Voor moeder Teddy is het een dagelijkse strijd om haar kinderen voldoende te eten te geven. Meestal kan ze ze wel iets meegeven naar school, maar een ontbijt zit er niet in. Als het lukt krijgen de kinderen een avondmaaltijd wanneer de schooldag is afgelopen. De dappere Ugandese doet ontzettend haar best, maar het is duidelijk dat er regelmatig een maaltijd wordt overgeslagen.

In haar leven heeft Teddy flinke klappen geïncasseerd. Ze was hoogzwanger van haar jongste kind toen haar man haar verliet en er met een ander vandoor ging. Teddy: “In die tijd voelde ik me zwak, ongelukkig en ten einde raad. Omdat ik hulp nodig had, heb ik me gemeld bij het Compassion-project.”

Bron van kracht

Omdat Teddy zwanger is, wordt ze opgenomen in het Moeder- en babyproject. De steun die Teddy vanuit het project krijgt, is haar redding. Teddy straalt als ze vertelt: “Mensen zoals projectmedewerker Kezia hebben mij overeind gehouden. Als ik me down voelde, sterkte zij me en moedigde me aan. Haar woorden betekenden zoveel voor me. Wat ze ook tegen me zei, ik nam het in me op en ik werd door haar aangemoedigd. Ik weet niet wat ik gedaan zou hebben zonder deze vrouw. Ze is een geweldige bron van kracht voor me geweest.”

Ook Compassion-medewerker Kezia is trots. “We hebben Teddy echt zien groeien. Toen ze bij ons kwam was ze ongelukkig. We baden met haar en boden haar ondersteuning. Ze leerde Jezus kennen en vertrouwen. Gaandeweg vermenigvuldigde haar talenten. Ze richtte haar eigen bedrijfje op. Met haar kleine inkomen kan ze nu haar vier kinderen voeden, de huur voor hun huisje betalen en sparen voor het lesgeld van haar kinderen. Soms lukt het haar niet om te sparen en ze heeft het nog steeds niet breed, maar ze hoeft niet meer te bedelen! Teddy is een stabiele, dappere vrouw. En wat zo mooi is: Teddy helpt nu anderen. Onlangs heb ik nog een jonge vrouw naar haar doorgestuurd en gevraagd ‘Teddy, wil jij haar bemoedigen en adviseren?’.’’

Projectmedewerker Kezia staat met een bijbel in haar hand voor een groep vrouwen.
Projectmedewerker Kezia zet zich in voor de moeders in deze wijk.

‘Wat zo mooi is: Teddy helpt nu anderen. Onlangs heb ik nog een jonge vrouw naar haar doorgestuurd en gevraagd ‘Teddy, wil jij haar bemoedigen en adviseren?’.’

Een eigen inkomen verdienen

Het leven is nog steeds niet makkelijk, maar Teddy doet haar uiterste best. Haar huisje van steen, hout en golfplaat is klein – twee bij twee – en eenvoudig, maar netjes en ze verbouwt in haar tuin zelf mais. Ook haar eigen bedrijfje is hier gehuisvest. “Ik maak en verkoop mandazi’s (een soort lokale oliebol) en sinds een tijdje verkoop ik ook brandhout. Zo verdien ik mijn geld en kan ik voor mijn familie zorgen. Ik ben zo opgelucht dat ik in het levensonderhoud van mijn kinderen kan voorzien.”

Moeder Teddy uit Uganda staat samen met projectmedewerker Kezia bij een stapel brandhout.
Teddy verkoopt onder andere brandhout om rond te kunnen komen.

Teddy is bepaald niet de enige in haar dorp die moet strijden voor haar bestaan. Er zijn nog veel meer zwangere moeders die steun nodig hebben. De Compassion-medewerkers in Uganda willen hen graag helpen en bidden elke dag dat God zal voorzien. Kezia: “Elke zondag heten we alle kinderen uit de wijk welkom bij de kerk, ook de kinderen die niet zijn opgenomen in het project. Dan krijgen ze thee en cassave. Dat is het minste wat we voor ze kunnen doen. De nood is hoog, maar we kunnen geen loze beloftes doen.” Dus blijven ze hopen en bidden dat meer mensen willen bijdragen, zodat moeders geregistreerd kunnen worden en zo samen met hun kinderen uit het spoor van armoede kunnen komen.