Waarom werken we in Mexico

Mexico is qua landschap een heel divers land. Van tropisch regenwoud tot woestijngebied. Ook qua veiligheid zijn het noorden en het zuiden van Mexico enorm verschillend. Mexico is de laatste jaren voornamelijk in het nieuws vanwege de harde strijd tegen de drugskartels. Doordat de regering sinds 2006 de oorlog heeft verklaard tegen deze vorm van criminaliteit, is vooral het noorden van het land één van de gevaarlijkste gebieden in de wereld geworden. Een van de noordelijke steden heeft zelfs de twijfelachtige eer van moorddadigste stad ter wereld. Toch is daar in Mexico City niet veel van te merken. De gemiddelde Mexicaan heeft vooral te maken met de enorme kloof tussen arm en rijk.

De welvaart is erg ongelijk verdeeld. Twintig procent van de bevolking verdient vijftig procent van het BNP. Daarnaast zien de Mexicanen de welvaart van buurman Amerika aan hun eigen neus voorbij gaan, meestal doordat zij zelf werken voor te lage lonen. Ook al heeft Mexico het als ontwikkelingsland bovengemiddeld goed, nog steeds leeft veertig procent van de bevolking onder de armoedegrens. En dit zorgt voor veel illegale immigratie naar Amerika.

 

Mexico

Nederland

Populatie

125,9 miljoen

17 miljoen

Levensverwachting

Mannen: 73 
Vrouwen: 79

Mannen: 79
Vrouwen: 83

Kindersterfte onder 5 jaar

11,3 / 1.000

3,6 / 1.000

Aantal mensen met HIV/aids

230.000

22.100

Mensen met beschikking over gezuiverd drinkwater

96,1%

100%

Mensen met beschikking over behoorlijk sanitair

85,2%

97,7%

Analfabetisme

Mannen: 4,5% 
Vrouwen: 6,5%

Totaal: 1,5%

Mensen die van minder dan $1,90 per dag moeten leven

46,2%

 -

Wat doen we in Mexico

Sinds 1980 werkt Compassion in Mexico. Momenteel nemen er 57.442 kinderen deel aan projecten. Compassion heeft er 213 projecten. In Mexico is onderwijs gratis. De sponsorkinderen gaan dus naar een lokale school. Compassion zorgt ervoor dat alle kinderen ook daadwerkelijk naar school kunnen door hen te voorzien van verplichte schoolmaterialen zoals een schooluniform, boeken, transport naar school en overige schoolspullen.

Op de dagen dat de kinderen op het project zijn, krijgen ze een voedzame maaltijd zoals vlees, kip, groente en fruit. Daarnaast krijgen de kinderen een snack.

Verder kunnen de kinderen deelnemen aan activiteiten zoals kamp, uitjes, en sportwedstrijden. Daarnaast helpen de kinderen bij projecten voor zieken en ouderen in hun gemeenschap. En krijgen zij lessen over landbouw. Voor de ouders organiseert Compassion speciale programma’s met onder andere ouderlessen, inkomensgenererende activiteiten, gezondheidslessen en ouder-kind oefeningen.

Compassion in Mexico in tijden van COVID-19
Wil je meer weten over hoe Compassion werkt in Mexico in tijden van COVID-19? Lees meer op de extra pagina. 

"Armoede daagt mensen uit in elk aspect van het leven, dus onze strijd lijkt geen einde te hebben."

- Omar Villagran, directeur Compassion Mexico

Lees hier de hele brief die Omar Villagran schreef aan sponsors van een kind in Mexico

Sponsor een kind in Mexico