De situatie in Guatamala

De regering van Guatemala stond toe dat theaters, bars, sportscholen, nationale parken en sommige toeristische trekpleisters op 1 oktober weer open gingen. Er gelden beperkingen voor het bezoek en andere beperkende maatregelen in gebieden waar COVID-19 zich blijft verspreiden, waaronder Guatemala-Stad en de meeste andere steden. Scholen blijven in het hele land gesloten en iedereen moet maskers dragen in openbare ruimtes. In Guatemala hebben veel inwoners hun baan verloren en ondervoeding is toegenomen door voedseltekorten en gestegen voedselprijzen. Guatemala heeft op 29 oktober 107.000 COVID-19-besmettingen en meer dan 3.700 doden gemeld. De verplichte avondklok werd op 30 september om middernacht opgeheven. 

Wat we nu doen in Guatamala

Als gevolg van de maatregelen zijn ook alle Compassion-projecten gesloten. Partnerkerken monitoren de gezondheid en het welzijn van de kinderen via telefoontjes naar de gezinnen. De medewerkers werken binnen de richtlijnen om voedselpakketten uit te kunnen delen daar waar dat het meest nodig is. Er zijn tot op heden 376.724 voedselpakketten en 135.459 hygiënekits uitgedeeld aan kwetsbare gezinnen. Bovendien hebben ze medische ondersteuning gefaciliteerd voor 7.265 personen. Via telefoon wordt contact gehouden met de sponsorkinderen en hun gezinnen. Ook wordt er met hen gebeden en is er lesmateriaal voor de sponsorkinderen verspreid. Verder worden kindertijdschriften en handwerkpakketten uitgedeeld en een aantal kinderen hebben zelfs cadeaus van hun sponsor ontvangen.

Update 23 november

De impact van COVID-19

 

Hoe gaat het...


... op de projecten?
Momenteel zijn alle Compassion-projecten in Guatamala gesloten. Medewerkers zijn bezig om online lessen te ontwikkelen. Verder blijven de medewerkers in nauw contact met de sponsorkinderen en als het mogelijk is bezoeken ze de kinderen thuis, met inachtneming van de richtlijnen. Inmiddels zijn er duizenden voedselpakketten en hygiënekits uitgedeeld aan kinderen en hun families.

... met de brieven?
Op dit moment lopen de meeste brieven vertraging op in de bezorging bij de kinderen in Guatamala. Zodra de kinderen weer naar het project kunnen, ontvangen ze de brieven die in de tussentijd zijn geschreven. Bemoedig je sponsorkind gerust met een mooie brief!

... met de giften?
Giften worden met een vertraging overgedragen aan de sponsorkinderen en hun families. Gezinnen besteden de gift aan datgene waar op dat moment het meest behoefte aan is, dit kan ook voedsel zijn, maar ook het betalen van de huur bijvoorbeeld.

Hoe kan ik helpen?


Bidden
Je kan de sponsorkinderen en hun families steunen door voor hen te bidden. 

Brief schrijven
Je kan een brief of kaart aan je sponsorkind schrijven en om hem/haar te bemoedigen. Dit kan via MyCompassion, je eigen Compassion-omgeving. 

Kind- of familiegift geven
Je kan je sponsorkind en zijn/haar familie ondersteunen door een kind- of familiegift te geven. In tijden van COVID betekent dit dat een kindgift wordt besteed aan het kopen van voedsel bijvoorbeeld. 

Zoek een sponsor voor een kind
Je kan een sponsor zoeken voor een kind door het profiel van het sponsorkind te delen op je eigen social media kanalen bijvoorbeeld. Daarnaast kan je ook vrienden en familie vragen om een kind te sponsoren. 

Sponsor een kind in Guatamala