Projectdirecteur Woldton kan niet anders dan op zijn knieën gaan en God danken als hij na de aardbeving van 14 augustus 2021 gaat kijken hoe het Compassion-project en de bijbehorende school er aan toe zijn. “Mijn vertrouwen in God en in techniek zijn versterkt”, zegt hij. “Ik realiseer me dat als we beter bouwen, er meer levens gered kunnen worden.”

Na noodhulp komt herbouw

In 2017 heeft de sponsorachterban van Compassion ervoor gezorgd dat er voldoende middelen waren om op het door orkaan Matthew verwoeste project een school met twee verdiepingen te herbouwen. De klaslokalen zijn gebouwd volgens wereldwijde technische normen en hebben de 7,2 kracht van de aardbeving van 14 augustus weerstaan.

“Het herstellen van rampen kan soms ingewikkeld en traag zijn. Beter en sterker herbouwen is altijd het doel om de kans op toekomstige risico’s te verkleinen. Als de herbouw van deze gebouwen in 2017 niet goed was uitgevoerd, zouden we deze klaslokalen nu waarschijnlijk opnieuw hebben moeten bouwen.”

Danielle Kettunen, Targeted Response Specialist, Compassion International

Haïti zal altijd te maken hebben met aardbevingen en orkanen en dat maakt wederopbouw een kostbare zaak. De constructie van de gebouwen moet zo zijn dat er bij een volgende ramp geen of in ieder geval veel minder schade is. Projectdirecteur Woldton: “Om ervoor te zorgen dat het werk duurzaam is en toekomstige rampen kan weerstaan, is toezicht van een ingenieur nodig. Als we dit na de orkaan in bij de wederopbouw in 2017 niet goed hadden aangepakt, hadden we waarschijnlijk ook dit project opnieuw moeten bouwen.”

Scholen weer open

Direct na de aardbeving zijn de lokalen ingezet om kinderen van het project met hun ouders en andere gezinnen uit de gemeenschap op te vangen. Het project verwelkomt gezinnen die dakloos zijn geworden door de ramp. Met een schommel, een speeltuin en een hek is het schoolterrein van het project een veilige haven voor kwetsbare kinderen.

Omdat er in Haïti nauwelijks scholen vanuit de overheid zijn, functioneren veel Compassion-projecten ook als school voor de gemeenschap rondom de kerk. Per school zijn er honderden kwetsbare kinderen die les krijgen en zo kans hebben op een betere toekomst. Ook de negenjarige tweeling Kelly en Kellia zijn blij als half oktober de school weer open gaat voor lessen. Het zal hen een gevoel van veiligheid geven dat het dagelijkse leven weer wat meer wordt zoals het was voor de aardbeving.

“Ik ben erg trots dat mijn kinderen naar de school gaan bij het Compassion-project, want het is de mooiste school van de hele omgeving. Compassion helpt ons om een deel van hun schoolgeld te betalen.”, vertelt de Gislaine, moeder van de tweeling.

Moeder Gislaine zit in 2019 op een bankje voor de klaslokalen. Het schoolgebouw bleef onbeschadigd tijdens de aardbeving van 14 augustus.

“Ik geloof dat deze tragedie een kans kan worden voor het Haïtiaanse volk om nu beter te bouwen. Bouwen volgens internationale aardbeving- en orkaanbestendige normen zal verlies van mensenlevens in de toekomst voorkomen.”

Woldton, projectdirecteur Compassion Haïti

Woldton hoopt dat de focus zich snel zal verleggen naar wederopbouw. “Het gaat om tientallen projecten die verwoest of ernstig beschadigd zijn”, zegt hij.

Duizenden kinderen en gezinnen in het kindsponsorprogramma van Compassion zijn getroffen door de aardbeving. Compassion heeft noodhulp verleend door te voorzien in de eerste levensbehoeften met voedsel- en hygiënepakketten voor 18.000 kinderen, jongeren en gezinnen. Waar nodig wordt er tijdelijk onderdak geboden en medische hulp verleend.

Na een jaar zijn meer dan de helft van de huizen als noodwoningen herbouwd, maar er is nog steeds veel geld nodig voor de rest van de huizen, de herbouw van de zwaar beschadigde projecten en inkomengenererende activiteiten voor gezinnen.