De situatie in Sri Lanka

Op 3 november bedroeg het aantal positieve COVID-19-besmettingen in Sri Lanka 11.744, met 23 gerelateerde sterfgevallen. De autoriteiten hebben de heropening van scholen uitgesteld tot 23 november. In twee clusters in de hoofdstad Colombo en buitenwijken heeft een grote uitbraak COVID-19 besmettingen plaatsgevonden met bijna 7.900 bevestigde besmettingen. Verschillende zwaar getroffen wijken hebben een avondklok ingesteld om verdere verspreiding van besmetting te voorkomen. Openbare kantoren zijn gesloten, openbare bijeenkomsten zijn verboden en het openbaar vervoer is beperkt. Alle burgers zijn verplicht om gezichtsmaskers te dragen, sociale distancing te hanteren en hun handen te wassen. De boete voor het niet naleven van de maatregelen bedraagt US $ 54 en een gevangenisstraf van maximaal zes maanden.

Wat we nu doen in Sri Lanka

Compassion-projecten blijven voorlopig gesloten door de tweede besmettingsgolf, maar er worden plannen gemaakt om de projecten in het land op te knappen en te ontsmetten voor als de kinderen straks terug komen. Medewerkers nemen één keer per week telefonisch contact op met de gezinnen en distribueren, binnen de mogelijkheden van de overheidsmaatregelen, voedselpakketten onder de gezinnen die het meest kwetsbaar zijn. In sommige gebieden hebben ze huisbezoeken kunnen afleggen en kooklessen gehouden. Ze hebben 127.796 voedselpakketten en 60.906 hygiënekits uitgedeeld, en ze geven informatie over ziektepreventie. Kinderen blijven vanuit huis brieven schrijven aan hun sponsors. Partnerkerken werken samen met de lokale overheid om mondmaskers te maken. 

Update 23 november 

De impact van COVID-19

 

Hoe gaat het...


... op de projecten?
Momenteel zijn alle Compassion-projecten in Sri Lanka gesloten. Medewerkers zijn bezig om online lessen te ontwikkelen. Verder blijven de medewerkers in nauw contact met de sponsorkinderen en als het mogelijk is bezoeken ze de kinderen thuis, met inachtneming van de richtlijnen. Inmiddels zijn er duizenden voedselpakketten en hygiënekits uitgedeeld aan kinderen en hun families.

... met de brieven?
Op dit moment lopen de meeste brieven vertraging op in de bezorging bij de kinderen in Sri Lanka. Zodra de kinderen weer naar het project kunnen, ontvangen ze de brieven die in de tussentijd zijn geschreven. Bemoedig je sponsorkind gerust met een mooie brief!

... met de giften?
Giften worden met een vertraging overgedragen aan de sponsorkinderen en hun families. Gezinnen besteden de gift aan datgene waar op dat moment het meest behoefte aan is, dit kan ook voedsel zijn, maar ook het betalen van de huur bijvoorbeeld.

Hoe kan ik helpen?


Bidden
Je kan de sponsorkinderen en hun families steunen door voor hen te bidden. 

Brief schrijven
Je kan een brief of kaart aan je sponsorkind schrijven en om hem/haar te bemoedigen. Dit kan via MyCompassion, je eigen Compassion-omgeving. 

Kind- of familiegift geven
Je kan je sponsorkind en zijn/haar familie ondersteunen door een kind- of familiegift te geven. In tijden van COVID betekent dit dat een kindgift wordt besteed aan het kopen van voedsel bijvoorbeeld. 

Zoek een sponsor voor een kind
Je kan een sponsor zoeken voor een kind door het profiel van het sponsorkind te delen op je eigen social media kanalen bijvoorbeeld. Daarnaast kan je ook vrienden en familie vragen om een kind te sponsoren. 

Sponsor een kind in Sri Lanka