Onze missie is om kinderen te bevrijden uit extreme armoede in Jezus’ naam. Dat doen we door samen te werken met lokale kerken. We geloven in de kracht van de kerk en dat we geroepen zijn om te zien naar mensen die in armoede leven. In de strijd tegen armoede is het ons verlangen om ieder kind te zien opbloeien en iedere volgeling van Jezus te betrekken bij deze missie.

Gods hart gaat uit naar mensen die in armoede leven, dat lees je in Bijbel. En daarom biedt Compassion Nederland leesplannen aan via de bekende Bijbel app van YouVersion. In ieder leesplan krijg je in een aantal dagen vanuit de Bijbel inspiratie en verdieping rond allerlei thema’s. De basis in alle leesplannen is het onderwerp gerechtigheid. In deze blog vertellen we je meer over waarom we dit doen en belangrijk vinden.

 


 

Ons nieuwste leesplan


Je hebt een roeping

Schrijver: Compassion-medewerkers wereldwijd
Aantal dagen: 4
Thema’s: geloof, christelijk leven, liefde

Gods hart gaat uit naar mensen die in armoede leven, dat lees je in de Bijbel. Wij willen jou inspireren hier meer over te ontdekken. Je vindt hier een overdenking voor vier dagen, geschreven door Compassion-medewerkers wereldwijd.

Bekijk onze Bijbel-leesplannen

Alice uit Kenia staat in de deuropening van een huis.

Schuilen bij God

Schrijver: Anne-Minke Hakvoort
Aantal dagen: 5
Thema’s: liefde, geloof, christelijk leven

Er kunnen tijden in je leven zijn dat je het gewoon even niet meer weet. Dat je leven te zwaar is om te leven, de wereld te ingewikkeld is of dat je geen energie meer hebt om de dagen door te komen. Dan wil ik je meenemen naar God als de beste plek om te schuilen, uit te rusten en gezegend te worden. Aan de hand van vijf teksten leer je wat de Bijbel zegt over God als schuilplaats en veilige vesting, als schild en woning, en wat dat vandaag voor jou betekent.

Kinderen staan in een kerk in Afrika.

Lessen van de kerk wereldwijd

Schrijver: John Meijerink
Aantal dagen: 5
Thema’s: liefde, geloof, christelijk leven

Wat kunnen wij leren van de kerk wereldwijd, de kerk die vaak onder extreme armoede gebukt gaat, onder verdrukking lijdt, te kampen heeft met hongersnoden of overstromingen? In dit leesplan van John Meijerink leer je iets over hun nederigheid, vrijgevigheid, gastvrijheid en radicaliteit. We doen dit aan de hand van Lukas 14, waar Jezus Zelf uitleg geeft over deze thema’s.  

Een Ugandese moeder houdt haar baby vast.

God keert alles om

Schrijver: Maria Danse – van de Dijk (Groot Nieuws Radio)
Aantal dagen: 5
Thema’s: geloof, liefde, christelijk leven

Deze week reizen we mee met Maria Danse en Eunice Nahuis van Groot Nieuws Radio. Zij zijn naar Uganda geweest om Moeder- en babyprojecten van Compassion te bezoeken, en Maria deelt haar ervaringen in dit leesplan. Laat je inspireren en lees mee hoe een verschil tot verbinding leidt, hoe een cultuurkloof overbrugd wordt door de liefde, hoe armoede kan aanzetten tot geven en hoe schuldgevoel verandert in dankbaarheid.

Putri uit Indonesië leest uit haar bijbel voor een roze muur.

De impact van Gods liefde op jouw leven

Schrijver: Gilbert Thera, ambassadeur van Compassion
Aantal dagen: 5
Thema’s: liefde, geloof, christelijk leven

God heeft ons gevormd vanaf ons allereerste begin. Sindsdien heeft hij ons geen moment meer losgelaten. Dit leesplan laat ons de impact van die liefde zien. We ontdekken wat Zijn liefde voor effect op ons mag hebben en hoe we omgaan met vragen als we in een seizoen van wachten zitten.

Kinderen rennend lachend voor de kerk.

Laat de kinderen tot Mij komen

Schrijver: Corien Rietberg, ambassadeur van Compassion
Aantal dagen: 5
Thema’s: liefde, geloof, christelijk leven

Kinderen worden vaak genoemd in de Bijbel, zoals bij het bekend maken van de geboden en de verhalen over de geschiedenis van het volk van God. Op het moment dat de discipelen zich afvragen wie het belangrijkste is, zet Jezus een kind centraal. Het mag duidelijk zijn dat Gods oog rust op kinderen en dat God er veel belang aan hecht hoe het met hen gaat.

