Op haar zestiende loopt Fiona van huis weg, omdat ze zwanger is. Nadat de baby is geboren, zet haar vriend hun op straat. Een vriendin belooft een serveersterbaan in Jinja. Al snel is ze een erotische danseres, maar nog steeds verdient ze niet genoeg geld om voor haar dochter te zorgen. Prostitutie is de enige manier om te overleven.

Blauwe plekken

In de industriestad Jinja wemelt het van de vrachtwagenchauffeurs en is het prostitutiegehalte torenhoog. Voor een euro heb je seks met condoom, voor anderhalf euro zonder. Het ergste zijn de Kenianen. Op een stuk karton onder een vrachtwagen hebben Kenianen seks met vrouwen zonder condoom, met geweld. Blauwe plekken zijn niet ongebruikelijk.

Ik ben waardevol

Als Compassion met Fiona in contact komt, vertelt ze haar verhaal voor een groep muskathleten. Dat is dapper, want prostitutie is een groot taboe in Uganda. Haar verhaal maakt een diepe indruk op de Nederlandse mannen en vrouwen. Ze drukken haar op het hart dat God nog steeds van haar houdt, ondanks alles, en dat ze een prachtige vrouw is. Een groep mannen vraagt haar symbolisch om vergeving. Nadat er met Fiona gebeden is, gebeurt er iets bijzonders. Ze ervaart vrijheid. De schaamte is weg. Dit moment heeft grote impact op haar leven. Leugens over dat ze niet waardevol zou zijn, verdwijnen naar de achtergrond. De diepste verandering is in iemands denken: Ik ben waardevol en krijg de keuze om het anders te doen.

Gods vaderhart

Nadat Fiona een cursus bij een christelijk conferentiecentrum over het vaderhart van God heeft gevolgd, krijgt ze een baan in een theedoekenfabriek. Ze geeft volop haar getuigenis in kerken en heeft inmiddels zelfs trouwplannen. Haar dochter gaat naar het Compassion-project dankzij de Muskathlon.

Sinds 2012 is het leven van veel kinderen in armoede radicaal veranderd omdat 1.400 mannen en vrouwen uit Nederland een Muskathlon gedaan hebben. Een Muskathlon is een sportieve uitdaging in één van de landen waar Compassion actief is.