Salama’s verhaal

Salama woont met haar familie in Malindi, Kenia. Haar moeder Kadzo (40) is een van de vele vrouwen die in de steengroeve werkt. Tien uur per dag, zeven dagen per week.

Vandaag geen eten

“Het doet me pijn om te zien hoe zwaar het werk is dat mijn moeder doet,” zegt Salama. Haar moeder verdient meestal zo’n € 3,20 per maand. Er zijn ook maanden dat ze niets verdient. Kadzo vertelt zelf: “Het breekt mijn hart als ik de kinderen moet vertellen dat er geen eten is. Ik zeg dan altijd: ‘Nu is er niets, maar straks is er misschien wel iets. Zo niet, dan wachten we af wat God morgen geeft.’ Ik heb geen keuze dan zelf hard te werken.”

Moeder in Kenia met haar kinderen voor het huis.

Brieven

De lokale kerk in Malindi startte met het Compassion-programma en zet zich in om deze vorm van uitbuiting te bestrijden. Kadzo: “Ik houd heel veel van mijn kinderen en hoop dat ze allemaal een opleiding kunnen volgen. Zelf heb ik nog nooit een stap in een klaslokaal gezet.” Dochter Salama gaat dankzij de hulp van de kerk en haar sponsors Susan en Peter nu naar school. “In hun brieven moedigen ze mij aan om m’n best te doen op school.”

Trots

Evelyn, directeur van het Compassion-project waar Salama en haar familie onderdeel van uitmaken: “Toen Salama bij ons binnenkwam, had zij geen idee van de kansen die ze had. Ze had weinig zelfvertrouwen. Net als haar moeder wilde ze stenen hakken. Door alles wat ze heeft geleerd, heeft ze visie ontwikkeld voor haar leven. Ze is nu vastbesloten om juf te worden.” Kadzo lacht: “Ik ben zo ontzettend trots op Salama!”