Het epicentrum van de aardbeving met een kracht van 7,2 lag vlakbij de stad Les Cayes op 120 kilometer van de hoofdstad Port-au-Prince. De autoriteiten spreken over 2.250 doden, bijna 13.000 gewonden en 61.000 dakloze gezinnen. Een medisch team van Compassion Haïti was een week na de aardbeving in de regio om lichtgewonden te helpen. De zoektocht naar slachtoffers en de hulpverlening werd bemoeilijkt door tropische storm Grace, die twee dagen na de aardbeving langs het zuidwesten van het land trok. Tot in januari 2022 zijn zware naschokken gemeten waardoor angst en onzekerheid bij de bevolking blijft bestaan.

Noodhulp en tijdelijke huisvesting

Onze kerkpartners in het getroffen gebied waren direct ter plaatse en konden dankzij giften aan het Compassion noodhulpfonds de eerste dagen en weken directe hulp bieden in hun omgeving. Maar wat is er verder direct na de aardbeving gebeurd?

Een huis in Haïti is verwoest door de aardbeving.

  • Het was snel duidelijk in hoeverre de families getroffen waren, waardoor we direct aan de slag konden met noodhulp en tijdelijke huisvesting. Dit deden we in samenwerking met partnerorganisaties.
  • Er was een mobiel medisch team voor de lichtgewonde mensen in de gemeenschappen, hulp bij vervoer van de zwaarder gewonde kinderen en voorlichting om ziekten zoals Cholera te voorkomen.
  • Doordat er waterinstallaties zijn getroffen, hebben we waterzuiveringstabletten verstrekt om ervoor te zorgen dat de families toch schoon water tot hun beschikking hebben. Inmiddels is een aantal elektrische waterpompen geïnstalleerd en zijn de tabletten niet meer nodig.
  • Om families te helpen met het repareren van hun huizen, delen we waardebonnen uit voor de aanschaf van bouwmaterialen.
  • De kinderen die geschokt zijn door deze heftige gebeurtenis, krijgen traumatherapie om dit te verwerken. Ook de kerkleiders krijgen deze therapie aangeboden.

Een jaar later

September 2022: een jaar na de zware aardbeving in Haïti. Inmiddels zijn er verschillende dingen gebeurd:

  • Ruim 17.000 mensen ontvingen geld en voedsel
  • 25 projecten hebben tijdelijke onderkomens laten bouwen of repareren en twee projecten zijn nog bezig met hun reparatiewerkzaamheden
  • Meer dan 7.500 noodwoningen zijn gebouwd
  • Bijna 300 mensen kregen traumatherapie om deze heftige gebeurtenis te verwerken
  • De 15 waterputten in de regio zijn gerepareerd in samenwerking met een partnerorganisatie.

Haïti zal altijd te maken hebben met orkanen en aardbevingen en daarom helpen we de projecten en kerken om de constructie van hun gebouwen volgens internationale normen te bouwen. Op de foto zie je een voorbeeld van een tijdelijke woonruimte die door lokale bouwvakkers gebouwd is. Je ziet dat de woning gebouwd is op een sterke fundering, die bestemd is voor de toekomst.

Een vrouw staat bij haar heropgebouwde huis na de aardbeving in Haïti.

De kerk is erbij

Regio directeur Edouard Lassegue vertelt over de eerste dagen na de aardbeving. Hoe na de eerste schok, de kerk ik actie kwam en samen met Compassion noodhulp en onderdak bood. Inmiddels heeft hij met eigen ogen gezien hoe hard de bevolking samen met de projecten hebben gewerkt om weer zo snel mogelijk de scholen te openen en het Compassion-programma te hervatten.

Het verhaal van Soraya

Soraya en Ana verloren hun huis bij de aardbeving in Haïti. Soraya werd het gezicht van de campagne om in Nederland fondsen te werven voor noodhulp aan gezinnen en wederopbouw van huizen, scholen, projecten en kerken. Maak kennis met Soraya en haar oma. Ze vertellen wat er gebeurde en hoe ze de eerste weken zijn geholpen door de lokale kerk.

Haïti in actie

Zaterdag 14 augustus werd Haïti getroffen door een zware aardbeving. De schade is enorm. Pastor Derosiers vertelt hoe hij direct na de beving samen met de inwoners van het dorp in actie komt voor de getroffen gezinnen. Zo geeft hij in een gebouw van de kerk eten en onderdak aan een groep dorpelingen waarvan de huizen zijn ingestort. Onder hen zijn Soraya en haar oma Ana.

Het verhaal van Carlo

Op 14 augustus 2021 was Carlo aan het werk als motor-taxichauffeur, toen de aarde ineens begon te schudden. Een ernstige aardbeving trof Haïti en liet veel huizen in puin achter. Ook het huis van Carlo stortte in. Hij verloor zijn zoon Andy en de negenjarige Mia raakte ernstig gewond. Carlo deelt hoe het leven na de aardbeving er voor zijn gezin uitziet.

Het land Haïti

Haïti is het armste land op het westelijk halfrond en heeft regelmatig te maken met natuurgeweld. Zo trok in 2016 de zwaarste orkaan in een halve eeuw over de regio die nu door de aardbeving getroffen is en trof een vergelijkbare aardbeving tien jaar geleden de regio van de hoofdstad Port-au-Prince. Sinds juni 2021 stegen de coronabesmettingen en begin juli werd de president vermoord, wat het land economisch en politiek nog instabieler maakte en vatbaar voor bendegeweld. Begin maart 2022 kampte het noorden van dit land met hevige overstromingen als gevolg van de regen. Veel families verloren persoonlijke bezittingen, zoals hun boerderijen en vee. En dit terwijl het regenseizoen nog maar net begonnen is.

Compassion werkt sinds 1968 in Haïti samen met meer dan 300 kerken, waar ruim 120.000 kinderen zich kunnen ontwikkelen op sociaal-emotioneel, cognitief en fysiek vlak en waar ze Jezus leren kennen.

Twee meisjes uit Haïti staan gearmd op een balkon.
 

Veelgestelde vragen