ik zijn opgenomen in het Moeder- en babyprogramma van Compassion. Een van de dingen die ik daar geleerd heb, is het kappersvak. Op deze manier kan ik zorgen voor een inkomen.” In een hoek van de kleine eenkamerwoning is een tafeltje ingericht met een spiegel. Er liggen een schaar, een kam en wat andere kapperspullen. Dit is haar ‘salon’. “Het is niet druk en verdient niet veel, maar het is een begin.” Daarnaast probeert Naome geld te verdienen met de verkoop van kleine snackjes.

Een indruk van de salon van Naome

Worstelen met God

“Ik vind het leven niet eerlijk. Ik vind God niet eerlijk. Waarom zit ik in deze situatie? Ik heb veel vragen en ik worstel met Hem. Tegelijk is Hij mijn enige houvast. Ik ben dankbaar voor het dak boven mijn hoofd. Ik hoef me geen zorgen te maken om medicijnen. Ook heb ik te eten en ik krijg zelfs de kans om me te ontwikkelen. Daardoor geloof ik dat God ons op een dag uit deze situatie zal halen.”


De meest kwetsbare en kritieke fase van een kind is in de leeftijd van 0 tot 5 jaar. Met de inzet van het Moeder- en babyprogramma vecht Compassion tegen het hoge sterftecijfer van moeders en jonge kinderen die overlijden aan de gevolgen van armoede. Naome en Moses zijn opgenomen in dit programma.