Een extreme uitdaging, op een bijzondere locatie, waarbij jij op jouw manier invulling kan geven aan Gods hart om recht te doen. Met de Muskathlon komen we letterlijk in beweging voor kinderen in extreme armoede.

Wij geloven in naastenliefde en recht: verlangens die God ook in onze harten heeft gelegd. Extreme armoede doet mensen tekort. Dit beweegt Jezus’ hart en mag ook ons hart bewegen. God nodigt je uit het onrecht van de ander je eigen te maken. Om naast een kind in armoede te gaan staan, met gebed, woorden en daden.

Wat ga je doen?

Jij komt ten eerste letterlijk in beweging! Je gaat trainen om een halve marathon, hele marathon of ultrarun te rennen, 63 kilometer te wandelen of 100 tot 120 kilometer te mountainbiken.
 Daarnaast ga je zoveel mogelijk fondsen werven en sponsors zoeken voor kinderen. We dagen je uit om € 10.000 op te halen, zodat we een mooie bijdrage kunnen leveren aan onder andere de projecten die je gaat bezoeken.

Samen maken we er een mooi jaar van, met als afsluiting een bijzondere reis waarin jij je sportieve prestatie gaat neerzetten en ontmoetingen hebt met onze lokale collega’s en de kinderen waar jij je voor hebt ingezet.

Ga mee op reis

De nationale vlag van Indonesië. Indonesië | oktober 2024

Met zo’n 17.000 eilanden in de Pacifische en Indische Oceaan is Indonesië de grootste eilandenstaat van de wereld. Eén van deze eilanden is Timor, waar we van 23 oktober t/m 1 november 2024 met de Muskathlon naartoe zullen reizen.
 

  Het leven in Indonesië

   Icoon van een waterdruppel. 5,3% van de bevolking heeft geen toegang tot basis sanitaire voorzieningen
   Icoon met drie kinderen. 9,5% van de bevolking leeft onder de nationale armoedegrens
   Icoon van een baby. 1 op de 45 kinderen overlijdt voor het 5e levensjaar

Indonesië is een zeer diverse samenleving, met een brede mix van mensen en culturen. Er zijn honderden etnische groepen en er worden meer dan 600 verschillende talen gesproken. Het land is ongeveer 46 keer zo groot als Nederland. Er wonen ruim 275 miljoen mensen in Indonesië en de hoofdstad is nu nog Jakarta. In 2024 wordt Nusantara de hoofdstad, een stad die momenteel nog in opbouw is. Indonesië ligt aan de Pacific ‘Ring of Fire’, waardoor aardbevingen, tsunami’s, aardverschuivingen, droogte en bosbranden geregeld voorkomen.
 

  Compassion in Indonesië

Sinds 1968 werkt Compassion in Indonesië. Momenteel staan er 162.452 kinderen ingeschreven bij de 725 projecten. Bij 167 projecten is ook een Moeder- en babyprogramma. De grootste uitdagingen voor Compassion in Indonesië zijn infrastructuur, kwaliteit van onderwijs en natuurrampen.
  

  Doe jij voor hen een Muskathlon?

In het jaar voordat je gaat, werf je €10.000 voor kinderen in extreme armoede. Het geld dat jij als Muskatleet ophaalt, gaat naar verschillende projecten in Indonesië. Deze projecten zijn ondersteunend aan het kindsponsorprogramma van Compassion. Met het geld worden kinderen en hun gezinnen geholpen, door middel van bijvoorbeeld water, trainingen of voedsel.

Deze Muskathlon zit vol!

Man rent een marathon in Indonesië.
De nationale vlag van Uganda. Uganda | februari 2025

In het hart van Afrika ligt Uganda, een land met een prachtige natuur. Van 31 januari t/m 8 februari 2025 reizen we voor de achtste keer naar Uganda. De Ugandese bevolking kampt al jaren met de gevolgen van extreme armoede: 42,2 procent leeft onder de armoedegrens. Samen komen we voor hen in actie.
 

  Het leven in Uganda

   Icoon van een waterdruppel. 61,9% van de bevolking heeft geen toegang tot basis sanitaire voorzieningen
   Icoon met drie kinderen. 42,2% van de bevolking leeft onder de extreme armoedegrens
   Icoon van een baby. 1 op de 24 kinderen overlijdt voor het 5e levensjaar

Extreme droogte speelt een belangrijke rol in de armoedeproblematiek in Uganda. Ongeveer twee derde van de werkende bevolking werkt in de landbouw, met koffie als voornaamste exportproduct. Ook heeft Uganda een geschiedenis met veel politieke onrust. De economie raakte volledig in het slop tijdens het regime van Amin en de daaropvolgende burgeroorlog. Naast militaire terreur van onder andere het Verzetsleger van de Heer en een torenhoge buitenlandse schuld, hebben veel Ugandezen te kampen met de aidsproblematiek.
 

