Waarom we uitbreiden

Wereldwijd leven bijna 700 miljoen mensen in extreme armoede, blijkt uit onderzoek van de Verenigde Naties. De helft van hen is jonger dan 18 jaar. Deze kinderen en jongeren hebben vaak dagelijks een tekort aan gezonde voeding en schoon drinkwater. Ook toegang tot gezondheidszorg en onderwijs is voor hen niet vanzelfsprekend. Zij zijn eerder slachtoffer van misbruik, uitbuiting en geweld dan kinderen in rijkere landen. Dat is onrechtvaardig, want deze kinderen verdienen een kans op een gezonde ontwikkeling. Als Compassion willen wij, samen met de kerk wereldwijd, Gods liefde omzetten in actie en deze kinderen steunen. 

Icoon met drie poppetjes om bevolkingsaantal weer te geven.

1 op de 6

kinderen leeft in extreme armoede

Icoon van een kind onder 5 jaar.

14.000 kinderen

sterven dagelijks voor hun 5e levensjaar

Waarom deze landen

Vlag van Malawi

Malawi

Malawi is een van de armste landen ter wereld. 70,1% van de bevolking leeft in extreme armoede, waaronder veel kinderen. Hierdoor krijgen zij vaak te maken met ondervoeding. 3 op de 10 kinderen gaat nooit naar school en een deel van hen raakt in plaats daarvan betrokken bij kinderarbeid. We willen werken in landen zoals Malawi, omdat ons programma het meest effectief is waar de armoede het grootst is. Bekijk de video over de start van ons werk in Malawi.

Vlag van Myanmar

Myanmar

Na 28 jaar is Compassion opnieuw gestart in Myanmar. We werkten hier tot 1994 en pakken nu ons werk weer op. 24,8% van de bevolking leeft er onder de nationale armoedegrens. Ook hebben ruim 7,6 miljoen mensen geen toegang tot basis sanitaire voorzieningen. De armoede in Myanmar heeft gevolgen voor de ontwikkeling van kinderen. 6 op de 10 kinderen maken hun opleiding niet af nadat ze gestart zijn.

De vlag van Zambia

Zambia

In Zambia treffen we voorbereidingen om nieuwe samenwerkingen en projecten te starten. 61,4% van de bevolking in Zambia leeft in extreme armoede. Dit heeft al vanaf de geboorte van een kind impact op zijn of haar leven. De kindsterfte is er erg hoog: 1 op de 17 kinderen overlijdt voor hun 5e levensjaar. (In Nederland is dit 1 op de 250 kinderen.) De focus van het werk van Compassion in Zambia is om kinderen van jongs af aan te beschermen en hun ouders te ondersteunen.

Cambodja

In Cambodja leeft 17,8% van de bevolking onder nationale armoedegrens. Op dit moment is Compassion gestart met voorbereidingen om hier te gaan werken, om kinderen die in armoede opgroeien op verschillende vlakken te steunen. Zij hebben vaak beperkt toegang tot faciliteiten. Zo heeft 15,3% van de bevolking geen toegang tot basis sanitaire voorzieningen en 22% van de bevolking heeft geen toegang tot veilig drinkwater binnen 30 minuten reisafstand.

Samenwerken met lokale kerken

Afrikaanse moeder met baby wandelt door akkers

Bij het starten van projecten in een land waar we nog niet eerder werkten, kijken we of de situatie stabiel genoeg is om een langdurige samenwerking aan te gaan. In de regio’s waar veel armoede is, gaan we op zoek naar lokale kerken met een visie voor kinderen in armoede. Met deze kerken gaan we voor minimaal 20 jaar een partnerschap aan en samen starten we een project, zodat we kinderen kunnen steunen in hun hele ontwikkeling van baby tot jongvolwassene. 
 
Op dit moment reiken lokale projectmedewerkers in Malawi en Myanmar al uit naar gezinnen in de omgeving. Na een periode van voorbereiding, zijn ze gestart met de eerste programma’s voor kinderen en met een Moeder- en babyprogramma

Dit kun jij doen

We zijn dankbaar dat de opstartfase van Compassion-projecten in Malawi, Myanmar, Zambia en Cambodja gefinancierd is. Op dit moment kun jij helpen door mee te bidden voor het contact met onze kerkpartners. Bid ook voor de lokale medewerkers die kinderen uitnodigen om deel te nemen aan de projecten. In de toekomst kun je ook een kind sponsoren in een van deze landen, of bijdragen aan fondsenwerving voor extra hulp. 

De start van Compassion in Malawi

In deze video vertellen nationaal directeur Joel Macharia en pastor Atley Vumbwe over de start van het werk van Compassion in Malawi.