Waarom werken we in Peru

Peru, het land van de Inca’s, is vooral bekend vanwege het uitgestrekte Andesgebergte en het hoog in de bergen gelegen Titicaca-meer. Veel Peruanen kunnen echter niet genieten van de schoonheid en de rust die hun land uitstraalt. Guerrilla-oorlogen en drugshandel maken het de regering haast onmogelijk tegemoet te komen aan de basisbehoeften van de bevolking.

Ruim een derde van de Peruanen leeft van kleinschalige landbouw, visserij en veeteelt. Omdat er in deze sector echter weinig te verdienen valt, is er een sterke trek naar de stedelijke gebieden langs de westkust. De steden kunnen de toevloed van de plattelandsmensen echter niet aan, waardoor de sloppenwijken groeien. Ondanks de natuurlijke hulpbronnen gaat het economisch nog steeds niet goed met Peru. Het lukt de overheid niet om het grote gat tussen arm en rijk te dichten. Ongeveer veertig procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens.


 

Peru

Nederland

Populatie

31,3 miljoen

17 miljoen

Levensverwachting

Mannen: 72
Vrouwen: 76

Mannen: 79
Vrouwen: 83

Kindersterfte onder 5 jaar

17,8 / 1.000

3,6 / 1.000

Aantal mensen met HIV/aids

72.000

23.000

Mensen met beschikking over gezuiverd drinkwater

86,7%

100%

Mensen met beschikking over behoorlijk sanitair

76,2%

97,7%

Analfabetisme

Mannen: 2,8% 
Vrouwen: 5,7%

Totaal: 1,5%

Mensen die van minder dan $1,90 per dag moeten leven

22,7%

 


Wat doen we in Peru

Sinds 1980 werkt Compassion in Peru. Momenteel nemen er 82.825 kinderen deel aan projecten. Compassion heeft er 242 projecten. In 2003 is het Child Survival Programma gestart. Dit heeft ten doel om de meest kwetsbare (zwangere) moeders en baby’s te helpen om te overleven. 

In Peru is onderwijs, op een kleine bijdrage na, gratis. De sponsorkinderen gaan dus naar een lokale school. Compassion zorgt ervoor dat alle kinderen ook daadwerkelijk naar school kunnen door hen te voorzien van verplichte schoolmaterialen zoals een schooluniform, boeken, transport naar school en overige schoolspullen. En als het nodig is betaalt Compassion de ouderbijdrage voor de school.

Op de dagen dat de kinderen op het project zijn, krijgen ze een voedzame maaltijd zoals groente, vlees met bonen, rijst en fruit als dessert.

Verder kunnen de kinderen deelnemen aan activiteiten zoals kamp, uitjes, talentenshows en sportwedstrijden. Daarnaast helpen de kinderen bij projecten voor zieken en ouderen in hun gemeenschap. Voor de ouders organiseert Compassion speciale programma’s met onder andere bijbelstudie en voorlichtingsbijeenkomsten.

Compassion in Peru in tijden van COVID-19
Wil je meer weten over hoe Compassion werkt in Peru in tijden van COVID-19? Lees meer op de extra pagina. 

"De zorg door de kerk maakt het verschil in het wezen van het kind, wie hij is en hoe hij zichzelf ziet."

- Cristina Zavala, directeur Compassion Peru

Lees hier de hele brief die Cristina Zavala schreef aan sponsors van een kind in Peru.

Sponsor een kind in Peru