Bron: fotojournalist Kevin Ouma uit Kenia

De Hoorn van Afrika, het gebied waar Kenia ligt, kampt al een aantal jaar met extreme droogte. Er valt nauwelijks regen en de regen die valt, kan het land niet opnemen. Hierdoor mislukken oogsten en sterft het vee. In combinatie met de gevolgen van de pandemie en de hoge inflatie veroorzaakt dit een voedselcrisis in het land.

Laatste redmiddel

Voor Katerina (35) waren de afgelopen jaren moeilijk. Ze heeft vijf kinderen en is getrouwd met een man die ook nog twee andere, oudere vrouwen heeft. De zorg voor het gezin komt hierdoor op haar schouders te liggen. Maar op het land groeit al tijden niets meer en ook de veestapel heeft de droogte niet overleefd. Ze staat elke dag opnieuw voor een onmogelijke uitdaging: hoe geef ik mijn kinderen te eten en hoe zorg ik dat ze naar school kunnen blijven gaan?

Katerina ziet geen uitweg meer en zoekt wanhopig naar een oplossing. Ze vertelt: “Als ik mijn zestienjarige dochter uithuwelijk, krijg ik vijf koeien die ik kan verkopen om mijn andere kinderen te eten te geven en naar school te laten gaan. Op dit moment kan ik al niet goed voor haar zorgen en ze is oud genoeg om een vrouw te zijn.” In haar Keniaanse gemeenschap is het gebruikelijk om meisjes uit te huwelijken. Wanneer ouders hun dochter laten trouwen, hebben ze zelf een mond minder om eten te geven. De bruidsschat is een bron van inkomsten, waardoor de rest van het gezin onderhouden kan worden. Voor een meisje heeft het grote gevolgen als ze op jonge leeftijd moet trouwen. Ze stopt met school, waardoor haar ontwikkeling stagneert. Ook wordt ze vaak op jonge leeftijd moeder.

Strijd en verlangen

In het gezin van Katerina komt het gelukkig niet zover: een van de kinderen, Matayian (13), krijgt een plek in het project dat de kerk samen met Compassion start. Wanneer projectmedewerkers horen dat er plannen op tafel liggen om de oudste dochter uit te huwelijken, komen ze tussenbeide. Katerina krijgt voedselpakketten en een geldbedrag, waarmee ze voor haar kinderen kan zorgen.

Lees verder onder de afbeelding.

 Matayian, zoon van Katerina, is opgenomen in een Compassion project.

De kerk kijkt ook naar oplossingen voor de lange termijn. Zo zijn ze begonnen met een nieuw initiatief: tafelbankieren. Dit is een vorm van microfinanciering waarbij kleine groepen vrouwen hun middelen bundelen en aan elkaar lenen. Projectmedewerker Emma: “We willen ouders helpen met een duurzamer inkomen, zodat ze weer zelfvoorzienend kunnen worden.”

De eerste keer is het voor Katerina spannend om samen met de andere vrouwen bij elkaar te komen. Ze schaamt zich voor haar problemen. Maar wanneer ze de verhalen van de andere vrouwen hoort, beseft ze dat ze niet alleen is: “Ik werd aangemoedigd doordat we samen dezelfde strijd en hetzelfde verlangen delen.” De vrouwen lachen en huilen samen en delen hun successen en moeilijkheden met elkaar.

Met de steun van de groep wil Katerina nu een bedrijfje beginnen. Op die manier heeft ze straks een vaste bron van inkomsten voor haar gezin. Zo wil ze er ook voor zorgen dat al haar kinderen naar school kunnen blijven gaan. “Ik dank God voor wat Hij via de kerk heeft gedaan. Ik geloof dat ik weer vee zal krijgen, dat ik mijn kinderen naar school kan sturen en dat ik mijn dochter niet zo vroeg in haar leven hoef uit te huwelijken,” vertelt ze. “Ik geloof dat onze omstandigheden zullen verbeteren.”

Kinderen zijn kwetsbaar

Daarom wordt er op het project veel aandacht besteed aan de veiligheid van kinderen. Zo krijgen kinderen les over gezonde grenzen en leren ze wat ze moeten doen wanneer ze te maken krijgen met misbruik. Ook krijgen ouders training in het opvoeden en beschermen van hun kinderen. Wanneer medewerkers horen dat er plannen zijn om een meisje uit te huwelijken, zullen ze er alles aan doen om dat te voorkomen.