Waarom werken we in El Salvador

El Salvador laat zich vanuit het Spaans vertalen naar 'de verlosser', waarmee op Jezus Christus gedoeld wordt.  Ondanks deze bijzondere naam is het land door de jaren heen ernstig verwoest door een burgeroorlog, bendes en verschillende natuurrampen. El Salvador kent een bijzonder landschap met een reeks vulkanen, warmwaterbronnen en geisers. Het land is alleen vanuit de geschiedenis ongelijk verdeeld, wat veel spanningen (heeft) opgeleverd. De sociale ongelijkheid en de vrees voor aardbevingen kenmerkt nog altijd het dagelijks leven van de meeste Salvadorianen.

 

El Salvador

Nederland

Populatie

6,1 miljoen

17 miljoen

Levensverwachting

Mannen: 71
Vrouwen: 78

Mannen: 79
Vrouwen: 83

Kindersterfte onder 5 jaar

16,3 / 1.000

3,6 / 1.000

Aantal mensen met HIV/aids

25.000

23.000

Mensen met beschikking over gezuiverd drinkwater

93,8%

100%

Mensen met beschikking over behoorlijk sanitair

75%

97,7%

Analfabetisme

Mannen: 10,0%
Vrouwen:13,8%

Totaal: 1,5%

Mensen die van minder dan $1,90 per dag moeten leven

32,7%

-


Wat doen we in El Salvador

Sinds 1977 werkt Compassion in El Salvador. Momenteel nemen er 62.613 kinderen deel aan projecten. In totaal heeft Compassion er 286 projecten. In 2009 is het Child Survival Programma gestart. Dit heeft ten doel om de meest kwetsbare (zwangere) moeders en baby’s te helpen om te overleven.

In El Salvador is onderwijs gratis. De sponsorkinderen gaan dus naar een lokale school. Compassion zorgt ervoor dat alle kinderen ook daadwerkelijk naar school kunnen door hen te voorzien van verplichte schoolmaterialen zoals een schooluniform, boeken, transport naar school en overige schoolspullen.

Op de dagen dat de kinderen op het project zijn, krijgen ze een voedzame maaltijd zoals brood, tortilla, kip of vlees met boterhammen, soep, rijstepap, pupusa (El Salvadoriaans gevuld brood, eieren, etc). Daarnaast krijgen ze een snack (bijvoorbeeld fruit).

Verder kunnen de kinderen deelnemen aan activiteiten zoals computertraining, naailes, kookles, gevogelte fokken, vissen, landbouwlessen en Engelse les En de kinderen kunnen terecht voor aanvullende lessen en hulp bij het schoolwerk. Voor de ouders organiseert Compassion allerlei lessen waar zij verschillende vaardigheden kunnen leren. Ook helpen veel ouders op de projecten mee bij het bereiden van het voedsel voor de kinderen.

 

Compassion in El Salvador in tijden van COVID-19
Wil je meer weten over hoe Compassion werkt in El Salvador in tijden van COVID-19? Lees meer op de extra pagina. 

"Armoede doet zo'n pijn en ik weet dat sponsoring werkt omdat kinderen aanmoediging krijgen, visie, gezonde voeding en medische behandeling, kansen om verschillende beroepsopleidingen te volgen, bescherming en de liefde van God te leren."

- Guillermo Munoz, directeur Compassion El Salvador

Lees hier de hele brief die Guillermo Munoz schreef aan sponsors van een kind in El Salvador.

Sponsor een kind in El Salvador