  Compassion in Uganda

Sinds 1980 werkt Compassion in Uganda. Momenteel staan er 142.984 kinderen ingeschreven bij de 504 projecten. Bij 144 projecten is ook een Moeder- en babyprogramma. De grootste uitdagingen voor Compassion in Uganda zijn ethnische onrusten, droogte en voedselschaarste.
  

  Doe jij voor hen een Muskathlon?

In het jaar voordat je gaat, werf je €10.000 voor kinderen in extreme armoede. Het geld dat jij als Muskatleet ophaalt, gaat naar verschillende projecten in Uganda. Deze projecten zijn ondersteunend aan het kindsponsorprogramma van Compassion. Met het geld worden kinderen en hun gezinnen geholpen, door middel van bijvoorbeeld water, trainingen of voedsel.

Deze Muskathlon zit vol!

Een jongen uit Uganda rent over finish tijdens de Muskathlon.
Filipijnen | mei 2025

Ruim 7.000 eilanden in de Stille Zuidzee vormen samen de Filipijnen. Eén van deze eilanden is Cebu, waar we van 9 t/m 17 mei 2025 met de Muskathlon naartoe zullen reizen.
 

  Het leven op de Filipijnen

   Icoon van een waterdruppel. 65,5% van de bevolking heeft geen toegang tot basis sanitaire voorzieningen
   Icoon met drie kinderen. 18,1% van de bevolking leeft onder de nationale armoedegrens
   Icoon van een baby. 1 op de 38 kinderen overlijdt voor het 5e levensjaar

De overgrote meerderheid van de bevolking woont op elf van de ruim 7.000 eilanden die samen de Filipijnen vormen. De grootste eilanden zijn het eiland Luzon, waar de hoofdstad Manila ligt, en het eiland Mindanao. Er is veel bijzondere natuur, variërend van koraalriffen tot actieve vulkanen omringd door hooggebergte. Onder de bevolking op de Filipijnen is het contrast tussen arm en rijk erg groot.
 

  Compassion op de Filipijnen

Sinds 1972 werkt Compassion op de Filipijnen. Momenteel staan er 106.149 kinderen ingeschreven bij de 473 projecten. Bij 103 projecten is ook een Moeder- en babyprogramma. Een grote uitdaging voor Compassion op de Filipijnen is het beschermen van kinderen, onder andere tegen (online) kindermisbruik en onveilige thuissituaties. Ook komen er regelmatig nattuurrampen en heftige weersomstandigheden voor.
 

  Doe jij voor hen een Muskathlon?

In het jaar voordat je gaat, werf je €10.000 voor kinderen in extreme armoede. Het geld dat jij als Muskatleet ophaalt, gaat naar verschillende projecten op de Filipijnen. Deze projecten zijn ondersteunend aan het kindsponsorprogramma van Compassion. Met het geld worden kinderen en hun gezinnen geholpen, door middel van bijvoorbeeld water, trainingen of voedsel.

Aziatische kinderen rennen op het strand.
Rwanda | september 2025

Van 12 t/m 20 september 2025 reizen we opnieuw naar Rwanda met de Muskathlon. Rwanda ligt in het hart van Afrika en is het dichtstbevolkte land van het continent. Het land heeft ongeveer 13,5 miljoen inwoners. Meer dan de helft van hen leeft onder de extreme armoedegrens.
 

  Het leven in Rwanda

   Icoon van een waterdruppel. 12,2% van de bevolking heeft geen toegang tot basis sanitaire voorzieningen
   Icoon met drie kinderen. 52% van de bevolking leeft onder de extreme armoedegrens
   Icoon van een baby. 1 op de 26 kinderen overlijdt voor het 5e levensjaar

Rwanda staat vooral bekend om zijn geschiedenis. Meer dan 800.000 mensen stierven tijdens de oorlog tussen de Hutu’s en de Tutsi’s. Vandaag de dag zijn de gevolgen van de oorlog nog zichtbaar. Veel Rwandezen hebben nog trauma’s en zoeken naar manieren om elkaar weer te leren vertrouwen. Er is veel extreme armoede onder de inwoners van Rwanda. De landbouwproductie kan de bevolkingsgroei niet bijbenen, waardoor het land voor voldoende voeding afhankelijk is van import.
 

  Compassion in Rwanda

Sinds 1980 werkt Compassion in Rwanda. Momenteel staan er 111.224 kinderen ingeschreven bij de 440 projecten. Bij 96 projecten is ook een Moeder- en babyprogramma. Een grote uitdaging voor Compassion in Rwanda zijn ethnische onrusten, droogte en voedselonzekerheid.
 

  Doe jij voor hen een Muskathlon?

In het jaar voordat je gaat, werf je €10.000 voor kinderen in extreme armoede. Het geld dat jij als Muskatleet ophaalt, gaat naar verschillende projecten in Rwanda. Deze projecten zijn ondersteunend aan het kindsponsorprogramma van Compassion. Met het geld worden kinderen en hun gezinnen geholpen, door middel van bijvoorbeeld water, trainingen of voedsel.

