Kinderen in armoede zijn een makkelijke prooi voor iedereen die misbruik van hen wil maken. Wijken met veel armoede, zijn vaker onveilige buurten met meer geweld op straat en achter de voordeur. Door financiële stress staan ouders daarnaast onder grote druk. Dit maakt ouders wanhopig, waardoor ze soms twijfelachtige keuzes maken.

Compassion werkt samen met lokale kerken, die zich inzetten voor de kinderen in hun gemeenschap. Zoals de kerk van Pastor Juan in Peru, die dit jaar samen met Compassion de deuren opende van een nieuw project. Hij vertelt: ‘’Als kerk vinden wij de ontwikkeling van kinderen erg belangrijk. Daarom zijn we blij dat we met Compassion samen kunnen werken en kinderen in onze gemeenschap kunnen helpen.’’

Kinderen krijgen les op een Compassion-project in Peru.

Grote problemen

En dat is broodnodig, want de problemen in Sauce zijn groot. Er is armoede en drugs- en alcoholverslaving komen veelvuldig voor. Kinderen groeien op in gezinnen waar onveiligheid en misbruik aan de orde van de dag zijn. Pastor Juan: “Kinderen beginnen soms al met drinken en het gebruik van drugs als ze elf jaar oud zijn. Als ze te diep in die wereld verzeild raken, komen ze niet meer naar school.”

De medewerkers van het project zetten zich met veel toewijding in voor verandering van de gemeenschap. Om hun werk goed te kunnen doen, worden ze opgeleid en krijgen ze training in het beschermen van kinderen. Allemaal ondertekenen ze een verklaring waarin staat dat ze zich hiervoor zullen inzetten. Als projectmedewerkers misbruik en geweld vermoeden dan doen ze er alles aan om dit te stoppen. Daarnaast leren kinderen op het project hoe ze voor zichzelf kunnen opkomen. Zo biedt het project kinderen een veilige plaats waar ze kunnen leren en spelen.

Kinderen staan in een kring op een nieuw Compassion-project in Peru.

Compleet omgeslagen

Bij de start van het project moest de kerk eerst opboksen tegen het wantrouwen van de gemeenschap. “Veel gezinnen dachten dat we hun kinderen zouden weghalen of dat we uit waren op ons eigen voordeel door de kinderen te registreren”, vertelt pastor Juan. “Ik ben blij dat dat is veranderd. Nu vragen nieuwe gezinnen of we plek hebben voor hun kinderen. En dat niet alleen: tijdens de bouw hielpen ook vaders die niet gelovig zijn om het kerkgebouw af te maken!”

Damaris was een van de moeders die eerst twijfelde aan de goede bedoelingen van de kerk. Maar na een paar maanden is haar mening compleet veranderd. Ze is enorm dankbaar dat ze haar twee jonge kinderen heeft kunnen inschrijven. “Veel mensen lieten zich meeslepen door negatieve roddels, maar die klopten niet. Het project is een goede plek. Mijn dochter gaat er graag naartoe. Ze vindt het fijn om over Jezus te leren. Als ze een brief krijgt, is ze helemaal opgewonden”, vertelt ze. De betrokkenheid van de sponsor betekent veel voor moeder Damaris: “Soms krijgen we precies een gift op het moment dat ons geld bijna op is en we het hard nodig hebben. Ik kan niet in woorden uitdrukken hoe dankbaar ik ben voor het Compassion-project.”

Pastor Juan uit Peru staat in de kerk.

Pastor Juan.

‘Jezus deelde niet alleen zijn boodschap, maar gaf de mensen ook te eten. Door samen te werken met Compassion kunnen we over God vertellen en hulp bieden aan de kinderen en hun families.’

Pastor Juan

Pastor Juan en projectdirecteur Armando kijken hoopvol naar de toekomst. Armando: “We zijn nog maar net gestart, maar we zien nu al dingen veranderen. Het wantrouwen van de ouders is weg en ze blijven soms bij de activiteiten op het project kijken, wanneer ze hun kinderen hebben gebracht. Zo kunnen we Gods woord ook met hen delen.’’ Pastor Juan vult aan: “Jezus deelde niet alleen zijn boodschap, maar gaf de mensen ook te eten. Door samen te werken met Compassion kunnen we over God vertellen en hulp bieden aan de kinderen en hun families.’’


Bron: fotojournalist Fernando Sinacay uit Peru