Compassion bevrijdt kinderen van armoede in de Dominicaanse Republiek


 

 

Dominicaanse Republiek

Nederland

Populatie

10,7 miljoen

17 miljoen

Levensverwachting

Mannen: 76
Vrouwen: 80

Mannen: 79
Vrouwen: 83

Kindersterfte onder 5 jaar

18,1 / 1.000

3,6 / 1.000

Aantal mensen met HIV/aids

67.000

23.000

Mensen met beschikking over gezuiverd drinkwater

84.7%

100%

Mensen met beschikking over behoorlijk sanitair

84%

97,7%

Analfabetisme

Mannen: 8,8% 
Vrouwen: 7,7%

Totaal: 1,5%

Mensen die van minder dan $1,90 per dag moeten leven

30,5%

-


De Dominicaanse Republiek deelt het Caribische eiland Hispaniola met buurland Haïti. Het is de populairste toeristenbestemming van het Caribische gebied. In hun turbulente geschiedenis hebben de Dominicanen weinig kunnen doen met de natuurlijke rijkdommen op het eiland, zoals de delfstoffen goud, zilver en nikkel. Daarnaast heeft het bergachtige eiland veel vruchtbare grond dat geschikt is voor landbouw en hogere berghellingen die geschikt zijn voor bosbouw.

Bevolking
In de Dominicaanse Republiek wonen ongeveer 9,7 miljoen mensen. De bevolking bestaat uit een mengeling van indiaanse, Afrikaanse en Spaanse voorouders. De blanken staan nog steeds bovenaan de maatschappelijke ladder, gevolgd door de mulatten (mengeling van Afrikaanse en Spaanse genen). De zwarte bevolking staat onderaan de ladder. De oorspronkelijke bewoners, Taíno-indianen, zijn helemaal opgegaan in de mix van verschillende volkeren. Dominicanen staan bekend als harde werkers, maar hun gemiddelde opleidingsniveau is laag, waardoor er veel werkeloosheid en armoede is.  

Geschiedenis
Sinds het eiland Hispaniola in de 15de eeuw werd ontdekt door Columbus heeft het weinig rust gekend. De Spaanse kolonisten verscheepten veel Afrikaanse slaven naar het eiland en er ontstond al snel een productieve plantage-economie. De Dominicaanse Republiek werd al snel het centrum van het Spaanse koloniale bewind in het Caribische gebied. Maar een lange tijd van onrust volgde, waarin de Spanjaarden herhaaldelijk slaags raakten met Fransen, Engelsen en indianen om de heerschappij over het eiland. In 1821 leidde een volksopstand tot de Dominicaanse onafhankelijkheid, maar Spanje probeerde in 1861 het land opnieuw te bezetten. Maar ditmaal grepen de Verenigde Staten in. Toch bleef het onrustig, omdat allerlei belanghebbenden om de macht streden. Sinds de verkiezingen van 1996 lijkt het land in rustiger vaarwater te komen. De servicesector is tegenwoordig zelfs groter dan de landbouwsector. 

Armoede
Naast de prachtige luxe vakantieresorts leeft een groot gedeelte van de bevolking in armoede en is ondervoed. De Dominicaanse regering biedt gratis onderwijs aan, maar veel ouders zien zich genoodzaakt om hun kind te laten werken. De gezondheidszorg is in de grote steden redelijk, maar op het platteland erbarmelijk. Een kleine twintig procent van de bevolking heeft geen medische zorg. 

Kinderen
In de Dominicaanse Republiek is een groot gebrek aan mogelijkheden voor het volgen van basisonderwijs. Een groot deel van de kinderen kan helemaal niet naar school, omdat de scholen overvol zijn. Daarnaast laten de scholen van de overheid kwalitatief veel te wensen over.  

Religie
Negen van de tien Dominicanen zijn rooms-katholiek, hoewel de evangelische stroming sterk in opkomst is. De Dominicaanse Republiek kent ook een grote joodse gemeenschap. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn ruim twaalfduizend joden gevlucht naar het tropische eiland. Zij kregen een stuk land toegewezen en hebben zo de stad Sosúa opgezet. 

Compassion in de Dominicaanse Republiek
Sinds 1970 werkt Compassion in Dominicaanse Republiek. Momenteel nemen er 64.386 kinderen deel aan projecten. In totaal heeft Compassion er 178 projecten. In 2006 is het Child Survival Program gestart. Dit heeft ten doel om de meest kwetsbare (zwangere) moeders en baby’s te helpen om te overleven.

In de Dominicaanse Republiek is onderwijs gratis. De sponsorkinderen gaan dus naar een lokale school. Compassion zorgt ervoor dat alle kinderen ook daadwerkelijk naar school kunnen door hen te voorzien van verplichte schoolmaterialen zoals een schooluniform, boeken, transport naar school en overige schoolspullen.

Contact met het kind
Hieronder zie je een overzicht van het gemiddeld aantal uren dat een sponsorkind op het project doorbrengt:

Leeftijdsgroep

Aantal uren

3-5 jaar

8 uur per week, verdeeld over 3 dagen

6-8 jaar

3 uur per dag, 2 dagen per week

9-11 jaar

3 uur per dag, 2 dagen per week

12-14 jaar

3 uur per dag, 2 dagen in de week

15-18 jaar

2 uur per dag, 2 dagen in de week

19+

2 uur per dag, 2 dagen in de week


Op de dagen dat de kinderen op het project zijn, krijgen ze een voedzame maaltijd zoals rijstepap, kip, havermout, fruitsap. Daarnaast krijgen ze een snack (zoals koek en sap).

Verder kunnen de kinderen deelnemen aan activiteiten zoals kamp, sport, uitjes, kunstlessen etc. En de kinderen kunnen terecht voor aanvullende lessen en hulp bij het schoolwerk.
Voor de ouders organiseert Compassion workshops over ouderschap, voorkomen van huiselijk geweld, gezonde voeding, leren lezen en schrijven en gezondheidstraining.

Sponsor een kind in de Dominicaanse Republiek