De situatie in Rwanda

Rwanda lijkt de COVID-19 uitbraak onder controle te hebben en meldde op 3 november dat 96% van de positief geteste personen is hersteld. Incidentele pieken doen zich echter nog steeds voor en twee grote markten in Kigali blijven gesloten door een toename van het aantal besmettingen. De regering heeft veel testmateriaal door het land verspreid om mensen te kunnen behandelen. De regering heeft 10.000 veldwerkers ingezet om contacten op te sporen en dagelijkse rapporten in te dienen. Tot begin november zijn er 35 doden gemeld en 220 besmettingen. De meeste bedrijven, waaronder restaurants, hotels, winkels en toeristische activiteiten, zijn heropend. Het internationale vliegreizen is hervat, maar de landgrenzen blijven gesloten. Vanaf 2 november geven de basis- en voortgezet onderwijs scholen weer les. De tijden voor de avondklok zijn aangepast en gelden nu vanaf 22.00 uur tot 04.00 uur, en grote bijeenkomsten zijn verboden.

Wat we nu doen in Rwanda

Medewerkers van Compassion-projecten communiceren persoonlijk of via online communicatie waar mogelijk met kinderen en verzorgers en brengen huisbezoeken ​​waar dat veilig is. Kleine groepen hebben zich kunnen verzamelen om tuinen te onderhouden en voor hun vee te zorgen. Medewerkers werken volgens de lokale richtlijnen om voorraden te distribueren en hebben 78.478 voedselpakketten en 326.415 hygiënekits kunnen leveren. Bovendien hebben ze 17.389 personen geholpen toegang te krijgen tot medische ondersteuning. Sponsorgiften aan kinderen en gezinnen worden geleverd als elektronische geldoverdrachten. Het Compassion Rwanda-kantoor werkt samen met lokaal personeel om counselingondersteuning te bieden tijdens dit moeilijke seizoen.

Update 23 november

De impact van COVID-19

 

Hoe gaat het...


... op de projecten?
Momenteel zijn alle Compassion-projecten in Rwanda gesloten. Medewerkers zijn bezig om online lessen te ontwikkelen. Verder blijven de medewerkers in nauw contact met de sponsorkinderen en als het mogelijk is bezoeken ze de kinderen thuis, met inachtneming van de richtlijnen. Inmiddels zijn er duizenden voedselpakketten en hygiënekits uitgedeeld aan kinderen en hun families.

... met de brieven?
Op dit moment lopen de meeste brieven vertraging op in de bezorging bij de kinderen in Rwanda. Zodra de kinderen weer naar het project kunnen, ontvangen ze de brieven die in de tussentijd zijn geschreven. Bemoedig je sponsorkind gerust met een mooie brief!

... met de giften?
Giften worden met een vertraging overgedragen aan de sponsorkinderen en hun families. Gezinnen besteden de gift aan datgene waar op dat moment het meest behoefte aan is, dit kan ook voedsel zijn, maar ook het betalen van de huur bijvoorbeeld.

Hoe kan ik helpen?


Bidden
Je kan de sponsorkinderen en hun families steunen door voor hen te bidden. 

Brief schrijven
Je kan een brief of kaart aan je sponsorkind schrijven en om hem/haar te bemoedigen. Dit kan via MyCompassion, je eigen Compassion-omgeving. 

Kind- of familiegift geven
Je kan je sponsorkind en zijn/haar familie ondersteunen door een kind- of familiegift te geven. In tijden van COVID betekent dit dat een kindgift wordt besteed aan het kopen van voedsel bijvoorbeeld. 

Zoek een sponsor voor een kind
Je kan een sponsor zoeken voor een kind door het profiel van het sponsorkind te delen op je eigen social media kanalen bijvoorbeeld. Daarnaast kan je ook vrienden en familie vragen om een kind te sponsoren. 

Sponsor een kind in Rwanda