Tijdlijn

Sinds 2018 zijn ambassadeurs van Compassion betrokken bij project KE-0220 in Mogor, Kenia. Om je mee te nemen op de ‘reis’ die we samen met de ambassadeurs hebben gemaakt, hebben we een tijdlijn voor je gemaakt. We zijn onwijs dankbaar voor alle momenten!

Ambassadeursdag 2018

Tijdens deze dag delen we informatie over Mogor en de wens om daar een nieuw Compassion project te starten. De ambassadeurs besluiten om fondsen te gaan werven zodat dit project kan worden gestart. Via allerlei acties is binnen een paar maanden het benodigde geld geworven om het project te starten. De bouw kan beginnen!

Dit moet het projectkantoor worden.
De kerk.
De kerk en projectkantoor.

Begin 2019

Het project is geopend! De nodige basisvoorzieningen (kantoor, sanitair en kookruimte) zijn gerealiseerd. De kerk heeft drie projectmedewerkers aangenomen en vrijwilligers zijn getraind. Er worden 150 kinderen ingeschreven. We krijgen de foto’s van de eerste projectdag.

De ambassadeurs zoeken in hun omgeving naar sponsors voor de kinderen in dit project. Ruim 90 kinderen vinden uiteindelijk een Nederlandse sponsor!

Kinderen krijgen instructies.
De keuken in aanbouw.
De toiletten.

Augustus 2019

Een groep ambassadeurs reist naar Kenia en bezoekt een paar dagen het project in Mogor. Er wordt kennis gemaakt met de medewerkers, leiders van de kerk, de vrijwilligers en leraren van het project.

We zijn diep onder de indruk van het werk dat hier wordt verzet door de kerk en de projectmedewerkers. Natuurlijk ontmoeten we veel ouders en spelen we met de kinderen. Een aantal ambassadeurs bezoekt de kinderen die ze sponsoren tijdens een homevisit. Naast alle vreugde zijn we ook geraakt door de nood die er is in dit gebied.

Cleo helpt bij de maaltijd.

Ambassadeursreis 2019

Meisje uit Kenia zwaait naar camera
Groetjes!

Ambassadeursdag 2019

Tijdens de ambassadeursdag delen we filmpjes en verhalen van het project in Mogor, Kenia. We hebben met eigen ogen gezien wat er al gebeurd en wat er nog nodig is. Duidelijk is de behoefte aan klaslokalen en schoon drinkwater in het dorp zelf. Opnieuw besluiten de ambassadeurs zich hiervoor in te willen zetten. Acties worden opgezet en geld wordt ingezameld. Ondertussen krijgen we prachtige berichten van een aantal activiteiten in het project:

  • Kinderen die de eerste medische check krijgen (veel kinderen blijken extra medische hulp nodig te hebben)
  • Alle kinderen ontvangen een kinderbijbel
  • De kinderen krijgen een uniform

Mooi om zo samen op te mogen lopen en te horen wat er zoal gebeurd!

Een uniform en eten op het project.
Foto’s voor de registratie.

In 2020

Begin 2020 zorgt Corona voor een wereldwijde pandemie. Naast de acties voor Mogor, wordt door de ambassadeurs ook een actie gedaan voor het COVID-noodfonds. Hierdoor lopen de acties voor Mogor iets langer door. Maar er worden nog steeds chocolademandjes verkocht, kaarten gemaakt, cadeaus verkocht en andere acties gedaan om het geld bij elkaar te sparen voor de klaslokalen in Mogor.

Eind 2020 kunnen we aan het project laten weten dat ze klaslokalen kunnen gaan bouwen, omdat de fondsen zo goed als binnen zijn. Ondertussen gaan de ambassadeurs door met actie voeren om ook een goede water-oplossing te realiseren. Toen we deelden dat er nog een paar kinderen zijn in het project zonder sponsor, wordt via de ambassadeurs hiervoor al snel een sponsor gevonden. Wat een zegen!

Voorjaar 2021

We krijgen bericht vanuit Mogor dat de ‘eerste steen’ voor de bouw van de klaslokalen officieel is gelegd. Dat gaat in Mogor met de nodige ceremonie gepaard, het geeft aan hoe bijzonder dit is voor deze gemeenschap.

