“Toen Salama bij ons binnenkwam, had ze bepaalde ideeën over haar toekomst,” vertelt projectmedewerker Susan. “Ze wilde net als haar moeder stenen gaan hakken. Dankzij het project kon ze naar school. Ze is zelfs de enige uit haar gezin die naar de middelbare school gaat. Door alles wat ze op school en op het project heeft geleerd, ziet ze een betere toekomst voor zich buiten de steengroeve.”

Plan voor de toekomst

Alle kinderen werken aan hun eigen My plan for tomorrow. Dit is een concreet plan om stap voor stap naar een betere toekomst toe te werken. Ook is er aandacht voor het ontwikkelen van hun talenten en ontdekken ze welke baan uiteindelijk het beste bij hen zou passen. Door het plan telkens bij te werken, wordt het steeds concreter.

Lange tijd was Salama vastbesloten lerares te worden, maar ze stelde haar plannen bij. “Mijn cijfers waren niet goed genoeg om juf te worden,” vertelt ze. “Ik ben snel afgeleid en heb soms moeite met leren. Daarom heb ik nu besloten dat ik politieagente wil worden. Ik vind het fijn om andere mensen te helpen en als agent word je gerespecteerd. Dat is voor mij belangrijk. Omdat ik uit een arm gezin kom, wordt er op mijn familie neergekeken. Ik wil dat heel graag veranderen.”

Ook leren alle kinderen op de projecten praktische vaardigheden waarmee ze al snel kunnen bijdragen aan het familie-inkomen. Salama: “Ik heb bijvoorbeeld geleerd om kleding te naaien en te repareren. Hiermee kan ik extra geld verdienen als ik bijvoorbeeld lang vakantie heb van school. En soms doe ik de was voor mensen uit de buurt, daar verdien ik dan zo’n 200 shilling (ongeveer 1,35 euro) mee.”

Moeder Kadzo is grotendeels verantwoordelijk voor het inkomen van het gezin. Haar man heeft soms werk, maar geen vaste baan. Hij is verslaafd aan alcohol en woont in een klein huisje verderop. Dankzij extra giften van Salama’s sponsors bezit het gezin nu een eigen stukje grond en acht geiten. De geiten zijn een zegen voor de familie. Ze geven melk en wanneer er extra inkomsten nodig zijn, is er de mogelijkheid om af en toe een geit te verkopen.

Het effect van scholing

Scholing heeft een positief effect op de rest van je leven. Daarom is het allesbepalend dat Salama door kon stromen naar de middelbare school. Daarmee wordt het scenario om uit armoede te komen steeds reëler. Kadzo: “Ik houd veel van mijn kinderen en wil heel graag dat ze naar school kunnen. Ik heb zelf nooit een voet in een klaslokaal gezet. Als Salama straks afstudeert, dan slacht ik een geit om het te vieren. Ongeacht wat voor cijfers ze heeft. Ik ben zo ontzettend trots op haar!”

Salama is inmiddels uitgegroeid tot een jonge vrouw van 20. “Als ik niet in het project zou zitten, zat ik nu niet meer op school. Dan was ik waarschijnlijk al getrouwd en zelfs al moeder, net als mijn oudere zussen.” Als een meisje jong trouwt, betekent dit automatisch dat ze stopt met school. Haar ontwikkeling stagneert en haar kans op een betere toekomst is een stuk kleiner geworden.

Extra hulp

Dat Salama is opgenomen in het project neemt niet alle zorgen weg, maar brengt wel verlichting. Dat bleek zeker tijdens de coronapandemie. Als gevolg van lockdowns raakten veel mensen hun baan kwijt. Medewerkers van het Compassion-project zochten gezinnen thuis op en probeerden hulp op maat te bieden. Moeder Kadzo had ook minder werk in de steengroeve. Tegelijk waren basisproducten zoals maïsmeel, zout of lucifers veel duurder geworden. Via het project kreeg het gezin toen iedere maand 4.000 shilling extra (ongeveer 27 euro). Salama: “Ondanks het extra geld hadden we niet altijd genoeg voor drie maaltijden per dag . Soms konden we iets van de buren lenen, maar die konden het zelf eigenlijk ook niet missen. Dan gingen we met honger slapen.”

Salama vertelt kinderen een verhaal.

Kwetsbaar

De situatie van Kadzo’s gezin is nog altijd kwetsbaar. Salama: “Ik maak me regelmatig zorgen over van alles. Of we wel in ons huis kunnen blijven wonen. Of er genoeg eten is voor de komende tijd. Of het huis bestand is tegen de regen. Mijn gebed is dat God met mij is, dat Hij me helpt om hard te werken op school en dat ik een goede baan vind waarmee ik mijn familie kan helpen om uit armoede te komen. Als ik straks kan werken, hoop ik dat mijn zusje net als ik naar de middelbare school kan gaan. Ook hoop ik dat mijn moeder dan eindelijk wat meer rust krijgt. Ze heeft altijd hard gewerkt en zoveel voor ons gedaan. Ik wil mijn familie niet alleen helpen met geld, maar hoop ze ook een stukje waardigheid terug te kunnen geven.”

Ik wil mijn familie niet alleen helpen met geld, maar hoop ze ook een stukje waardigheid terug te kunnen geven.

Het verhaal van Salama is een van de verhalen uit het nieuwe Compassion Magazine.
Vraag het magazine hier gratis aan.