Waarom werken we in Nicaragua

Nicaragua is een land van bergen, meren en oerwouden. Het grootste Centraal-Amerikaanse land is één van de armste landen in de regio.

Nicaragua is na Haïti het armste land van het Westelijk Halfrond. Omdat het land zelf weinig minerale grondstoffen bezit, is de economie voornamelijk gebaseerd op de productie, verwerking en uitvoer van landbouwproducten. De belangrijkste exportproducten zijn koffie, katoen en bananen. In 2004 kreeg Nicaragua een behoorlijk duw in de rug door de kwijtschelding van 4,5 miljard dollar aan buitenlandse schulden.


 

Nicaragua

Nederland

Populatie

6 miljoen

17 miljoen

Levensverwachting

Mannen: 71
Vrouwen: 76

Mannen: 79
Vrouwen: 83

Kindersterfte onder 5 jaar

17,7 / 1.000

3,6 / 1.000

Aantal mensen met HIV/aids

9.000

23.000

Mensen met beschikking over gezuiverd drinkwater

87%

100%

Mensen met beschikking over behoorlijk sanitair

67,9%

97,7%

Analfabetisme

Mannen: 17,6% 
Vrouwen: 16,8%

Totaal: 1,5%

Mensen die van minder dan $1,90 per dag moeten leven

29,6%

 


Wat doen we in Nicaragua

Sinds 2002 werkt Compassion in Nicaragua. Momenteel nemen er 64.172 kinderen deel aan projecten. Compassion heeft er 200 projecten. 

In Nicaragua is onderwijs gratis. De sponsorkinderen gaan dus naar een lokale school. Compassion zorgt ervoor dat alle kinderen ook daadwerkelijk naar school kunnen door hen te voorzien van verplichte schoolmaterialen zoals een schooluniform, boeken, transport naar school en overige schoolspullen.

Op de dagen dat de kinderen op het project zijn, krijgen ze een voedzame maaltijd zoals rijst, vlees, tortilla, vruchtensap, thee en cornflakes. Daarnaast krijgen de kinderen nog een snack zoals fruit, rijstepap, etc.

Verder kunnen de kinderen deelnemen aan activiteiten zoals kamp, uitjes, kunstlessen en sport. Daarnaast helpen de kinderen bij projecten voor zieken en ouderen in hun gemeenschap. En krijgen zij lessen over landbouw.

Voor de ouders organiseert Compassion workshops over o.a. hygiëne, gezondheid en kinderbescherming. Daarnaast helpen de ouders vaak op het project met schoonmaken en het bereiden van het voedsel. Twee keer per jaar nemen ze, samen met de kinderen, deel aan de medische controle.

Compassion in Nicaragua in tijden van COVID-19
Wil je meer weten over hoe Compassion werkt in Nicaragua in tijden van COVID-19? Lees meer op de extra pagina. 

"Het Compassion programma heeft niet alleen impact op onze kinderen, maar ook op hun ouders die geleerd worden hoe ze hun kinderen kunnen opvoeden, behandelen en onderwijzen gedurende hun kindertijd."

- José Gutierrez Rojas, directeur Compassion Nicaragua

Lees hier de hele brief die José Gutierrez Rojas schreef aan sponsors van een kind in Nicaragua.

Sponsor een kind in Nicaragua