Ondanks de veiligheid die de overnachting in de kerk biedt is Maria ongerust. Ze probeert haar moeder Olivia meerdere keren te bellen, maar krijgt geen gehoor. Rond 01.00 uur ’s nachts hoort ze dat aardverschuivingen en overstromende rivieren alle toegangswegen naar haar huis blokkeren. Ze voelt zich machteloos en is bang voor het leven van haar moeder en jongere broertjes en zusjes.

Olivia probeert haar kinderen te redden

Terwijl Maria zich grote zorgen maakt, is moeder Olivia wakker en bang dat de stortbuien en modderstromen het huis vernielen. Ze besluit midden in de nacht haar oudste dochter Liliana wakker te maken en ze verzamelen samen wat belangrijke bezittingen. Terwijl ze zo bezig zijn worden ze overvallen door een modderstroom, die vanaf de berg achter het huis een van de kamers binnenstroomt. In een mum van tijd is de hele kamer overspoeld met modder. De zesjarige Cristina wordt wakker van het geschreeuw van haar zus Liliana. Als ze de ravage ziet, rent ze huilend en roepend naar buiten om hulp te zoeken. Dankzij de hulpkreet van het kleine meisje schieten de buren te hulp.

Maria probeert haar moeder te bereiken

Ondertussen groeit ook in de kerk de paniek en proberen Maria en haar broers en zussen opnieuw wanhopig contact te krijgen met hun moeder. Met elk onbeantwoord telefoontje neemt de bezorgdheid toe.

“Samen met mijn broers zocht ik naar een manier om thuis te komen. We vonden een alternatieve route en onderweg belde mijn oudste broer me om te vertellen dat ze mijn moeder nog niet hadden kunnen lokaliseren,” vertelt Maria met een trillende stem.

Als Maria en haar broers aankomen bij het huis, is de verwoesting overweldigend om te zien. Alles is bedekt onder een dikke laag modder en er is vrijwel niets over van het huis. Onder het puin zitten haar moeder en zusje nog gevangen. Samen met buren zetten ze alles op alles om beide uit het puin te redden. Ze slagen erin Liliana, die tot haar nek onder de modder bedolven is, te bevrijden. Maar moeder Olivia blijft onvindbaar.

Compassion biedt hulp

Het nieuws van het tragische ongeval en de vermissing van moeder Olivia verspreidt zich door het dorp en de medewerkers van Compassion komen direct in actie. Ze mobiliseren een reddingsteam en werken samen met de hele gemeenschap om Olivia te redden.

De zusjes Liliana, Cristina en Ariel hebben die vreselijke nacht overleefd, maar helaas kon Olivia niet uit de modder worden gered. Met de hulp van Compassion wordt moeder Olivia de volgende dag begraven.

Christina in een Compassion-project

Jolomche is een arme gemeenschap in Guatemala, het dorp is kwetsbaar voor droogte en er is grote voedselonzekerheid.

Als Cristina vier is, ontdekt Olivia dat er een Compassion-project actief is in de regio, een paar kilometer van haar gemeenschap. Ze hoort dat kinderen Bijbelonderwijs krijgen en geholpen worden met lessen en gezondheidszorg.

Helaas is er op dit project geen ruimte meer voor nieuwe aanmeldingen. Het goede nieuws is dat er een paar maanden later een nieuw project gaat starten waar Christina wel naar toe kan gaan. Het project is 20 minuten lopen van huis. Al snel ontdekt de familie dat alles wat er verteld wordt, waar is; ze krijgen toegang tot medische controles, voedselpakketten, bijbellessen en de steun van de kerk en de Compassion-medewerkers. Het is op dat moment een grote opluchting voor de familie – en de steun van het project zal van groot belang blijken te zijn tijdens de tragedie van de modderstromen.

Een hoopvolle situatie

Maria is nu 21 jaar oud. Ze zorgt voor haar broers en zussen. Haar vader moet elke dag ver van huis werken om zijn gezin te onderhouden. Hij is maanden weg en iemand moet op de kinderen passen. Ze is een sterke en moedige jonge vrouw geworden. Ze werkt als docent in het Compassion-project.

“Als we verdrietig zijn, beginnen mijn broertjes te praten over de Bijbelverzen die ze leren. Het is fijn dat ze die kennen, want die verzen brengen ons troost en vrede”.

Cristina en Ariel herinneren zich hun moeder en alles wat er is gebeurd. Toch laten de twee zich niet uit het veld slaan. Ze vinden het heerlijk om elke week de activiteiten op het Compassion-project bij te wonen. Ze kunnen niet wachten om samen met hun vrienden en docenten Bijbellessen te volgen, nieuwe kennis op te doen, te zingen en te spelen. Hun hart is vol vreugde en hoop en dat heeft impact op de mensen om hen heen.

Kinderen zijn in een Compassion-project verzekerd van nieuwe kansen, nieuwe manieren om het leven te zien en hoop op een betere toekomst. Ook na een traumatische ervaring zoals het verlies van een ouder na een natuurramp. Zorgzame en liefhebbende mensen zorgen voor hen, niet alleen met financiële behoeften, maar ook met de troost die hun hart nodig heeft.