De lokale kerk in de gemeenschap heeft drie jaar geleden een project gestart in samenwerking met Compassion. “God heeft onze gemeenschap gezegend: 149 kinderen gaan naar het project. Deze kinderen en hun gezinnen krijgen allerlei vormen van hulp: voedselpakketten, medische checks, dekens tegen de kou, schoolspullen, bijbellessen en nog veel meer. Nooit eerder was er zo’n programma in onze stad. We zijn erg dankbaar!” zegt projectdirecteur Teodoro glimlachend.

 

Kassen bouwen

Tegenover deze vreugde, staan de grote zorgen die de gemeenschap heeft over de grote gevolgen van langdurige droogte en kou voor de oogst. De projectmedewerkers bespreken de droogteproblemen met de ouders en na een paar ontmoetingen ontstaat het idee om de gezinnen kassen te laten bouwen bij hun eigen huis. Op die manier kunnen families hun eigen voedsel verbouwen en beschermen tegen de weersomstandigheden. Met behulp van een instructievideo leren de ouders hoe ze de kassen in elkaar moeten zetten. Daarna krijgt elk gezin zaden voor hun eerste oogst.

 

Alis leert groente en fruit verbouwen

Toch zijn de ouders niet direct heel hoopvol. Marisol: “Ook al waren we blij met de kas, we wisten niet of het zou werken. Tot nu toe was onze ervaring dat geen enkel plantenzaadje dat we planten het koude weer overleefde.” Maar na een paar weken wordt Marisol blij verrast:

“Onze planten leefden, ondanks het weer. Toen ik de zaadjes zag ontkiemen, was ik zó enthousiast! Het werkte: we zagen hoe de kas de oogst beschermde tegen kou en hagel.”

Ook dochter Alis houdt alles wat in de kas groeit goed in de gaten. “Het is heel moeilijk om hier groente te verbouwen, maar groente is wel heel gezond! Mijn favoriete groente? Bietjes. Ik weet nu zelf hoe ik die kan laten groeien. Mijn moeder heeft me geleerd hoe dat moet. Ik weet hoe ik mest rond de zaden moet doen en hoeveel water ze nodig hebben. Ik zorg ook zelf voor de aardbeien”, vertelt ze trots.

Alis zit in de kas waar de groente goed groeit.
Alis verzorgt de groente in de kas.

Kassen vol hoop

De kassen zorgen niet alleen dat er een goede oogst is. Ook de relatie tussen ouders en kinderen floreert, doordat ze meer tijd samen kunnen doorbrengen. Vaders hoeven niet meer lang van huis te zijn, op zoek naar werk en inkomsten voor voedsel, zoals vroeger.

De families zijn zo tevreden dat ze hun kassen willen uitbreiden om ook andere groenten te verbouwen, zoals aardappelen en tuinbonen. En ze willen graag zaden kopen om andere soorten te kweken, zoals: sla, uien, gerst, spinazie, wortelen, groene uien, huacatay (Peruaanse kruiden), peterselie, koriander en snijbiet.

“Sommige buren hebben onze kas gezien en vragen of ik de groenten verkoop. Soms geef ik ze dan gewoon en deel ik de zegen met hen”, vertelt Marisol met een stralende lach.