Joshua is letterlijk van de vuilnisbelt geplukt. In 2016 worden vier Ugandese kinderen die door een renner van de Muskathlon worden gesponsord, geïnterviewd voor de camera. Vier hoopvolle verhalen, het verhaal van Joshua contrasteert. Hij raapt iedere dag plastic op de vuilnisbelt. 

Aids-taboe

Joshua’s vader gaat bij schering en inslag vreemd en heeft aids. Dezelfde week dat zijn vader daaraan overlijdt, bevalt moeder Irene van een tweeling. De dan in totaal vijf kinderen, zijn besmet met hiv. In Uganda is het aantal hiv‐besmettingen immens, erover praten is een groot taboe. Bovendien is in Uganda de vrouw het eigendom van de man. Na het overlijden staan Joshua’s ooms die het sloppenwijkhuisje verhuren, direct op de stoep. De ooms doen alles om Irene en de kinderen eruit te krijgen. Ze steken kranten in de fik en schuiven die onder de deur. Zodra de kinderen naar buiten gaan, krijgen ze een pak slaag.

De ommekeer

Als het jaar daarop een volgende Muskathlon plaatsvindt in Uganda, hebben de 130 atleten sponsors geworven met het indrukwekkende filmpje van Joshua. Niemand houdt het droog als Joshua voor de groep staat. Binnen vijf minuten heeft de groep geld bij elkaar verzameld om een nieuw huisje te betalen. En Joshua krijgt een eigen sponsor. De tweeling wordt opgenomen in het Moeder- en babyproject.

Toekomstdroom

Inmiddels woont Irene met haar kinderen in een huisje aan de rand van de stad. Onlangs startte ze een juicebar in Kampala, zodat ze in haar eigen onderhoud kan voorzien. Joshua gaat naar school en droomt weer: “Misschien word ik wel dokter.”

Sinds 2012 is het leven van 9.200 kinderen in armoede drastisch veranderd omdat mannen en vrouwen uit Nederland de keuze maakten een Muskathlon te doen. Een Muskathlon is een sportieve uitdaging in één van de landen waar Compassion actief is.