Waarom werken we in Ghana

De voormalige Britse kolonie Ghana, destijds de Goudkust genoemd, ligt in West-Afrika. Ghana is een respectievelijk stabiel land, maar buurlanden als Sierra Lione, Ivoorkust en Liberia geven veel onrust in de regio. Ghana is rijk aan grondstoffen en natuurlijke bronnen, maar vanwege onrust in buurlanden blijven veel buitenlandse investeerders weg.

Nog steeds leeft dertig procent van de bevolking onder de armoedegrens. Bovendien heeft de houtkap ontbossing en woestijnvorming veroorzaakt. Ook het delven van goud legt een zware druk op het milieu. Het grondwater raakt vervuild en vruchtbaar akkerland moet wijken voor het graven van goudmijnen. De kleine boeren zijn hier de dupe van.


 

Ghana

Nederland

Populatie

28,1 miljoen

17 miljoen

Levensverwachting

Mannen: 64
Vrouwen: 70

Mannen: 79
Vrouwen: 83

Kindersterfte onder 5 jaar

34,1 / 1.000

3,6 / 1.000

Aantal mensen met HIV/aids

310.000

23.000

Mensen met beschikking over gezuiverd drinkwater

88,7%

100%

Mensen met beschikking over behoorlijk sanitair

14,9%

97,7%

Analfabetisme

Mannen: 18% 
Vrouwen 28,6%

Totaal: 1,5%

Mensen die van minder dan $1,90 per dag moeten leven

24,2%

-


Wat doen we in Ghana

Sinds 2004 werkt Compassion in Ghana. Momenteel nemen er 86.311 kinderen deel aan projecten. Compassion heeft er 337 projecten. In Ghana is het onderwijs gratis. De sponsorkinderen gaan dus naar een lokale school. Compassion zorgt ervoor dat alle kinderen ook daadwerkelijk naar school kunnen door hen te voorzien van verplichte schoolmaterialen zoals een schooluniform, boeken, transport naar school en overige schoolspullen.

Op de dagen dat de kinderen op het project zijn, krijgen ze een voedzaam ontbijt en lunch. Ontbijt bestaat uit maïspap, melk, suiker en brood met pasta. Tijdens de lunch eten ze rijst met saus, kip, vis of vlees. Daarnaast krijgen ze als dessert sinaasappel, banaan of ananas.

Compassion organiseert voor ouders lessen in betrokken ouderschap, gezondheid, voeding en beroepstraining. En de kinderen kunnen terecht voor aanvullende lessen en hulp bij het schoolwerk. 

Compassion in Ghana in tijden van COVID-19
Wil je meer weten over hoe Compassion werkt in Ghana in tijden van COVID-19? Lees meer op de extra pagina. 

"Jouw sponsorschap heeft een glimlach op de gezichten van veel kinderen tevoorschijn gebracht en de deur geopend naar hoop voor hun toekomst."

- Padmore Agyapong, directeur Compassion Ghana

Lees hier de hele brief die Palamanga Ouali schreef aan sponsors van een kind in Ghana.

Sponsor een kind in Ghana