In 2020 zag Kerst er anders uit, ook in de landen waar Compassion werkt. Zo werd Kerst gevierd in deze landen:

Filipijnen – een vreugdevolle Noche Buena

Op de Filipijnen is Kerst niet compleet zonder eten. Veel kerken hebben daarom grote voedselpakketten bezorgd bij de families van de sponsorkinderen. Ieder pakket zat vol heerlijke ingrediënten waarmee Noche Buena – de avond voor Kerst – vreugdevol gevierd kon worden. “In elk pakket zat ook een Bijbel voor de ouders en speelgoed voor de kinderen. De kinderen genoten ontzettend! Daarnaast hebben we vitaminepillen toegevoegd, om hun immuunsysteem een boost te geven,” zegt de lokale voorganger Dan.

Een gezin op de Filipijnen ontvangt een voedselpakket van projectmedewerkers van Compassion.
Winnie uit Kenia staat met haar moeder in de kerk.

Kenia – Kerstgift in contact geld

In Kenia ontvingen ouders hun kerstgift in contant geld, omdat de nood daar extra hoog is. Zo konden ze zelf beslissen hoe dit geld besteed werd. De zevenjarige Winnie vertelt: “Het was een raar jaar. Eerst vertelde onze schooldirecteur dat we niet meer naar school konden. Diezelfde avond kreeg mijn moeder te horen dat we niet langer naar de kerk konden. Dat maakte me erg verdrietig, mijn beste vriend Damaris zag ik niet meer. Later ging de kerstviering niet door, ik had hier zo lang naar uit gekeken! Gelukkig kregen mijn ouders geld om eten en cadeautjes voor mij en mijn broertjes en zusjes te kopen.”

Brazilië – bezorging kerstcadeaus op versierde motors

“Voor veel kinderen is Kerst de enige keer in het jaar dat ze een cadeautje krijgen,” zegt projectdirecteur Alessandra. Het was extra hard werken om alle kerstcadeautjes af te leveren bij de kinderen thuis. Projectmedewerkers hadden hun motors vrolijk versierd in rood en groen. Alessandra: “Ondanks alle coronarestricties hebben we de kinderen meegegeven dat er altijd een reden tot feestvieren is en dat ze nooit de échte betekenis van Kerst mogen vergeten: Jezus, het allermooiste cadeau ooit!”

Een gezin in Brazilië ontvangt een kerstcadeau van een projectmedewerker.
Een rondrijdende kerstoptocht in El Salvador.

El Salvador – rondrijdende kerstoptocht

Voorganger Jacob lacht terwijl hij zijn kostuum aantrekt. Hij is onderdeel van de rondrijdende kerstoptocht. Jacob: “Met deze vrachtwagen vol kerstfiguranten en zelfs dieren, rijden we langs verschillende dorpen. Na het kerstspel geef ik een preek over het Kerstverhaal uit de Bijbel. Veel kinderen krijgen dat thuis niet te horen. Ook krijgen de kinderen een cadeautje zoals nieuwe kleren en speelgoed”. De zusjes Karla en Gabriela zitten in het publiek en genieten volop. Hun moeder zegt achteraf: “Deze prachtige kerstviering geeft mijn dochters blijdschap en hoop!”

Doe je mee?

Ook dit jaar doen onze medewerkers hun uiterste best de kinderen een onvergetelijke Kerst te bezorgen. Doe je mee?

Ben je sponsor? Schrijf je sponsorkind(eren) dan een kaart via MyCompassion. Daar kun je ook een gift geven of je jaarlijkse kerstgift aanpassen.

Ben je geen sponsor, maar wil je wel een kerstcadeau geven aan een kind in armoede? Geef dan een gift aan het kerstfonds.