Waarom werken we in Rwanda

Rwanda ligt in het hart van Afrika en is het dichtstbevolkte land van het continent. Maar Rwanda staat vooral bekend om haar bloedige geschiedenis. Meer dan 800.000 mensen stierven tijdens de oorlog tussen de Hutu's en de Tutsi's. Vandaag de dag zijn de wonden nog lang niet geheeld en hebben veel Rwandezen nog trauma's, zoekend naar gerechtigheid en een manier om elkaar weer te leren vertrouwen.

Een kleine vijftig procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens. De landbouwproductie kan de bevolkingsgroei niet bijbenen, waardoor Rwanda regelmatig afhankelijk is van het importeren van voedsel voor de bevolking. Daarnaast heeft de burgeroorlog zijn sporen nagelaten en is iedereen behoorlijk verarmd door het langdurige geweld.


 

Rwanda

Nederland

Populatie

12,1 miljoen

17 miljoen

Levensverwachting

Mannen: 62
Vrouwen: 66

Mannen: 79
Vrouwen: 83

Kindersterfte onder 5 jaar

29,1 / 1.000

3,6 / 1.000

Aantal mensen met HIV/aids

220.000

22.100

Mensen met beschikking over gezuiverd drinkwater

76,1%

100%

Mensen met beschikking over behoorlijk sanitair

61,6%

97,7%

Analfabetisme

Mannen: 26,8%
Vrouwen: 32%

Totaal: 1,5%

Mensen die van minder dan $1,90 per dag moeten leven

39,1%

 


Wat doen we in Rwanda

Sinds 1980 werkt Compassion in Rwanda. Momenteel nemen er 88.785 kinderen deel aan projecten. Compassion heeft er 402 projecten. In 2010 is het Child Survival Programma gestart. Dit heeft ten doel om de meest kwetsbare (zwangere) moeders en baby’s te helpen om te overleven.

In Rwanda is onderwijs gratis, maar wordt een kleine bijdrage voor de lunch gerekend. Compassion zorgt ervoor dat alle sponsorkinderen naar school kunnen. Daarom zorgen we voor een schooluniform, boeken, de lunchbijdrage, transport naar school en overige schoolspullen. Soms is de lokale school in het Compassion-project, soms gaan de kinderen naar een lokale school en krijgen ze in het project extra lessen en hulp. Omdat in Rwanda kinderen van maandag tot en met vrijdag op school zijn, gaan zij op zaterdag naar het project.

Op de dagen dat de kinderen op het project zijn, krijgen ze voedzame maaltijden: pap aan het begin van de dag en een uitgebreide lunch van rijst posho (Afrikaans gerecht van maïsmeel), aardappelen, bonen en groente. Ouders nemen wekelijks deel aan een gebedsbijeenkomst en maandelijks werken zij samen aan gemeenschapsprojecten zoals huizen bouwen, schoonmaken van het projectgebouw en groenten verbouwen bij het project.

Compassion in Rwanda in tijden van COVID-19
Wil je meer weten over hoe Compassion werkt in Rwanda in tijden van COVID-19? Lees meer op de extra pagina. 

Sponsor een kind in Rwanda