Als hij het gebouw binnenkomt, rennen de kinderen rond. Ze lachen en spelen met een voetbal. Ze zijn allemaal enthousiast over dit speciale moment van de dag. “Ik geef tijdens de zomer ‘s middags twee keer per week een voetbalworkshop voor jongere kinderen. Ze vinden het geweldig en ik ook! Het is bijzonder om mijn talenten in te mogen zetten op de plek waar ik ze als kind heb leren ontwikkelen.

Een kindertijd vol herinneringen

Op driejarige leeftijd ging Angel voor het eerst naar het Compassion-project. Als hij een foto van zichzelf vasthoudt waarop hij te zien is als peuter komen er veel herinneringen naar boven. “Mijn moeder haalde me op bij de kleuterschool en zette me ’s middags af bij het project. Daar kreeg ik een heerlijke maaltijd. Ze leek op haar gemak en ging rustig naar haar werk, wetende dat ik op de goede plek en in goede handen was”

“Mijn moeder haalde me op bij de kleuterschool en zette me ’s middags af bij het project. Daar kreeg ik een heerlijke maaltijd. Ze leek op haar gemak en ging rustig naar haar werk, wetende dat ik op de goede plek en in goede handen was”

Angel

“Zowel mijn kinderen als ik groeiden op met mij als alleenstaande moeder,” vertelt Emilia, Angels moeder. “Ik had verschillende banen en werkte als kok op het Compassion-project. Ik heb alles gedaan om mijn kinderen te ondersteunen. We hebben het zwaar gehad. Hoewel hun vader er nooit was, waren de Compassion-medewerkers er wel. Ik had het niet alleen kunnen doen. De medewerkers van het project hebben me geholpen voor hen te zorgen.”

Kansen na tegenspoed

Compassion investeert in het leven van kwetsbare kinderen door hen eerlijke kansen te geven. Na de pandemie is dit heel belangrijk geworden. Een van die kansen is, dat jongeren een zakelijk idee ontwikkelen en startkapitaal te ontvangen om het uit te voeren. Angel heeft deze kans met beide handen gepakt. Hij gaat ervoor; met hard werken, grote motivatie en zijn gevoel voor ondernemen haalt hij het meeste uit deze kans.

“Toen ik klaar was met de middelbare school, wist ik niet wat ik wilde studeren. De toekomst was onzeker en ik zat vol twijfels,” zegt Angel. “Ik had mijn moeder en stiefvader geholpen met de verkoop van granen, bloem en verschillende soorten bonen. Ze waren samen dat bedrijf begonnen en werkten hard. Ik dacht, dat wil ik ook!”

Angel met zijn moeder Emilia

Zaaien en oogsten

Nadat Angel zijn idee had gepresenteerd, werd hij samen met tientallen andere jongeren, uitgekozen voor een training. De training werd gegeven door een professional. “Het was een lang proces. We leerden over winst en verlies, hoe je een bedrijf start, hoe je je producten op de markt brengt, verschillende soorten bedrijfslocaties en meer,” vertelt Angel enthousiast.

“Soms is het teveel en voelt het alsof ik het té druk heb om alles tegelijk te doen. Op die momenten herinnert Jesaja 41:10 me eraan om niet bang te zijn en dat God bij me is. Hij zal me helpen.”

Angel

Aan het einde van de training was er voor een paar jongeren 265 dollar om hun eigen bedrijf te starten. Angel kon het niet geloven: “Dat was echt te gek en zo’n enorme kans. Ik wilde er echt alles uithalen en keihard gaan werken voor mijn droom.”

In slechts een paar maanden had Angel zijn eigen klanten, zijn investering terugverdiend, een groter productaanbod en een tweedehands driewieler busje zijn producten te bezorgen. Hij verkoopt linzen, bonen, erwten, quinoa en voedsel voor kippen en cavia’s. Hij volgt nu een opleiding aan de universiteit en betaalt zijn collegegeld met de winst uit zijn eigen bedrijf.

Angel aan het voetballen in Peru

“Soms is het teveel en voelt het alsof ik het té druk heb om alles tegelijk te doen. Op die momenten herinnert Jesaja 41:10 me eraan om niet bang te zijn en dat God bij me is. Hij zal me helpen.”

Kracht en doorzettingsvermogen

Angel is een opmerkelijke, nuchtere en hardwerkende jongeman. Hij is dankbaar voor alle mensen die hem helpen aan een betere en veelbelovende toekomst te bouwen, zijn moeder, het project en ook zijn sponsor. “Ik weet waar ik vandaan kom en wil heel graag die armoede achter mij laten. Ik wil mijn universitaire opleiding afmaken en mijn bedrijf laten groeien. Mijn droom is om een huis voor mijn moeder te kopen.”

Bron: fotojournalist Fernando Sinacay uit Peru.