Een meisje in een gele jurk houdt haar handen op elkaar tegen haar wang.

Leven vanuit bewogenheid

Schrijver: Tim Robertson (Compassion UK)
Aantal dagen: 5
Thema’s: geloof, christelijk leven, liefde

God roept ons op om onze naaste lief te hebben, maar wat betekent dat in de praktijk? In dit vijfdaagse leesplan nodigen we je uit om dieper na te denken over gerechtigheid, compassie, liefde en Gods hart voor de armen.


Jezus’ missie, onze missie

Schrijver: Daniel Müller (Compassion Zwitserland)
Aantal dagen: 7
Thema’s: geloof, christelijk leven, doel

Jezus bracht het evangelie naar de armen. Waarom specifiek hen? Omdat arme mensen bijzonder belangrijk voor Hem zijn. En omdat jij van Jezus houdt, ben je vast ook geïnteresseerd in wat er in zijn hart leeft. Ontdek de komende zeven dagen een nieuwe kant van Jezus en zijn hartenwensen. Ga met ons mee op deze ontdekkingsreis die je leven kan veranderen.

Meisje uit Burkina Faso kijkt omhoog.

Oog in oog met Jezus wordt alles anders

Schrijver: Gert-Jan Segers, lid van de Raad van Toezicht van Compassion Nederland
Aantal dagen: 6
Thema’s: geloof, christelijk leven, doel

In dit leesplan kijken we naar vijf bijzondere ontmoetingen van Jezus. In al Zijn grootheid nam Hij alle tijd voor die ene die Hij ontmoette. Zoals Jezus destijds oog in oog met die ene stond, zo staat Hij nu ook voor jou. Wat Hij destijds zei en deed, is juist ook speciaal voor jou bedoeld. Als het beste nieuws ooit. Om jou aan te spreken, te verlossen en te veranderen.

Geloven is verlangen naar meer

Schrijver: Diverse medewerkers van Compassion Nederland
Aantal dagen: 5
Thema’s: bemoediging, geloof, doel

Op een dag is er geen nood, geen honger, geen verdriet, geen armoede. Er komt een nieuwe hemel en aarde. Tot die tijd zijn we door God geroepen om recht, herstel en heelheid te brengen. Dit leesplan spoort je aan om te midden van al het onrecht een verschil te maken. Door je ‘broodjes en visjes’ in Zijn handen te leggen, in het geloof dat Hij het overvloedig zal vermenigvuldigen.

Actieve liefde

Schrijver: Daniel Müller, relatiemanager Kerken in Zwitserland
Aantal dagen: 7
Thema’s: liefde, christelijk leven, geloof

Soms maken we het eenvoudige evangelie onnodig complex. Net als de Farizeeërs in de tijd van Jezus die hun to-dolijstje afstreepten om Gods gunst te ontvangen. In dit leesplan ontdek je wat de betekenis is van ‘God en je naaste liefhebben’ en leer je zien hoe de leefregels van Jezus passen op vandaag.

Foto van een meisje dat een kruik vult bij een waterpunt.

Als recht stroomt als water

Schrijver: Yanniek van der Schans – theoloog en Speak Up ambassadeur
Aantal dagen: 5
Thema’s: christelijk leven, geloof, leiderschap

In dit leesplan volgen we wat Amos in grote lijnen te zeggen heeft over rechtvaardigheid. Lees de hoofdstukken helemaal, de verzen bovenaan het leesplan zijn de uitgelichte teksten, die specifiek over rechtvaardigheid gaan, of met de overdenking te maken hebben.

Een jongen met gevouwen handen kijkt omhoog.

De gerechtigheid van de Koning

Schrijver: Jiska Eilander – Compassion Nederland
Aantal dagen: 5
Thema’s: christelijk leven, geloof, leiderschap

In dit leesplan ontdek je verschillende momenten uit het leven van David waarin het thema ‘rechtvaardigheid’ en belangrijke rol speelt. God laat meerdere keren Zijn rechtvaardigheid zien in het leven van David. Daarnaast handelt David zelf ook geregeld op een bijzondere manier.

Leesplan door Anne-Minke Hakvoort over honger.