Een muskathleet rent samen met vrolijke kinderen op een zandweg in Rwanda.
De nationale vlag van Kenia. Kenia | maart 2026

Van 6 t/m 14 maart 2026 reizen we opnieuw naar Kenia met de Muskathlon!

Voor veel Kenianen is het leven zwaar. Hoewel de hoofdstad Nairobi een welvarende elite kent, leeft meer dan de helft van de inwoners in sloppenwijken. De voedselonzekerheid is groot in Kenia. Door lang droge periodes mislukt de oogst en tegelijkertijd blijven de prijzen voor voedsel en energie stijgen.
 

  Het leven in Kenia

   Icoon van een waterdruppel. 39,1% van de bevolking heeft geen toegang tot basis sanitaire voorzieningen
   Icoon met drie kinderen. 36,2% van de bevolking leeft onder de extreme armoedegrens
   Icoon van een baby. 1 op de 27 kinderen overlijdt voor het 5e levensjaar

De moeilijke economische omstandigheden van de laatste jaren hebben geleid tot een toename van het aantal straatkinderen die drugs gebruiken en in de kinderprostitutie terechtkomen. Zo’n 80% van de prostituees in Kenia heeft hiv, het virus dat aids veroorzaakt. Omdat er ook veel onbeschermde seks plaatsvindt, heeft aids vrij spel. Dit vormt een ernstige bedreiging voor de jongste generatie in Kenia.
 

  Compassion in Kenia

Sinds 1980 werkt Compassion in Kenia. Momenteel staan er 133.853 kinderen ingeschreven bij de 483 projecten. Bij 153 projecten is ook een Moeder- en babyprogramma. De grootste uitdagingen voor Compassion in Kenia zijn etnische onrusten, toenemende armoede en (jeugd)werkloosheid, droogtes en voedselonzekerheid.
  

  Doe jij voor hen een Muskathlon?

In het jaar voordat je gaat, werf je €10.000 voor kinderen in extreme armoede. Het geld dat jij als Muskatleet ophaalt, gaat naar verschillende projecten in Kenia. Deze projecten zijn ondersteunend aan het kindsponsorprogramma van Compassion. Met het geld worden kinderen en hun gezinnen geholpen, door middel van bijvoorbeeld water, trainingen of voedsel.

Drie lachende kinderen staan in een klaslokaal in Kenia.
De nationale vlag van Tanzania. Tanzania | mei 2026

Van 8 t/m 16 mei 2026 reizen we naar Tanzania met de Muskathlon. Dit Oost-Afrikaanse land kent prachtige natuur. Bij touristen staat het bekend om de safariparken en de hoogste berg van Afrika: de Kilimanjaro. De hoofdstad is Dodoma, maar de grootste stad en het economisch centrum van het land is de kuststad Dar Es Salaam. Armoede is er erg aanwezig: bijna de helft van de bevolking leeft in extreme armoede.
 

  Het leven in Tanzania

   Icoon van een waterdruppel. 49,9% van de bevolking heeft geen toegang tot basis sanitaire voorzieningen
   Icoon met drie kinderen. 45% van de bevolking leeft onder de extreme armoedegrens
   Icoon van een baby. 1 op de 21 kinderen overlijdt voor het 5e levensjaar

In Tanzania leeft bijna de helft van de bevolking onder de extreme armoedegrens. Het land heeft te kampen met extreme droogte en hevige overstromingen. Hierdoor gaan oogsten vaak verloren en dit heeft een voedseltekort tot gevolg. Ook hiv/aids speelt een rol in de armoede. Bijna 9% van de bevolking is geïnfecteerd met het dodelijke virus.
 

  Compassion in Tanzania

Sinds 1999 werkt Compassion in Tanzania. Momenteel staan er 114.891 kinderen ingeschreven bij de 592 projecten. Bij 145 projecten is ook een Moeder- en babyprogramma. In Tanzania is het onderwijs gedeeltelijk gratis. De sponsorkinderen gaan dus naar een lokale school. Compassion zorgt ervoor dat alle kinderen ook daadwerkelijk naar school kunnen door hen te voorzien van verplichte schoolmaterialen zoals een schooluniform, boeken, transport naar school en overige schoolspullen.
  

  Doe jij voor hen een Muskathlon?

In het jaar voordat je gaat, werf je €10.000 voor kinderen in extreme armoede. Het geld dat jij als Muskatleet ophaalt, gaat naar verschillende projecten in Tanzania. Deze projecten zijn ondersteunend aan het kindsponsorprogramma van Compassion. Met het geld worden kinderen en hun gezinnen geholpen, door middel van bijvoorbeeld water, trainingen of voedsel.

Muskathleten rennen 42 km door Tanzania.