Dit kun je doen

Als schrijfambassadeur schrijf je met twee of meer kinderen. Je krijgt een eigen account op MyCompassion: ons online platform waar je eenvoudig online brieven kunt schrijven op een moment dat jou uitkomt. De brieven die je schrijft en ontvangt zijn in het Engels. We vragen je om drie tot zes brieven per jaar te schrijven naar ieder kind dat je schrijft.

Ben jij enthousiast geworden om te gaan schrijven, dan zien we jouw aanmelding graag tegemoet! Binnen gemiddeld drie weken koppelen we je aan de kinderen. Op dat moment ontvang je meer informatie en kun je ook direct een eerste brief sturen.

Benjamin Looijenga is contactpersoon voor de schrijf- en vertaalambassadeurs van Compassion.

Wil je meer weten?

Benjamin is contactpersoon voor schrijfambassadeurs. Heb je op dit moment nog vragen of wil je weten of het bij jou past om schrijfambassadeur te zijn? Benjamin helpt je graag en is bereikbaar op blooijenga@compassion.nl.

Ervaring van een ambassadeur

Nihaila (33) is schrijfambassadeur. Ze ging met Compassion op reis naar Colombia en ontmoette Andres, het kind dat ze sponsort.

“Brieven schrijven heeft echt effect op een kind. Bij de ontmoeting met mijn sponsorkind Andres liet hij me de map met mijn brieven zien. Zijn moeder zei: ‘Je kent ons niet, maar je hebt zoveel liefde voor ons.’ ”

Nihaila is schrijfambassadeur bij Compassion

Veelgestelde vragen

 • Zijn er voorwaarden om schrijfambassadeur te kunnen worden?

  Iedereen die enthousiast is om met de kinderen te schrijven is welkom! Als je je aanmeldt, verwachten we dat je de intentie hebt om dit voor langere termijn te doen. De kinderen gaan namelijk meerdere jaren naar een Compassion-project en het is voor hen een teleurstelling als een schrijver snel stopt en er veel wisselingen zijn.

  Verder vragen we je om drie tot zes brieven per jaar te sturen per kind. We hanteren dus ook een maximum aantal brieven. Dit omdat meer dan zes brieven veel druk geeft voor de medewerkers op het project met het vertalen van de brieven naar de nationale taal. Die tijd kunnen ze dan niet gebruiken om de kinderen te begeleiden. Ook willen we niet te ver afwijken van het gemiddeld aantal brieven dat kinderen ontvangen van een sponsor. Wil je meer schrijven, dan nodigen we je uit om meer kinderen te gaan schrijven!

 • Ik kan geen Engels, mag ik dan toch schrijven?

  Je schrijft de brieven in het Engels en krijgt in het Engels brieven terug. Als schrijfambassadeur is in het Nederlands schrijven helaas niet mogelijk, vanwege het extra vertaalwerk dat dit oplevert. Kun je zelf geen Engels? Vraag je connecties/familie of zij jouw brief willen vertalen voor je de brief verstuurt.

 • Is het voor het sponsorkind niet verwarrend om twee sponsors te hebben?

  In de eerste brief kun je uitleggen dat jij het contact gaat onderhouden. In de praktijk zien we dat sponsorkinderen hun schrijfambassadeur als sponsor zien. Soms bedanken sponsorkinderen jou als schrijfambassadeur voor de financiële bijdrage. Je kunt dan uitleggen in de brief dat de financiële ondersteuning via iemand anders plaatsvindt en dat jij degene bent die via de brieven contact houdt.

 • Kan ik contact leggen met de financiële sponsor?

  In verband met de privacywet worden de contactgegevens van de financiële sponsor en de schrijfambassadeur niet gedeeld met elkaar. Je weet dus niet wie de betalende sponsor is.

 • Wanneer stopt mijn schrijfondersteuning?

  De schrijfondersteuning met jouw schrijfkind kan om verschillende redenen eindigen, namelijk wanneer:

  • jouw schrijfkind het project verlaat. We informeren je hierover en vragen of je met een ander kind wilt schrijven.
  • de financiële sponsor aangeeft zelf te willen schrijven. We nemen contact met je op om je op te hoogte te brengen dat jouw schrijfondersteuning stopt.
  • de financiële sponsor niet langer kan of wil betalen. We nemen contact met je op om je de mogelijkheid te geven om iemand te zoeken die jouw schrijfkind financieel wil ondersteunen of om te vragen of je zelf volledig sponsor zou willen worden.
 • Mag ik ook fysieke brieven schrijven?

  Het heeft onze voorkeur dat je de brieven zoveel mogelijk online schrijft vanwege het extra werk dat er bij fysieke brieven komt kijken, maar het is zeker mogelijk om bijvoorbeeld een keer per jaar een handgeschreven brief of een papieren cadeautje op te sturen. In deze blog lees je wat je allemaal op kunt sturen en waar je rekening mee moet houden. Je kunt jouw post opsturen naar ons kantoor in Apeldoorn:

  Compassion Nederland
  Postbus 1340
  7301 BN Apeldoorn

Elvis uit Togo leest een brief die zijn sponsor hem heeft gestuurd.

Schrijftips voor jouw brief

Vraag jij je af waar te beginnen met schrijven of kun je wat extra inspiratie voor jouw brief gebruiken? In deze blog vind je een opzet die je kunt gebruiken bij het schrijven van jouw brief. Je leest er ook allerlei handige tips en ideeën voor onderwerpen om over te schrijven.