Waarom werken we in Uganda

Uganda ligt in het hart van Afrika en heeft een prachtige natuur. Tot op de dag van vandaag heerst er een constante politieke onzekerheid. Naast de militaire terreur van onder andere het Verzetsleger van de Heer en een torenhoge buitenlandse schuld, hebben veel Ugandezen te kampen met de aidsproblematiek.

De economie van Uganda raakte volledig in het slop tijdens het regime van Amin en de daaropvolgende burgeroorlog. De droogte die volgende, maakte het nog lastiger voor de Ugandezen. Meer dan tachtig procent van de bevolking is werkzaam in de landbouw, met koffie als voornaamste exportproduct. Zeker een kwart van de bevolking leeft onder de armoedegrens. 


 

Uganda

Nederland

Populatie

40,8 miljoen

17 miljoen

Levensverwachting

Mannen: 54
Vrouwen: 57

Mannen: 79
Vrouwen: 83

Kindersterfte onder 5 jaar

54,6 / 1.000

3,6 / 1.000

Aantal mensen met HIV/aids

1.300.000

23.000

Mensen met beschikking over gezuiverd drinkwater

79%

100%

Mensen met beschikking over behoorlijk sanitair

19,1%

97,7%

Analfabetisme

Mannen: 14,7%
Vrouwen: 28,5%

Totaal: 1,5%

Mensen die van minder dan $1,90 per dag moeten leven

21,4%

 -


Wat doen we in Uganda

Sinds 1980 werkt Compassion in Uganda. Momenteel nemen er 117.203 kinderen deel aan projecten. Compassion heeft er 422 projecten. In 2006 is het Child Survival Programma gestart. Dit heeft ten doel om de meest kwetsbare (zwangere) moeders en baby’s te helpen overleven.

In Uganda is onderwijs niet voor iedereen gratis. Vier kinderen uit één gezin kunnen gratis naar school, voor de overige kinderen moet betaald worden. Compassion zorgt ervoor dat alle sponsorkinderen naar school kunnen. Daarom zorgen we voor schoolgeld, een schooluniform, boeken, transport en overige schoolspullen. Soms is de lokale school in het Compassion-project, soms gaan de kinderen naar een lokale school en krijgen ze op het Compassion-project aanvullende lessen en hulp.

Op de dagen dat de kinderen op het project zijn, krijgen ze een voedzame lunch zoals maïs, rijst, matooke (gestoomde groene banaan) met bonen of rundvlees. Daarnaast krijgen de kinderen een snack (thee, pap en een broodje). Ondervoede kinderen krijgen zes maanden lang extra voeding.
 
Compassion organiseert voor ouders workshops in worship, hygiënetraining, ouderschapstraining en training over inkomensgenerende activiteiten.

Compassion in Uganda in tijden van COVID-19
Wil je meer weten over hoe Compassion werkt in Uganda in tijden van COVID-19? Lees meer op de extra pagina. 

"Als bediening zijn we enthousiast om met de kerk samen te werken, omdat we geloven dat de kerk een vertrouwde omgeving voor ons is om onze missie te volbrengen."

- Lenny Mugisha, directeur Compassion Uganda

Lees hier de hele brief die Lenny Mugisha schreef aan sponsors van een kind in Uganda.

Sponsor een kind in Uganda