Rosita deed haar uiterste best om de jongens alles te geven wat ze nodig hadden. Daarnaast droeg ze ook nog de zorg voor haar bejaarde blinde moeder. Het huis waar ze in woonden had geen elektriciteit en stromend water en de wanden waren gemaakt van brandgevaarlijke plastic zakken. Tijdens de lange wandelingen onderweg naar de rivier waar ze water haalde, plukte ze groenten en fruit die ze probeerde te verkopen om zo wat geld te verdienen. Haar inkomen was beperkt en allerminst zeker. Als ze geluk had, kon ze bij de buren wat suiker krijgen of iets anders om de maaltijden mee aan te vullen.

Zorgen uiten

“Ik maakte me grote zorgen over mijn kleinzoons. Ze waren nog te jong om lang alleen thuis te blijven, dus ik kon niet werken. Maar dat betekende ook dat ik nauwelijks een inkomen had en dus eigenlijk niet goed voor ze kon zorgen.” Jefferson en Addison waren ingeschreven bij het Compassion-project dat werd gerund door de lokale kerk. Rosita uitte haar zorgen bij Estelita, de directeur van het project. Ze vertelde over haar situatie en wat voor impact dit had op de gezondheid en veiligheid van de kinderen. Kort daarna bezochten Compassion-medewerkers haar thuis om te onderzoeken wat ze voor hen konden betekenen.

Schrijnende omstandigheden

“De situatie was echt schrijnend,” vertelt Estelita. “Het huis was in heel slechte staat, ze hadden bijna geen spullen en de rivier om water te halen lag 20 minuten lopen bergafwaarts. Als Rosita boodschappen deed of water haalde, waren de kinderen op zichzelf aangewezen. Hier móest iets gebeuren.” Vanuit het fonds Zeer kwetsbare kinderen kon worden voorzien in stromend water, elektriciteit, maandelijkse voedselpakketten, een gasfornuis, een waterfilter, vaten om water te bewaren, kruiken en twee kasten. Met subsidie vanuit de plaatselijke gemeente konden de plastic zakken worden vervangen door golfplaten, een stuk steviger en veiliger. Rosita hoefde zich niet langer zorgen te maken over de vraag of het vandaag zou lukken om de jongens genoeg eten te geven. Dankzij de hulp was zij vanaf nu in staat om voor haar kleinzoons te zorgen.

Betere hygiëne en veiligheid

Rosita is blij met alle hulp die ze gekregen heeft. “Het is een enorme opluchting dat ik niet langer in de brandende zon de heuvels hoef op te sjouwen met emmers water. En sinds we stromend water hebben, hebben de kinderen geen last meer gehad van wormen.” Een direct gevolg van een betere hygiëne.

Doordat Rosita’s huis nu over elektriciteit en een keuken beschikt, is het onderkomen een stuk veiliger geworden. Er hoeft geen vuur meer te worden gemaakt om op te koken of het huis mee te verlichten. Dit brengt rust in het gezin en scheelt bovendien een hoop tijd. “Mijn leven is enorm veranderd,” vertelt Rosita. “Ik ben God en de mensen van de kerk dankbaar dat ze dit voor ons hebben gedaan.” Ook aan de jongens is te merken dat de situatie is verbeterd. Estelita: “We merken dat ze lekkerder in hun vel zitten. Ze zijn meer ontspannen en doen volop mee op het project. Dat vult mijn hart met blijdschap.”

Bron: fotojournalist Alejandra Zuniga uit El Salvador


Waarom zijn fondsen nodig?
In een Compassion-project krijgt ieder kind dezelfde basiszorg om zich gezond te kunnen ontwikkelen. Ondersteuning van individuele sponsors maakt dit mogelijk. Door wereldwijde crisissen wordt armoedeproblematiek complexer en komt de ontwikkeling van een kind in armoede snel in het nauw. Daarom bieden de lokale kerk en Compassion zorg op maat aan ieder kind binnen onze programma’s. Deze aanvullende zorg aan kinderen, hun gezinnen en gemeenschap is mogelijk door onze fondsen.