Dit kun je doen

Als Compassion worden we regelmatig uitgenodigd om over iets te vertellen over het werk dat we doen. Bijvoorbeeld door lagere en middelbare scholen, jeugdgroepen in een kerk en studentenverenigingen. Als Speak Up ambassadeur ga je op pad om te vertellen over het werk van Compassion en natuurlijk ook over jouw eigen ervaringen tijdens het sponsoren of het maken van een reis.

In overleg met de aanvrager en met ondersteuning van Compassion bedenk je hoe je het deelmoment wilt invullen. Dat kan elke keer weer anders zijn: je deelt een verhaal, geeft een presentatie, laat een video zien, beantwoord vragen of doet een interactief spel. Als je deel wordt van het Speak Up team kun je zelf bij ons aangeven welke doelgroep(en) jouw voorkeur hebben. Je wordt ook regelmatig getraind en bijgepraat over wat er speelt in de landen waar Compassion wereldwijd werkt.

Foto van Harriet, contactpersoon voor Speak Up ambassadeurs bij Compassion.

Wil je meer weten?

Harriët is contactpersoon voor Speak Up ambassadeurs. Heb je op dit moment nog vragen of wil je weten of het bij jou past om onderdeel te worden van het Speak Up team? Harriët helpt je graag en is bereikbaar op hhofsink@compassion.nl.

Ervaring van een ambassadeur

Sjoerd (40) gaat als Speak Up ambassadeur naar scholen om te vertellen over het werk van Compassion.

“Gemiddeld drie keer per jaar geef ik een presentatie op een school. Als ik een video van Richmond uit Uganda laat zien, kan ik zelf ook weer emotioneel worden. Het is de rauwe waarheid. Sommige klassen zijn heel nieuwsgierig en stellen hele wijze vragen. Ze raken daarmee vaak de kern van het verhaal.”

HOC Sjoerd

Veelgestelde vragen

 • Wanneer word ik als Speak Up ambassadeur uitgenodigd om te komen spreken?

  Zodra wij een aanvraag krijgen voor een presentatie, kijken we naar het Speak Up team: wie woont er in de buurt en wie past er bij de doelgroep? Als jij dit bent, sturen we je een WhatsApp bericht of bellen we om te vragen of je wel/niet kunt. Je kunt zelf gewoon aangeven of het je op die datum wel of niet lukt om een presentatie te geven.

  Als je kunt en wilt, koppelen we je aan de aanvrager zodat je zelf kunt bespreken wat de verwachtingen zijn en hoe je het moment zou willen/kunnen invullen.

  Je kunt natuurlijk ook zelf een presentatie regelen via jouw netwerk (denk aan je kerk, school, werk etc.).

 • Hoe bereid ik mijn presentatie goed voor?

  Wat je gaat doen tijdens een presentatie is afhankelijk van de wensen en verwachtingen van de aanvrager. Dat is altijd weer anders (soms is heb je tien minuten, soms anderhalf uur). Je bedenkt zelf een invulling of je spart even met anderen van het Speak Up team om een mooi programma te maken. Filmpjes en presentaties kun je vinden op een online omgeving voor het Speak Up team, of je vraagt ze aan bij je contactpersoon vanuit Compassion. Andere materialen om mee te nemen (banners, magazines, kind-biografieën, VR-brillen) mag je ook aanvragen bij Compassion. We helpen je zodat je goed op pad kunt met de materialen.

 • Hoe word ik getraind en toegerust?

  Eén keer per jaar is er een zaterdag waarop alle Speak Up ambassadeurs worden getraind. Het is belangrijk om daarbij aanwezig te zijn. We delen dan namelijk nieuwe ontwikkelingen, je krijgt een inhoudelijke training, er zijn inspiratiemomenten en het is natuurlijk een mooie dag voor ontmoeting met andere Speak Up ambassadeurs.

  Daarnaast zijn er twee online trainingsmomenten op avonden, waar we het Speak Up team meenemen in verschillende onderwerpen die actueel zijn in het werk van Compassion. Samen met het team kijken we ook waar de behoefte ligt als het gaat om training en we passen de inhoud daarop aan.