Gelukkig ben je, als je hongert

Schrijver: Anne-Minke Hakvoort – Compassion Nederland
Aantal dagen: 5
Thema’s: christelijk leven, geloof delen, audio

Dit leesplan gaat over hoe de Bijbel ‘honger’ dichtbij brengt: Gods opdracht om je over de hongerigen te ontfermen. Je verdiept je in de zaligspreking: je bent zalig als je hongert naar gerechtigheid. Je leert van Jezus, het Brood des levens. Als laatste richt je je op de eeuwigheid, waar nooit meer honger zal zijn.

Leesplan door Gilbert Thera over geestelijk gevoed worden.

Meer dan overvloedig

Schrijver: Gilbert Thera
Aantal dagen: 5
Thema’s: christelijk leven, geloof, doel, audio

Dit leesplan gaat over ‘geestelijk gevoed worden’. We lezen over de Samaritaanse vrouw, die leert drinken uit de Levende Bron. Vervolgens kijken we naar Jezus, die de wil van Zijn Vader doen als Zijn voedsel beschouwt. En we leren hoe we als Gods huisgezin een plek mogen zijn waar altijd meer dan genoeg voedsel is voor iedereen.

Leesplan door Carin van Essen over vieren.

Manna voor elke dag

Schrijver: Carin van Essen
Aantal dagen: 5
Thema’s: geloof, christelijk leven, audio

In ‘Manna voor elke dag’ neemt de schrijfster je mee in Gods unieke plan voor de wereld. Ze laat zien, hoe nauwkeurig God Zelf de feesten in het oude Israël heeft ingesteld, maar ook hoe de feesten en rituelen in onze Westerse wereld afgeschaft zijn. Vervolgens lees je hoe wij ze weer mogen meevieren, zoals de grote Verzoendag in het najaar.

Leesplan door Anne-Minke Hakvoort over omzien naar elkaar.

Omzien naar elkaar

Schrijver: Anne-Minke Hakvoort – Compassion Nederland
Aantal dagen: 5
Thema’s: christelijk leven, doel, geloof delen

Omzien naar elkaar en elkaar liefhebben is de grote opdracht van elke gelovige. Dit leesplan laat zien hoe dat er uit kan zien in Bijbels licht. Doe de liefde aan, wees een licht, troost elkaar en bid voor elkaar. Lees mee hoe je naar de ander om kunt zien en de ander bij God kunt brengen.

Leesplan door John Meijerink over Gods hart voor gezinnen.

We Are Family

Schrijver: John Meijerink – Compassion Nederland
Aantal dagen: 5
Thema’s: voor gezinnen, geloof, doel

Wist je dat God een bijzonder plan heeft voor je gezin? In dit leesplan ontdek je Gods hart voor gezinnen, hoe je samen een team kan zijn en hoe je samen een zegen mag zijn voor je omgeving. Een must read voor elk gezin dat verlangt om samen dichtbij God en elkaar te zijn!

Een jongen ligt op zijn buik op een kleedje en leest in de bijbel.

Samuel, als kind geroepen door God

Schrijver: Melissa Bulten – Compassion Nederland
Aantal dagen: 5
Thema’s: geloof, gebed, vertrouwen

Hoe kijkt God naar kinderen? Hij ziet ze. Maar waarom zijn kinderen zo belangrijk in Zijn Koninkrijk? Wat kunnen wij leren van hoe God met ze omgaat? Dit leesplan neemt je mee in de antwoorden op deze vragen vanuit het verhaal van Samuel uit het Oude Testament.

Een meisje zit op een steiger en kijkt over het water.

Hoop in moeilijke tijden

Schrijver: Laura Phillips – Compassion Canada
Aantal dagen: 4
Thema’s: armoede, gerechtigheid, hoop

In een gebroken wereld is het al lastig genoeg om je vast te houden aan hoop. Nog moeilijker is dat in tijden van pijn en lijden. Toch mogen we hoopvolle mensen zijn. Hoe oefen je jezelf praktisch in deze hoop die voor altijd is?

Een jongen staat bij een golfplaten muur en kijkt schuin omhoog.

Jezus & splagchnizomai

Schrijver: Harriët Hofsink – Compassion Nederland
Aantal dagen: 7
Thema’s: geloof, lijden, kracht

Het Griekse woord splagchnizomai beschrijft wat we voelen als we geconfronteerd worden met pijn en lijden van anderen. In dit leesplan leer je over de betekenis én impact ervan bij Jezus en de mensen die Hij tegenkwam. Wil ik dat (ook) in mijn leven?

