De situatie in Kenia

De verspreiding van COVID-19 is weer enorm toegenomen in Kenia, en de meeste positieve besmettingen worden gemeld in Nairobi. Op 27 oktober waren er meer dan 43.500 besmettingen gemeld en 920 doden. Alle openbare evenementen zijn verboden en alle openbare ruimtes, zoals winkelcentra en restaurants, zijn gesloten. Wetenschappelijke onderzoekers zeggen dat twee derde van de ondervraagde mensen in Kenia economische problemen heeft als gevolg van de pandemie, en dat het aantal mensen met voedselonzekerheid met 38% is toegenomen. Leraren keerden op 28 september terug naar scholen om klaslokalen voor te bereiden op de terugkeer van leerlingen, mogelijk in oktober. De president heeft de landelijke avondklok verlengd tot 27 november, maar heeft de tijd teruggebracht van 22.00 tot 04.00 uur. Hij kondigde ook aan dat kerken diensten mogen houden in een ruimte die maximaal een derde van de beschikbare capaciteit vult.

Wat we nu doen in Kenia

De Compassion-projecten zijn gedeeltelijk open en medewerkers doen er alles aan om in de basisbehoeften van kinderen te voorzien. Zij bieden een mix van online programma's en thuisprogramma's aan, afhankelijk van de regio en het risico van lokale overdracht van het virus. In de projecten komen kleine groepen samen terwijl ze de lokale richtlijnen naleven. Partnerkerken werken aan psychologische ondersteuning om de kinderen en gezinnen te helpen die door de pandemie angst ervaren. Via partnerkerken zijn er 145.948 voedselpakketten en 22.400 hygiënekits uitgedeeld en is medische ondersteuning geboden aan 18.953 personen.

Update 23 november

Videoboodschap uit Kenia


De Nederlandse vertaling kan in de afspeelbalk worden ingeschakeld via de button CC (Choose Captions).


In de video zijn de volgende personen aan het woord:
- Joel K Macharia – national director
- Clayton Likumba – partnership facilitator

De impact van COVID-19

 

Hoe gaat het...


... op de projecten?
Momenteel zijn alle Compassion-projecten in Kenia gesloten. Medewerkers zijn bezig om online lessen te ontwikkelen. Verder blijven de medewerkers in nauw contact met de sponsorkinderen en als het mogelijk is bezoeken ze de kinderen thuis, met inachtneming van de richtlijnen. Inmiddels zijn er duizenden voedselpakketten en hygiënekits uitgedeeld aan kinderen en hun families.

... met de brieven?
Op dit moment is er vertraging in de bezorging van brieven bij de kinderen in Kenia. Zodra de kinderen weer naar het project kunnen, ontvangen ze de brieven die in de tussentijd zijn geschreven. Bemoedig je sponsorkind gerust met een mooie brief!

... met de giften?
Giften worden met een vertraging overgedragen aan de sponsorkinderen en hun families. Gezinnen besteden de gift aan datgene waar op dat moment het meest behoefte aan is, dit kan ook voedsel zijn, maar ook het betalen van de huur bijvoorbeeld.

Hoe kan ik helpen?


Bidden
Je kan de sponsorkinderen en hun families steunen door voor hen te bidden. 

Brief schrijven
Je kan een brief of kaart aan je sponsorkind schrijven en om hem/haar te bemoedigen. Dit kan via MyCompassion, je eigen Compassion-omgeving. 

Kind- of familiegift geven
Je kan je sponsorkind en zijn/haar familie ondersteunen door een kind- of familiegift te geven. In tijden van COVID betekent dit dat een kindgift wordt besteed aan het kopen van voedsel bijvoorbeeld. 

Zoek een sponsor voor een kind
Je kan een sponsor zoeken voor een kind door het profiel van het sponsorkind te delen op je eigen social media kanalen bijvoorbeeld. Daarnaast kan je ook vrienden en familie vragen om een kind te sponsoren. 

Sponsor een kind in Kenia