Moeder uit Haïti met haar dochters

Altimé: op God vertrouwen

Voor gezinnen in armoede was de aardbeving een dubbele ramp. Hun huizen waren verwoest en geld voor een nieuwe start was er niet. In de woonplaats van Altimé, moeder van Nerlande (0) en Woodnie (3), is veel werkloosheid. ‘’In het afgelopen jaar hebben we zoveel moeilijkheden overwonnen: financiële onzekerheden, ontvoeringen, het coronavirus, de aardbeving… Het is niet makkelijk geweest, maar dankzij God leven we nog.” Altimé is dankbaar voor de hulp van Compassion na de aardbeving. “Het was zwaar, maar we zijn een sterk volk. We vertrouwen op God.’’

Ricardo: sterk zijn, ondanks alles

Het afgelopen jaar was moeilijk voor Ricardo (18). Zijn familie verloor, net als duizenden anderen, haar huis. Hij vertelt: ‘’Ik hou van mijn land en ik hou van de mensen. Ik voelde me het afgelopen jaar helemaal niet sterk, maar ik heb God gevraagd om kracht. Compassion gaf ons eten en hielp mij en mijn familie om ons huis te herbouwen.’’ Ondanks alles heeft Ricardo hoop voor de toekomst. Hij wil zijn school afmaken en gaan werken, zodat hij geld kan verdienen. Zijn droom is om te helpen om zijn gemeenschap weer op te bouwen.

Islande: de zon gaat weer schijnen

Islande (19) verloor haar zus tijdens de aardbeving. Ze blikt terug op een lastig jaar. Ze vertelt: ‘’Het maakt me nog steeds heel verdrietig, maar ik vraag God om kracht.’’ De hulp van Compassion noemt Islande een geschenk uit de hemel. ‘’De medewerkers van Compassion hielpen me om dicht bij God te blijven. Ze hebben mij en mijn familie zo goed ondersteund na de aardbeving.’’

Islande droomt van de wederopbouw van haar land. ‘’We hebben te veel geleden. Ik hoop dat Haïti op een dag weer kan lachen. Hoop betekent voor mij bidden en wachten op wat God kan doen. Hij kan alles. Het geeft mij hoop dat na elke donkere periode de zon weer opkomt.’’

Een jaar later

Na de aardbeving waren de kerkpartners van Compassion direct ter plaatse in het getroffen gebied om acute hulp te bieden. Dankzij giften aan het noodhulpfonds is er het afgelopen jaar hard gewerkt aan de wederopbouw van Haïti. Zo ontvingen ruim 17.000 mensen geld en voedsel en zijn er 15 waterputten in de regio gerepareerd. Ook zijn er in een jaar tijd 7.500 noodwoningen gebouwd. Deze huizen hebben een stevige fundering, met oog op orkanen en aardbevingen in de toekomst.