‘Ik leef om deze gemeenschap te zien bloeien’

Darío vertelt over zijn eerste bezoek aan Cerro Colorado: “Het viel me gelijk op dat veel kinderen rondliepen alsof ze in de steek gelaten waren. Ze zaten onder het stof, droegen versleten kleding en renden rond op blote voeten. Mijn hart huilde. Ook viel het me op dat er veel tienermoeders in het dorp zijn. Volgens Seguro Integral de Salud, onze publieke gezondheidszorg, zijn in heel Peru de afgelopen zes jaar 150.000 meisjes en tieners moeder geworden. Veel van hen moeten dan stoppen met school. Armoede en het gebrek aan onderwijs zorgen ervoor dat deze meisjes hun huis en hun kinderen in de steek laten.

Op dat moment daar in dat dorp legde God een diep verlangen in mij om iets voor deze tienermoeders en hun kinderen te doen.”

Vanaf nul beginnen

Drie jaar later is het beeld in het dorp heel anders. Pastor Darío verwezenlijkte zijn droom: een prachtig, modern en kleurrijk kerkgebouw in de kleine gemeenschap waar de meeste huizen vooral gemaakt zijn van biezen, modder en hooi én een sponsorprogramma voor de kinderen. Voordat deze droom werkelijkheid werd, moest pastor Darío een lange, moeilijk reis afleggen. Met zijn gezin liet hij alles achter en vertrok naar Cerro Colorado. “Ik heb mijn baan als predikant in Éten opgezegd. In Cerro Colorado aangekomen, moesten we een huis vinden en een nieuwe school voor onze kinderen. We zijn bij onze dorpsgenoten langsgegaan om ons voor te stellen en te vertellen wat we voor hen wilden betekenen. We zijn echt van nul af begonnen.” De gemeenschap staat niet direct te juichen bij de komst van het gezin. Yeni Llontop, de vrouw van Darío vertelt: “Ze wantrouwden onze intenties, maar een paar mensen wilden zich wel met ons inzetten voor het dorp. We hebben ons vervolgens specifiek op tienermeisjes gericht, omdat veel jonge meiden in Cerro Colorado zwanger raken op jonge leeftijd.”

De verloren rijstoogst

“We wilden een manier vinden om de tienermoeders te helpen, te ondersteunen en hoop te geven. We zamelden geld in en kochten crackers en flessen sap om met hen te delen in de kerkdiensten, maar we wisten dat het bij lange na niet genoeg was. Daarom besloten we geld te lenen bij de bank en rijst te verbouwen. Met de opbrengst daarvan zouden we een kerk en een gemeenschapscentrum kunnen bouwen,” vertelt Darío.

Maar dan gaat door enorme regenval 70% van de rijst verloren, kort voordat er geoogst kan worden. Er is amper genoeg geld om de schuld bij de bank af te lossen. Toch blijft pastor Darío erin geloven. “Ik wist niet wat ik moest doen, maar ik was er zeker van dat God groter is dan al onze problemen en dat Hij wil dat we deze kinderen dienen. Dus bleef ik doorwerken. Beetje bij beetje voegden meer mensen zich bij onze kleine kerk: dat bemoedigde me enorm.”

Dan komt op een ochtend collega pastor José van de kerk in Etén op bezoek. “Hij vertelde dat Compassion onze startende kerk financieel wilde ondersteunen. Ze zouden een kerkgebouw neerzetten en zorgen voor de sponsoring van kinderen in het dorp. Ik viel op mijn knieën en dankte God, omdat Hij onze dagelijkse gebeden verhoord had.”

Vrolijke kinderen springen en hinkelen op schoolplein

Samuel Neciosup, een architect in opleiding en voormalig sponsorkind in een Compassion-project, wordt door pastor José uitgekozen om een ontwerp voor het gebouw te maken. Samuel: “Ik vond het geweldig om een ​​speciale plek voor kinderen in Cerro Colorado te ontwerpen, een plek zoals ik die zelf graag had gehad toen ik een klein kind was in het project.” Samen met projectdirecteur Luis steekt hij veel energie in allerlei details. Luis: “Het moest voor de kinderen een prettige, kleurrijke omgeving worden om te spelen. Zelfs de kranen bij de gootstenen zijn gekleurd. Aan de muren hangen posters met Bijbelteksten die verwisseld kunnen worden en het schoolplein heeft een hinkelbaan waar de kinderen naar hartenlust kunnen spelen.” Door het sponsorprogramma zien ouders en dorpsbewoners een positieve verandering in de levens van de kinderen in het dorp.

Voormalig sponsorkind met laptop
Voormalig sponsorkind Samuel Neciosup

Gods timing is perfect

Pastor Darío is een dankbaar mens: “Gods timing is perfect, het oogstseizoen breekt aan. Het leven zonder hoop is in Cerro Colorado voorbij. We werken aan een mooie toekomst voor en samen met de kinderen en gezinnen in het dorp. Ik leef om deze gemeenschap te zien bloeien. In de lange weg die we daarvoor nog moeten gaan, kunnen we alle dingen doen door Christus die ons sterkt. Deze tekst uit Filippenzen 4:13 geeft ons de moed onze missie voort te zetten.”