Waarom werken we in Haïti

Haïti, ook wel de parel van de Cariben genoemd, deelt samen met de Dominicaanse Republiek het eiland Hispaniola. Haïti beslaat het westelijke deel van het eiland. Dit prachtige eiland is de armste natie op het westelijk halfrond en één van de armste landen ter wereld.

Dat is ook niet gek als je kijkt naar de geschiedenis. Droogte, orkanen, aardbevingen, diplomatieke isolatie, inflatie, politieke onderdrukking en emigratie van geschoold personeel hebben het land geen goed gedaan.


 

Haïti

Nederland

Populatie

10,7 miljoen

17 miljoen

Levensverwachting

Mannen: 61
Vrouwen: 67

Mannen: 79
Vrouwen: 83

Kindersterfte onder 5 jaar

45,4 / 1.000

3,6 / 1.000

Aantal mensen met HIV/aids

150.000

23.000

Mensen met beschikking over gezuiverd drinkwater

57,7%

100%

Mensen met beschikking over behoorlijk sanitair

27,6%

97,7%

Analfabetisme

Mannen: 35,7%
Vrouwen: 42,7%

Totaal: 1,5%

Mensen die van minder dan $1,25 per dag moeten leven

58,5%

 


Wat doen we in Haïti

Sinds 1968 werkt Compassion in Haïti. Momenteel nemen er 120.216 kinderen deel aan projecten. Compassion heeft er 339 projecten. In 2003 is het Child Survival Programma gestart. Dit heeft ten doel om de meest kwetsbare (zwangere) moeders en baby’s te helpen om te overleven.

In Haïti is tachtig procent van de scholen privé scholen waar hoge kosten aan verbonden zijn. De meeste Haïtiaanse families kunnen zich dat niet veroorloven waardoor veel kinderen niet naar school gaan. Compassion zorgt ervoor dat alle sponsorkinderen naar school kunnen en voorziet ze ook van verplicht schoolmaterialen zoals een schooluniform, boeken, transport naar school en overige schoolspullen.

Op de dagen dat de kinderen op het project zijn, krijgen ze een voedzame maaltijd zoals spaghetti of rijst, bonen, groente, blees en vruchtensap. daarnaast krijgen ze een snack zoals een boterham, melk of sap en een snoepje.

Verder kunnen de kinderen terecht voor aanvullende lessen en hulp bij het schoolwerk. Daarnaast organiseert Compassion voor de ouders lessen over inkomensgenererende activiteiten.

Compassion in Haïti in tijden van COVID-19
Wil je meer weten over hoe Compassion werkt in Haïti in tijden van COVID-19? Lees meer op de extra pagina. 

"We vechten onvermoeibaar om armoede uit te roeien, dit kwaad dat de hoop, waardigheid en levensvreugde van onze kostbare kinderen wegneemt."

- Guilbaud Saint-Cyr, directeur Compassion Haïti.

Lees hier de hele brief die Palamanga Ouali schreef aan sponsors van een kind in Haïti.

Sponsor een kind in Haïti