Waarom werken we in de Dominicaanse Republiek

De Dominicaanse Republiek deelt het Caribische eiland Hispaniola met buurland Haïti. Het is de populairste toeristenbestemming van het Caribische gebied. In hun turbulente geschiedenis hebben de Dominicanen weinig kunnen doen met de natuurlijke rijkdommen op het eiland, zoals de delfstoffen goud, zilver en nikkel. Daarnaast heeft het bergachtige eiland veel vruchtbare grond dat geschikt is voor landbouw en hogere berghellingen die geschikt zijn voor bosbouw.

Naast de prachtige luxe vakantieresorts leeft een groot gedeelte van de bevolking in armoede en is ondervoed. De Dominicaanse regering biedt gratis onderwijs aan, maar veel ouders zien zich genoodzaakt om hun kind te laten werken. De gezondheidszorg is in de grote steden redelijk, maar op het platteland erbarmelijk. Een kleine twintig procent van de bevolking heeft geen medische zorg.

 

 

Dominicaanse Republiek

Nederland

Populatie

10,2 miljoen

17 miljoen

Levensverwachting

Mannen: 69
Vrouwen: 73

Mannen: 79
Vrouwen: 83

Kindersterfte onder 5 jaar

22,7 / 1.000

3,6 / 1.000

Aantal mensen met HIV/aids

67.000

23.000

Mensen met beschikking over gezuiverd drinkwater

84.7%

100%

Mensen met beschikking over behoorlijk sanitair

84%

97,7%

Analfabetisme

Mannen: 8,8% 
Vrouwen: 7,7%

Totaal: 1,5%

Mensen die van minder dan $1,90 per dag moeten leven

30,5%

-


Wat doen we in de Dominicaanse Republiek

Sinds 1970 werkt Compassion in Dominicaanse Republiek. Momenteel nemen er 67.331 kinderen deel aan projecten. In totaal heeft Compassion er 204 projecten. In 2006 is het Child Survival Program gestart. Dit heeft ten doel om de meest kwetsbare (zwangere) moeders en baby’s te helpen om te overleven.

In de Dominicaanse Republiek is onderwijs gratis. De sponsorkinderen gaan dus naar een lokale school. Compassion zorgt ervoor dat alle kinderen ook daadwerkelijk naar school kunnen door hen te voorzien van verplichte schoolmaterialen zoals een schooluniform, boeken, transport naar school en overige schoolspullen.

Op de dagen dat de kinderen op het project zijn, krijgen ze een voedzame maaltijd zoals rijstepap, kip, havermout, fruitsap. Daarnaast krijgen ze een snack (zoals koek en sap). Verder kunnen de kinderen deelnemen aan activiteiten zoals kamp, sport, uitjes, kunstlessen etc. En de kinderen kunnen terecht voor aanvullende lessen en hulp bij het schoolwerk.

Voor de ouders organiseert Compassion workshops over ouderschap, voorkomen van huiselijk geweld, gezonde voeding, leren lezen en schrijven en gezondheidstraining.

 

Compassion in de Dominicaanse Republiek in tijden van COVID-19
Wil je meer weten over hoe Compassion werkt in de Dominicaanse Republiek in tijden van COVID-19? Lees meer op de extra pagina. 

"De kerk is als een tweede huis voor de kinderen, maar het hebben van een sponsor is een unieke zegen voor elk kind. Een sponsor wordt een vriend die hen aanmoedigt, hen vertelt dat ze geliefd zijn, dat ze voor hen bidden, en als ze hen ook nog eens vragen stellen over hun leven, ouders en school is dit een hoogtepunt van het programma."

- Kleber Lora, directeur Compassion in de Dominicaanse Republiek.

Lees hier de hele brief die Kleber Lora schreef aan sponsors van een kind in de Dominicaanse Republiek.

Sponsor een kind in de Dominicaanse Republiek