Tijdens de coronacrisis sluiten de scholen in El Salvador hun deuren. Vanuit het huis waar Luis met zijn moeder woont, kan hij de lessen van zijn school digitaal volgen. Wanneer hij plotseling last krijgt van maagklachten, wordt het voor hem elke dag moeilijker om zich te concentreren. Hij heeft zelfs zo veel pijn dat hij niet meer wil spelen met leeftijdsgenootjes. Luis’ moeder, Rubidia, ziet dat het niet goed gaat met haar zoontje. Ze zoekt hulp, maar geen dokter wil haar helpen. Daarom klopt ze aan bij het Compassion-project waar Luis naartoe gaat. 

Een heldere diagnose

De lokale kerk waar Compassion mee samenwerkt heet ’Oase van Redding’. Op deze plek ontmoet Rubidia Mauricio, hij is coördinator kindsponsoring. Hij ziet direct dat Luis medische hulp nodig heeft en brengt hem naar een dokter in de stad.  

“Luis kreeg de diagnose bloedarmoede,” vertelt Mauricio. “Laboratoriumtests wezen uit dat er wormen in zijn lichaam zaten en de hoeveelheid voedingsstoffen die Luis binnenkreeg was afgenomen.” De oorzaak van de wormen? Het onveilige drinkwater in het dorp. 

Op een speciaal dieet

Op advies van de dokter krijgt Luis ontwormingstabletten en moet hij op een speciaal dieet. Hij krijgt vitamines en voedingssupplementen om ook de verloren kilo’s weer terug te krijgen. “Wat ik het lekkerste vond van mijn speciale dieet waren pupusas,” vertelt Luis. Dat zijn tortilla’s gevuld met kaas en bonen. 

Al snel ziet Mauricio het effect van het dieet. “Na de behandeling is de verbetering duidelijk te zien. In zijn gezicht ziet hij er gezonder en gelukkiger uit. Zijn leerprestaties zijn verbeterd en de familie gaat zorgvuldiger om met hygiëne. Daar krijgt iedereen bij Compassion extra les in.” 

Luis zit in zijn huis met zijn voedingssuplementen en medicijnen tegen wormen

In actie tegen wormen

Helaas is het probleem groter dan alleen dat van Luis, want andere kinderen drinken ook van geïnfecteerd water. Daarom vragen lokale medewerkers van Compassion een anti-wormenkuur aan voor alle kinderen van het project. 

“In eerste instantie wilde de gezondheidsdienst ons alleen maar de behandelingen voor de helft van de kinderen geven,” vertelt Mauricio. “Maar nadat onze project-directeur had uitgelegd wat Compassion doet, besloot de gezondheidsdienst om de behandelingen voor alle kinderen te doneren.” 

Kinderen op het Compassion-project krijgen een wormenkuur

Dankzij de acties van het Compassion-project, worden gezondheidsproblemen nu vooraf voorkomen. 178 kinderen ontvingen een wormenkuur en er worden hygiëne-tips gedeeld. Luis heeft geen last meer van wormen. Hij vertelt: “Ik ben blij! Ik kan weer spelen en mijn buik doet geen pijn meer.” 

De gevolgen van onveilig drinkwater

Er zijn wereldwijd miljoenen kinderen die geen toegang hebben tot schoon drinkwater. Hierdoor lopen zij risico op ernstige ziektes, zoals cholera, tyfus, hepatitis en wormen. Elke dag kost dit het leven van 2.000 kinderen. Voor kinderen en gezinnen in armoede maakt toegang tot veilig drinkwater een ontzettend groot verschil. 


Waarom zijn fondsen nodig?
In een Compassion-project krijgt ieder kind dezelfde basiszorg om zich gezond te kunnen ontwikkelen. Ondersteuning van individuele sponsors maakt dit mogelijk. Door wereldwijde crisissen wordt armoedeproblematiek complexer en komt de ontwikkeling van een kind in armoede snel in het nauw. Daarom bieden de lokale kerk en Compassion zorg op maat aan ieder kind binnen onze programma’s. Deze aanvullende zorg aan kinderen, hun gezinnen en gemeenschap is mogelijk door onze fondsen.