Waarom werken we op de Filipijnen

De Filipijnse archipel bestaat uit meer dan zevenduizend eilanden in de Stille Zuidzee, maar de overgrote meerderheid van de bevolking woont op elf van deze eilanden. De Filipijnen herbergt een enorme schat aan natuurschoon, variërend van koraalriffen tot actieve vulkanen omringt door hooggebergte. Toch leven er in dit prachtige land veel mensen in bittere armoede.

Het verschil tussen arm en rijk is enorm in Filipijnen. Er is sprake van een extreme sociale en economische ongelijkheid en een machtsconcentratie bij een kleine elite. Grote delen van de bevolking zijn afhankelijk van buitenlands hulpgeld om te kunnen voorzien in hun dagelijks onderhoud.


 

Filipijnen

Nederland

Populatie

105,8 miljoen

17 miljoen

Levensverwachting

Mannen: 66
Vrouwen: 73

Mannen: 79
Vrouwen: 83

Kindersterfte onder 5 jaar

20,9 / 1.000

3,6 / 1.000

Aantal mensen met HIV/aids

68.000

23.000

Mensen met beschikking over gezuiverd drinkwater

91,8%

100%

Mensen met beschikking over behoorlijk sanitair

73,9%

97,7%

Analfabetisme

Mannen: 4,2%
Vrouwen: 3,2%

Totaal: 1,5%

Mensen die van minder dan $1,90 per dag moeten leven

21,6%

-


Wat doen we op de Filipijnen

Sinds 1972 werkt Compassion op de Filipijnen. Momenteel nemen er 93.237 kinderen deel aan projecten. In totaal heeft Compassion 370 projecten door het gehele land. In 2005 is het Child Survival Programma gestart. Dit heeft ten doel om de meest kwetsbare (zwangere) moeders en baby’s te helpen om te overleven.

In de Filipijnen is onderwijs gratis. De sponsorkinderen gaan dus naar een lokale school. Compassion zorgt ervoor dat alle kinderen ook daadwerkelijk naar school kunnen door hen te voorzien van verplichte schoolmaterialen zoals een schooluniform, boeken, transport naar school en overige schoolspullen.

Op de dagen dat de kinderen op het project zijn, krijgen ze een voedzame maaltijd: rijst, vlees/vis, groente, fruit en melk. Daarnaast krijgen ze een snack zoals zoete aardappel, plakrijst, banaan of noedels. Ondervoede kinderen krijgen aanvullend voedsel en vitaminen.

Voor de ouders zijn er speciale programma’s met onder andere Bijbelstudie en zorggroepen. De moeders worden betrokken bij het schrijven van de brieven. Daarnaast organiseert Compassion extra programma’s voor de kinderen zoals: kamp, sporten, talentenshows en uitjes. De kinderen helpen ook bij projecten om zieken en ouderen in hun gemeenschap te helpen.


Compassion op de Filipijnen in tijden van COVID-19
Wil je meer weten over hoe Compassion werkt op de Filipijnen in tijden van COVID-19? Lees meer op de extra pagina. 

"Dankzij jou kennen duizenden Filipijnse kinderen God, leven ze een verantwoordelijk leven en hebben ze hoop voor de toekomst."

- Noel Pabiona, directeur Compassion Filipijnen

Lees hier de hele brief die Noel Pabiona schreef aan sponsors van een kind op de Filipijnen.

Sponsor een kind op de Filipijnen