Moeilijke keuzes

Ethiopië is een van die tien landen die het hardst worden geraakt door de voedselcrisis. Volgens het Wereld Voedsel Programma van de VN is voedselonzekerheid en ondervoeding een groot probleem in het land: zo’n 20,4 miljoen mensen hebben voedselhulp nodig. De stijgende prijzen maken het leven voor gezinnen in armoede steeds zwaarder. Ouders staan voor de keuze: welke maaltijd slaan we vandaag over?

Wanneer er geen eten is om mee te nemen naar school, betekent dat in veel gevallen dat het kind thuisblijft. Ouders willen niet dat hun kind toe moet kijken, terwijl hun klasgenootjes eten. Honger zorgt daarnaast voor concentratieproblemen. Met een lege maag neem je de lesstof simpelweg niet in je op. Terwijl onderwijs zo belangrijk is om de cirkel van armoede te doorbreken.

Ook Yeresen (7) blijft steeds vaker thuis van school. Ze woont bij haar oma, Birtukan, die haar kleindochter alleen opvoedt. Birtukan vertelt: ‘’Ik werk hard om voor haar te zorgen, maar de laatste tijd is dat niet meer genoeg. Ik heb nog nooit zo’n lastige situatie meegemaakt. Wat moet ik doen als ik te weinig eten in huis heb? Ik wil niet dat Yeresen zonder eten naar school gaat en erbij zit wanneer de andere kinderen wel eten. Het is een moeilijke keuze, maar soms is het de enige optie.’’

Yeresen is niet de enige die regelmatig niet op school is. De leraren ontdekken dat steeds meer kinderen symptomen van ondervoeding vertonen en thuisblijven. Veel van de kinderen op school, waaronder Yeresen, zijn opgenomen in het Compassion-project. Daarom besluiten de leraren om samen met de projectmedewerkers te zoeken naar een oplossing. ‘’Leraren probeerden zelf lunch te kopen voor de kinderen die geen eten mee hadden, maar dit werd al snel te veel,’’ vertelt projectdirecteur Bayush.

Birtukan met haar kleindochter Yeresen.

Goede voeding is cruciaal

Voeding speelt een doorslaggevende rol in de ontwikkeling van een kind. Goed gevoede kinderen zijn gezond. Ze kunnen zich concentreren op school en actief meedoen in de klas. Daarnaast zijn ze beter in staat om te spelen met andere kinderen. Het hebben van eten op school gaat verder dan alleen de fysieke ontwikkeling van een kind, het heeft ook invloed op hun psychische welzijn.

Dankzij het noodhulpfonds voedselcrisis kan het Compassion-project van Yeresen meerdere keren per week voor lunch zorgen voor de bijna honderd schoolgaande kinderen in het project. ‘’Geen enkel kind hoeft zich zorgen te maken over het missen van school, omdat ze geen eten hebben. Het is voor de ontwikkeling van deze kinderen zo belangrijk om naar school te kunnen gaan,’’ aldus Bayush.

Zowel de projectmedewerkers als de moeders van de kinderen werken hard om ervoor te zorgen dat ieder kind naar school komt en iets te eten heeft. Moeders komen al vroeg in de ochtend naar het project om de lunch voor te bereiden. ‘’Het was een enorme opluchting toen ik hoorde hoe het project ons zou helpen,’’ vertelt Birtukan. ‘’Zonder deze hulp was het voor mij onmogelijk om mijn kleindochter naar school te laten gaan.’’

Kinderen staan in de rij voor de lunch die ze krijgen op het Compassion-project.

Help je mee?

Tijdens de voedselcrisis helpt Compassion meer dan 2,3 miljoen kinderen en hun gezinnen wereldwijd. Om tijdens deze crisis noodzakelijke (voedsel)hulp te kunnen blijven bieden, is jouw steun meer dan welkom. Je gift wordt gebruikt om acute hulp te bieden. Dit kan zijn door middel van voedselpakketten of door financiële steun. De lokale kerken waar Compassion mee samenwerkt, zorgen ervoor dat de hulp daar terecht komt waar dit het meest nodig is.