De situatie in Togo

Hoewel het aantal besmettingen in Togo relatief laag ligt, blijft het aantal toenemen en zijn er in het hele land besmettingen gemeld. De Togolese regering heeft de noodtoestand daarom met zes maanden verlengd (maart 2021), afhankelijk van hoe de pandemie zich ontwikkelt. Op 1 november meldde het ministerie van Volksgezondheid van Togo dat er 2.257 COVID-19 besmettingen zijn geweest tot nu toe, met in totaal 57 doden, 624 actieve besmettingen en 1.676 herstelde gevallen. Winkels, markten en internationale basisscholen en middelbare scholen zijn open, hoewel lokale scholen dat over het algemeen niet zijn. Restaurants, bars en clubs zijn open en moeten de richtlijnen voor sociale afstand en hygiëne volgen. De meeste religieuze diensten en kerken blijven gesloten. De Togolese regering is bezig met plannen om medische personeel een speciale COVID-19 verzekering aan te bieden. 

Wat we nu doen in Togo

De Compassion-projecten blijven voorlopig gesloten. Sommige partnerkerken hebben autorisatieverzoeken ingediend bij lokale autoriteiten in hun gemeenschappen om de activiteiten te hervatten en Compassion Togo werkt aan het opstellen van richtlijnen voor heropening. Medewerkers van partnerkerken brengen voedselpakketten naar de meest kwetsbare kinderen, controleren de gezondheid van kinderen en gezinnen en verstrekken medische middelen in geval van ziekte. Er is continu aandacht voor gebed en de medewerkers communiceren met de gezinnen via telefoon en videogesprekken. Een aantal kerken heeft wasfaciliteiten aangelegd waar de hele gemeenschap de handen kan wassen. Inmiddels zijn er 305.467 voedselpakketten en 243.701 hygiënekits verspreid onder kwetsbare sponsorkinderen en hun families. Bovendien is er medische ondersteuning geboden aan 33.732personen.

De projecten evalueren de onderwijsbehoeften van de leerlingen die niet naar school hebben kunnen gaan, om zo goed mogelijk te weten hoe ze hen kunnen ondersteunen. Ze bieden opfriscursussen aan voor leerlingen die nationale examens moeten maken en moedigen jongeren aan met extra activiteiten die in het leerlingwezen of een beroepsopleiding volgen. In sommige projecten leren moeders hoe ze maskers kunnen maken, zowel voor hun gezin als om te verkopen voor inkomen.

Update 23 november

De impact van COVID-19

 

Hoe gaat het...


... op de projecten?
Momenteel zijn alle Compassion-projecten in Togo gesloten. Medewerkers zijn bezig om online lessen te ontwikkelen. Verder blijven de medewerkers in nauw contact met de sponsorkinderen en als het mogelijk is bezoeken ze de kinderen thuis, met inachtneming van de richtlijnen. Inmiddels zijn er duizenden voedselpakketten en hygiënekits uitgedeeld aan kinderen en hun families.

... met de brieven?
Op dit moment worden er geen brieven bezorgd bij de kinderen in Togo. Zodra de kinderen weer naar het project kunnen, ontvangen ze de brieven die in de tussentijd zijn geschreven. Bemoedig je sponsorkind gerust met een mooie brief!

... met de giften?
Giften worden met een vertraging overgedragen aan de sponsorkinderen en hun families. Gezinnen besteden de gift aan datgene waar op dat moment het meest behoefte aan is, dit kan ook voedsel zijn, maar ook het betalen van de huur bijvoorbeeld.

Hoe kan ik helpen?


Bidden
Je kan de sponsorkinderen en hun families steunen door voor hen te bidden. 

Brief schrijven
Je kan een brief of kaart aan je sponsorkind schrijven en om hem/haar te bemoedigen. Dit kan via MyCompassion, je eigen Compassion-omgeving. 

Kind- of familiegift geven
Je kan je sponsorkind en zijn/haar familie ondersteunen door een kind- of familiegift te geven. In tijden van COVID betekent dit dat een kindgift wordt besteed aan het kopen van voedsel bijvoorbeeld. 

Zoek een sponsor voor een kind
Je kan een sponsor zoeken voor een kind door het profiel van het sponsorkind te delen op je eigen social media kanalen bijvoorbeeld. Daarnaast kan je ook vrienden en familie vragen om een kind te sponsoren. 

Sponsor een kind in Togo