Een lachend kind eet uit een blauwe mok.

Hulp waar nodig

Vanuit het fonds voor Medische Zorg kunnen kinderen onder andere naar de tandarts gaan, behandeling voor diabetes krijgen, een ogentest laten doen en een bril krijgen als dat nodig is. Compassion verstrekt ook extra voeding aan ondervoede kinderen om aan te sterken. Daarnaast ontvangen alle kinderen inentingen (als de ouders/verzorgers hiervoor kiezen). Compassion zet zich in om ziekten, zoals hersenvliesontsteking en tuberculose, bij de sponsorkinderen te voorkomen.

Wanneer een kind een arm breekt, zijn gehoor verliest of brandwonden oploopt, kunnen de ouders/verzorgers van het sponsorkind deze extra kosten vaak niet betalen. Voor veel ouders betekent dit dat het kind niet meer naar school kan of voor altijd een handicap heeft. Compassion vergoedt deze zorgkosten.

 

Het verhaal van Marlon uit Ecuador

Op oudjaarsavond gingen in heel Ecuador mensen de straat op om vreugdevuren aan te steken. Maar het feest veranderde voor de negenjarige Marlon al snel in een nachtmerrie. Kinderen gooiden benzine op het vuur en Marlon vatte vlam. Zijn gezicht, borst en armen waren verbrand. Een medewerker van het Compassion-project haastte zich met Marlon naar het ziekenhuis: “Ze bleven maar tegen me praten, zodat ik niet in slaap viel en zou overlijden,” vertelt Marlon rustig. “Ik was ook bang om dood te gaan, maar ik wist dat er voor me werd gebeden.”

Zes maanden lag Marlon op de Intensive Care. Hij werd alleen bezocht door de Compassion-voorganger en de projectdirecteur. Marlons ouders wilden niets meer met hem te maken hebben na het ongeluk en lieten hem voor dood achter in het ziekenhuis.

Vanuit het fonds Medische zorg & Voeding werden de kosten betaald. Daarna mocht Marlon naar ‘huis’. Dit was het volgende obstakel, want hij was niet meer welkom bij zijn ouders. Compassion sprak met Marlons tante en zij nam de intensieve zorg op zich. Hierdoor kon zij niet meer werken. Daarom helpt Compassion hen in hun levensonderhoud.

Marlon kan inmiddels gelukkig weer naar school en kreeg een warm welkom van zijn vrienden op het project. Ondertussen is Marlon twaalf jaar en heeft een duidelijke droom voor de toekomst: “Ik wil brandweerman worden! Als ik kinderen zie spelen met vuur, wil ik hen helpen en redden zodat zij niet verbranden zoals ik.” Elke maand ondergaat Marlon huidherstellende operaties en dit zal doorgaan tot hij is uitgegroeid. Ook deze kosten worden vergoed door het fonds Medische Zorg & Voeding.