Hoge nood in Doldol

Helaas zijn er nog niet op alle Compassion-projecten voldoende toiletten en sanitaire voorzieningen beschikbaar voor de kinderen en projectmedewerkers. Zoals op een project in Doldol, Kenia. Bij de bouw van het project is er een golfplaten toiletconstructie neergezet met twee toiletten. Door de toestroom van kinderen, is dat al snel niet meer voldoende. 200 kinderen verdringen zich in lange rijen voor de toiletdeuren. Veel kinderen zoeken noodgedwongen hun toevlucht in de struiken achter het gebouw.

Het oude toiletgebouw in Doldol, Kenia.

Nieuw toiletgebouw

Zo kan het niet langer. Projectdirecteur Sarah komt samen met medewerker Alex in actie. “Er moest echt snel iets gebeuren. We hadden er allemaal last van, maar vooral voor de kinderen was het een ongezonde situatie,’’ zegt Alex. Ze doen een beroep op Compassion Kenia. Sarah: “Ik bad dat er middelen zouden worden gevonden en dat ons voorstel voor een goed toiletgebouw zou worden goedgekeurd. Ik was zo blij en opgelucht toen ik hoorde dat we goedkeuring hadden gekregen. Ik stond te popelen om met de bouw te beginnen,” vertelt Sarah. Een aantal maanden later staat er een splinternieuw, solide toiletgebouw voor de kinderen op het project.

Namunyak en Nasieku staan bij het nieuwe toiletgebouw in Doldol, Kenia.

Minder kinderen ziek

De kinderen gebruiken de toiletten met veel plezier. “Ik voel me nu erg op mijn gemak als ik naar het toilet ga. Het is schoon, de deuren werken en er is een spiegel!”, vertelt de negenjarige Nasieku enthousiast.

De projectmedewerkers zien ook andere positieve gevolgen. Voorheen werden elk jaar tussen de 80 en 100 kinderen ziek door slechte hygiënische omstandigheden. Sinds de komst van de nieuwe toiletvoorzieningen is dat aantal gedaald naar 10. “Doordat er minder kinderen ziek zijn geven we heel weinig geld uit aan dokterskosten. Dat geld kunnen we nu voor andere dingen gebruiken”, vertelt Sarah met een glimlach.

Namunyak uit Kenia wast haar handen in het nieuwe toiletgebouw.

Feiten over toiletten

1. Toiletten redden levens

Uit onderzoek van de Verenigde Naties blijkt dat naar schatting elk jaar 370.000 kinderen onder de vijf jaar sterven aan diarree als gevolg van slechte hygiënische omstandigheden.

2. Een toilet beschermt tegen gevaar

Buiten plassen stelt vooral vrouwen en meisjes bloot aan gevaren zoals pesterijen, intimidatie of zelfs verkrachting. Een toilet (met een deur) biedt daarom veiligheid.

3. Toiletten voorkomen voedselbesmetting

Door het gebrek aan goede toiletten komt veel ontlasting in rivieren en grond terecht. Dit besmet zo weer water en voedsel waardoor infecties en virussen zoals diarree zich verspreiden. Volgens de VN is diarree wereldwijd de op één na belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen.

Met jouw hulp willen we dit veranderen. Vanuit het fonds Water & Hygiëne kunnen we kinderen toegang geven tot goede sanitaire voorzieningen. Zo bieden we toegang tot veilig drinkwater, zorgen we voor douches en toiletten en geven we lessen aan kinderen en hun families over het belang van een goede hygiëne. Doe je mee?  

Bron: fotojournalist Kevin Ouma uit KeniaWaarom zijn fondsen nodig?
In een Compassion-project krijgt ieder kind dezelfde basiszorg om zich gezond te kunnen ontwikkelen. Ondersteuning van individuele sponsors maakt dit mogelijk. Door wereldwijde crisissen wordt armoedeproblematiek complexer en komt de ontwikkeling van een kind in armoede snel in het nauw. Daarom bieden de lokale kerk en Compassion zorg op maat aan ieder kind binnen onze programma’s. Deze aanvullende zorg aan kinderen, hun gezinnen en gemeenschap is mogelijk door onze fondsen.