Eind april riep de president van El Salvador, Nayib Bukele, de noodtoestand uit in de gevangenissen door heel het land. De politie kreeg toestemming om het straatgeweld te beperken door gebruik te maken van ‘dodelijk geweld’. Terwijl de politie druk is met handhaven van de lockdown-maatregelen nemen bendes meer en meer ruimte in. COVID-19, blijkt een virus te zijn dat niet alleen ziekte en dood veroorzaakt. Het levert ook onveiligheid en geweld op en vooral een enorme economische ramp in de landen waar wij werken. Ook Kirian en haar drie kinderen worden al snel slachtoffer van dit meedogenloze virus. Ze zijn niet ziek, maar hun leven staat direct en volledig op z’n kop.

Hoge voedselprijzen

Kirian: “Als ik thuisblijf en mijn fruit niet verkoop, is er geen geld en kan ik mijn kinderen niet te eten geven. Maar door de lockdown verkoop ik minder en is mijn inkomen nog lager dan normaal. Dat is een probleem. Helemaal omdat de voedselprijzen zijn gestegen. Eerst was er te weinig eten te koop, want iedereen ging hamsteren. Rijst was bijvoorbeeld uitverkocht. Als ik nu rijst wil kopen, betaal ik geen $0.50, maar $0.75 voor een pond. Dat is niet te doen voor mij!” Het zoontje van Kirian, Adonay, gaat naar het Compassion-project ‘Seeds of Hope’ (red. Zaadjes van Hoop) van de lokale kerk in het dorp. Clemen Santos Pérez is directeur van het project. Zij heeft met winkeliers afspraken gemaakt: grote hoeveelheden boodschappen tegen een redelijke prijs. Deze afspraken zorgen ervoor dat ze in staat is om eten te brengen aan de meest kwetsbare gezinnen, zelfs in tijden van een prijzenoorlog en tekorten.

Met hart en ziel 

“Mensen hebben niet alleen eten nodig. Ook waterschaarste is in dit landelijke gebied een probleem. Sommige gezinnen hebben een kraan, maar er komt geen water uit. Zij zijn afhankelijk van vrijgevige buren om hun watertoevoer te delen,” vertelt Clemen. “Wij leren gezinnen dat handenwassen juist nu, met dit virus, heel belangrijk is. Naast de instructies over goede handhygiëne, geven wij hun tips hoe ze water kunnen besparen.” De gezinnen zijn niet alleen blij met die nieuwe kennis en met het noodpakket boodschappen. Ze zijn ook blij dat het project de moeite neemt om hen te bezoeken. Ook al betekent dat voor projectmedewerkers: lange tijd hobbelend in een vrachtwagen zitten en 20 minuten lopen met zware boodschappentassen.

Dankbaar en vol geloof 

Kirian: “Dit noodpakket, de instructies en de huisbezoeken helpen mijn gezin om in deze crisis te overleven. Ik wil tegen de sponsors zeggen: ‘dank u wel’. Zonder uw steun zou deze hulp niet mogelijk zijn. Moge God u zegenen, voor u zorgen en u beschermen. Verlies uw geloof niet, want God kan ons helpen als we Hem vertrouwen in deze situatie.” Kirian: tweeëntwintig jaar oud, alleenstaande moeder, slachtoffer van COVID-19. Moge God haar, Adonay en haar twee andere kinderen overvloedig zegenen.