De priester zegent de grond voor het klaslokaal.
Het klaslokaal in aanbouw.
Het eindresultaat!

Muskathlon@Home op 26 juni 2020

Veel ambassadeurs doen mee aan de Muskathlon@Home, waarbij de opbrengst is voor schoon drinkwater in een drietal projecten in Kenia, waaronder Mogor!

Na afloop van de Muskathlon sturen we een bericht naar Mogor dat ze kunnen starten met het implementeren van de beste oplossing voor drinkwatervoorziening. Er is voldoende funding binnen gekomen om een ‘bore-hole’ aan te leggen. Dit vraagt in Mogor verder onderzoek, om te kijken hoe dit het beste uitgevoerd kan worden.

Virtual visit naar Mogor

In augustus 2021 vliegen we digitaal naar Mogor, Kenia. Wat waren we graag in het vliegtuig gestapt en daar echt in het project gaan kijken, weer de mensen ontmoeten. Met een groep ambassadeurs op kantoor en een groep die thuis online meekijkt, bekijken we de prachtige film die door het project gemaakt is tijdens een projectdag. We zien wat er allemaal is gerealiseerd, maar ook wat zoal gebeurt op een projectdag (zoals aanbidding, lessen, het eten, spelen).

We spreken live met de projectdirecteur en de voorganger van de kerk, horen wat er allemaal is gebeurd in het afgelopen jaar en kunnen vragen stellen. Daarna gaan we samen op ‘homevisit’ met een van de ambassadeurs. Twee families die elkaar via een scherm ontmoeten. Bijzonder en ontroerend!

Speeltoestellen.
Het klaslokaal in gebruik.
Alle kinderen in het project.

Watervoorziening

In oktober 2021 krijgen we een prachtig bericht uit Mogor: uit grondonderzoek blijkt dat het mogelijk is om in Mogor een pomp te maken voor grondwater (een borehole). Dat is een schitterende oplossing! We wisten dat het opvangen van regenwater mogelijk was en ook deels al gebeurde. Maar dat is nog altijd afhankelijk van de hoeveelheid regenwater die er valt (en dat verschilt per seizoen). Ook konden hiervan wel de gezinnen van de kinderen in het project gebruik maken, maar het was niet voldoende voor de hele gemeenschap.

Met het waterpunt dat nu gerealiseerd kan gaan worden, kan de hele gemeenschap (zo’n 2000 mensen) gebruik maken van schoon en veilig drinkwater. De komende tijd zal dit worden gerealiseerd. Ook zal er een team worden samengesteld voor het onderhoud en beheer van het waterpunt en worden er hygiëne-lessen verzorgd. In de zomer van 2023 zal dit allemaal gereed zijn. We zien uit naar de foto’s!

Goed nieuws uit Mogor

Het meest recente nieuws is er nieuwe kinderen ingeschreven zijn in het project! Dit is geweldig nieuws, want dit betekent dat er meer gezinnen geholpen worden door de lokale kerk en kinderen een hoopvolle toekomst tegemoet gaan. Het is mogelijk om nieuwe kinderen in het project in te schrijven, omdat het project nu goed gefaciliteerd is om grotere aantallen kinderen te huisvesten op een projectdag.

Voor een aantal kinderen zoeken we nog een sponsor. Wil jij of ken jij iemand die een kind uit Mogor wil sponsoren? Geweldig! Hieronder zie je de kinderen die nog op een sponsor wachten.

Ongesponsorde kinderen Mogor

En nu?

We zijn blij en dankbaar dat we deze periode hebben mogen optrekken met het project in Mogor. We blijven bij het project in Mogor betrokken door middel van de sponsoringen, maar zetten aparte fondsenwerving meer voor het project op.

Als je op wat voor manier dan ook hebt bijgedragen aan de opbouw en ontwikkeling van dit project, willen we je hartelijk bedanken voor jouw betrokkenheid! Mede door jouw gebed, sponsoring, actie of anderszins zijn er nu 150 kinderen in Mogor die de kans krijgen op een hoopvolle toekomst. Ieder kind telt, dankjewel!