Twee meisjes in feestelijke jurken zitten op de drempel van een kerkgebouw.

Elke goede gave

Schrijver: Alyssa Esparaz, Rebekah Malbrecht en Rayo Adegoke – Compassion Canada
Aantal dagen: 5
Thema’s: kerst, advent

Ga tijdens Advent vijf dagen met ons op pad om in de Bijbel en in verhalen van over de hele wereld de goede gaven te ontdekken die God ons geeft. In de brief van Jakobus vinden we het goede leven, het goede nieuws, goede daden en goede gaven.

Een meisje zit op een bankje te bidden.

Bidden voor een gebroken wereld

Schrijver: Alyssa Esparaz – Compassion Canada
Aantal dagen: 3
Thema’s: armoede, gerechtigheid, bidden

Bidden met de woorden van de Bijbel is een mooie manier om je gebedsleven een impuls te geven. Dit plan geeft praktische suggesties om met Gods woord te bidden. Want God heeft hart voor onze gebroken wereld.

Een moeder heeft haar baby op schoot en kookt eten.

In de handen van Jezus

Schrijver: Tiemen Westerduin – Compassion Nederland
Aantal dagen: 5
Thema’s: armoede, gerechtigheid, uitdelen

Wat doet het met jou als je geconfronteerd wordt met de nood in deze wereld? Slaat het je lam? Of ga je helemaal aan? In dit leesplan zoomen we in op het bekende verhaal van de vijf broden en twee vissen.

Samen bidden voor de voedselcrisis

Schrijver: Compassion Canada
Aantal dagen: 3
Thema’s: armoede, voedselcrisis, bidden

Wij bidden voor de mensen die wereldwijd getroffen worden door de voedselcrisis. Doe je mee? Je kunt dit driedaagse gebedsplan herhalen of ervoor kiezen om meerdere dagen te doen over één thema voordat je naar het volgende gaat.

Een Indonesisch meisje rent lachend naar de camera.

In beweging voor God

Schrijver: Anne-Minke Hakvoort – Ambassadeur Compassion Nederland
Aantal dagen: 5
Thema’s: armoede, gerechtigheid, hardlopen

Toewijding aan God klinkt mooi, maar is best moeilijk. In dit leesplan leer je hoe je mag luisteren naar God en naar je eigen hart. Welke talenten en verlangens geeft God je? Dit leesplan geeft handvatten om te groeien.

 


 

Reading plans in English

Jesus and Splagchnizomai

Writer: Harriet Hofsink – Compassion Netherlands
Days: 7
Themes: love, faith, christian living

The Greek word “splagchnizomai” describes what we feel when we are faced with pain and suffering of others. In this plan you’ll learn more about the meaning and impact of splagchnizomai in the life of Jesus and the people He encountered. It begs the question: Do I (also) want more splagchnizomai in my life?

Looking After One Another

Writer: Anne-Minke Hakvoort – Compassion Netherlands
Days: 5
Themes: faith, purpose, share your faith

Every believer’s great calling is to look after and love one another. This 5-day reading plan demonstrates how to accomplish this from a biblical perspective. Put on love, be a light, console, and pray for one another. Continue reading to learn how you can care for others and lead them to God.

Get into action for God

Writer: Anne-Minke Hakvoort – Compassion Netherlands
Days: 5
Themes: poverty, justice, running

Dedication to God sounds beautiful but can be quite difficult in practice. This reading plan will give you tools to grow in this dedication. You will learn how to listen to God and your own heart. Which talents and desires has God given you? And how can you use those in his Kingdom? You will also learn how to honor God through discipleship and perseverance.

De Bijbel app downloaden

Staat de YouVersion Bijbel app nog niet op je telefoon of tablet? Je kunt de app downloaden uit de App Store voor iOS of uit de Play Store voor Android-apparaten.

Partners van Compassion

YouVersion is in 2013 in Amerika gestart vanuit Life.Church. Inmiddels is de Bijbel app wereldwijd bijna 500 miljoen keer geïnstalleerd. Via de app kan de Bijbel in 1372 talen worden gelezen. In Nederland alleen is de Bijbel app inmiddels 4,6 miljoen keer gedownload.

Jesus.net is een wereldwijd netwerk van organisaties die mensen helpen in hun online zoektocht naar Jezus. Jesus.net werkt samen met meer dan 85 organisaties, in 55 landen en 29 talen. Jesus.net coördineert de Bijbel app en leesplannen in Nederland.