Waarom werken we in Bolivia

Bolivia behoort tot de armste en minst ontwikkelde landen van Zuid-Amerika. Toch kent Bolivia veel verschillende economische activiteiten zoals landbouw, bosbouw, visserij, mijnbouw en de productie van textiel, verfijnde metalen en geraffineerde aardolieproducten. Bolivia is ook zeer rijk aan mineralen, in het bijzonder tin.

Officieel is slecht 7,5 procent van de beroepsbevolking in stedelijke gebieden werkloos. Maar daartegenover staat een enorm gebrek aan werk, wat tot gevolg heeft dat de meesten wel iets verdienen, maar niet genoeg om een gezin te onderhouden.  Van de totale bevolking leeft 65 procent in armoede of zelfs extreme armoede. Op het platteland is er veel meer armoede dan in de steden.


 

Bolivia

Nederland

Populatie

11,3 miljoen

17 miljoen

Levensverwachting

Mannen: 67
Vrouwen: 72

Mannen: 79
Vrouwen: 83

Kindersterfte onder 5 jaar

34,2 / 1.000

3,6 / 1.000

Aantal mensen met HIV/aids

21.000

23.000

Mensen met beschikking over gezuiverd drinkwater

90%

100%

Mensen met beschikking over behoorlijk sanitair

50,3%

97,7%

Analfabetisme

Mannen: 3,5%
Vrouwen: 11,4%

Totaal: 1,5%

Mensen die van minder dan $1,90 per dag moeten leven

38,6%

-

Wat doen we in Bolivia

Sinds 1975 werkt Compassion in Bolivia. Momenteel nemen er 93.236 kinderen deel aan projecten. In totaal heeft Compassion er 234 projecten. In 2008 is het Child Survival Program gestart. Dit heeft ten doel om de meest kwetsbare (zwangere) moeders en baby’s te helpen overleven.

In Bolivia is onderwijs gratis. De sponsorkinderen gaan naar een lokale school. Compassion zorgt ervoor dat alle kinderen ook daadwerkelijk naar school kunnen door hen te voorzien van verplichte schoolmaterialen zoals een schooluniform, boeken, transport naar school en overige schoolspullen.

Op de dagen dat de kinderen op het project zijn, krijgen ze een voedzame maaltijd zoals groentesoep, bonenburger, salade, rijst, appelsap en een dessert. Daarnaast krijgen ze een snack: boterham met thee, fruitshake met crackers, fruitsalade, havermout of brood.

Verder kunnen de kinderen deelnemen aan activiteiten zoals kamp en sportwedstrijden. En de kinderen kunnen terecht voor aanvullende lessen en hulp bij het schoolwerk.


Compassion in Bolivia in tijden van COVID-19

Wil je meer weten over hoe Compassion werkt in Bolivia in tijden van COVID-19? Lees meer op de extra pagina. 

"De grootste uitdaging die kinderen in Bolivia hebben is het gebrek aan rolmodellen in hun gezin. De meeste van onze kinderen wonen in omstandigheden waar veel van hen wordt verwacht, wat hen kwetsbaar maakt voor gevaren. ."

- Mario Vasquez, directeur Compassion Bolivia

Lees hier de hele brief die Mario Vasquez schreef aan sponsors van een kind in Bolivia