Extreme droogte

Elia (10) woont met zijn gezin in Laikipia, een provincie in het hart van Kenia. Zijn vader is overleden. Ze leven van de opbrengst van hun vee. Maar door grote droogte, het heeft hier al anderhalf jaar niet geregend, zijn twaalf van de veertig schapen en geiten omgekomen. Het vee dat over is, levert weinig melk voor het gezin, laat staan voor de verkoop. De magere dieren leveren daarnaast weinig vlees op. Bovendien durft moeder Eunice eigenlijk niet te slachten, bang dat er geen dier meer overblijft.

Elia is opgenomen in een Compassion-project dat gerund wordt door de lokale kerk. Hier krijgt hij een gezonde maaltijd. Ook kan hij naar school, krijgt hij medische zorg en hoort hij over Jezus. De 284 families die deel uitmaken van dit project, krijgen daarnaast maandelijks 20 dollar om voedsel van te kopen. Project-medewerkers helpen de ouders ook met het zoeken naar alternatieve inkomens, zodat zij op de lange termijn minder afhankelijk zijn van hun kwetsbare vee.

Inflatie in Kenia:
Een blik bonen, onderdeel van het dagelijks menu van veel Kenianen. Prijsstijging: 76%, van $0,68 -> $1,20.

Eunice met haar zoon Elia.

Onmogelijke keuzes

Akshan (11) groeit op in Sri Lanka. Zijn vader Rajan is metselaar, maar heeft niet iedere dag werk. Zijn moeder kan vanwege haar gezondheid niet werken. Het kost het gezin grote moeite om elke dag een goede maaltijd te maken. Ze moeten vaak kiezen tussen het kopen van eten of andere basisbenodigdheden.

Rajan: “De ene dag koop ik kip en misschien één ander ding en dan is het geld voor die dag op. De volgende dag hebben we tandpasta nodig of iets anders en is er geen geld voor eten. Medicijnen voor mijn vrouw kan ik me niet veroorloven.” Akshan is opgenomen in het Compassion-project, dat brengt het gezin een stuk verlichting. Akshan krijgt de kans zich te ontwikkelen. Hier is het hele gezin bij gebaat. Ze krijgen ondersteuning van het project in de vorm van eten en training.

Inflatie in Sri Lanka:
Een blik poedermelk, belangrijk product voor iemand die in armoede leeft en dus geen koelkast heeft. Prijsstijging: 206%, van $2,61 -> $8,00

Akshan met zijn ouders.

Onveiligheid

Alice (5) woont samen met haar familie in de regio Karamoja, in het noordoosten van Uganda. De bewoners van dit gebied hebben niet alleen te maken met voedselonzekerheid, maar ook met onveiligheid door gewapende overvallers. Ook het huis van de familie van Alice is overvallen. Hun bezittingen, zoals de dieren, het spaargeld en andere huishoudbenodigdheden zijn meegenomen. In combinatie met de inflatie en extreme droogte zorgt dit ervoor dat de familie niet genoeg te eten heeft. Vader Eli vertelt: “Omdat ik de kostwinner ben, moet ik voor mijn gezin zorgen. Maar door de stijgende prijzen verdien ik niet genoeg.” Soms eet de familie maar één keer per dag.

Het Compassion-project waarin Alice is opgenomen, ondersteunt de familie met voedselhulp en training. Ook helpt het project gezinnen met oplossingen voor de lange termijn. Zoals irrigatiesystemen waardoor oogsten niet mislukken en mensen het hele jaar door gewassen kunnen verbouwen.

Inflatie in Uganda:
Een pak maismeel, het belangrijkste ingrediënt van posho, wat veel gezinnen eten. Prijsstijging: 150%, van $0,48 -> $1,20.

Alice met haar vader Eli.