Wereldwijd hebben miljoenen kinderen niet genoeg (gezonde) of geen voeding om te overleven en zich gezond te ontwikkelen. Chronisch ondervoede kinderen blijven klein en hebben een zwak immuunsysteem, waardoor ze vatbaarder zijn voor ziektes als longontsteking en mazelen. Ook heeft ondervoeding invloed op de mentale ontwikkeling. Studies hebben aangetoond dat chronisch ondervoede kinderen minder ontwikkelde hersenen hebben, waardoor ze slechter presteren op school en in hun latere (werkzame) leven.

Gevarieerde voeding

Het is belangrijk dat kinderen niet alleen voldoende eten, maar dat ze ook genoeg voedingstoffen binnen te krijgen. Voor een goede ontwikkeling zijn voldoende koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten nodig.

Daarnaast is het van belang dat kinderen voldoende vitamines en mineralen uit voeding halen. Zo ondersteunt vitamine D de groei van sterke botten en helpt calcium bij het behoud daarvan. Helaas kampen wereldwijd bijna 200 miljoen kinderen met tekorten aan bijvoorbeeld vitamine A, vooral in landen waar veel mensen in armoede leven. Een tekort aan vitamine A kan leiden tot blindheid en is ook een belangrijke doodsoorzaak onder kinderen tot vijf jaar. Ook een tekort aan ijzer in voeding zorgt voor bloedarmoede, wat het leervermogen kan aantasten.

Stunting en wasting

144 miljoen kinderen onder de vijf jaar hebben te maken met stunting. Zij blijven achter in groei en gewicht door ondervoeding. Zij kunnen zich niet goed ontwikkelen en ondervinden problemen met leren. Volwassenen die als kind stunting hebben ontwikkeld, verdienen 20 procent minder dan volwassenen die dit niet hebben ervaren.

47 miljoen kinderen kampen met de gevolgen van wasting. Dat wil zeggen dat zij verlies van spiermassa hebben van meer dan 20-30 procent door ondervoeding. Deze kinderen zijn buitengewoon dun, hebben een verzwakt immuunsysteem en lopen het risico te overlijden aan de gevolgen van hun voedingsconditie. Om niet aan een honger gerelateerde dood te sterven, hebben zij dringend hulp nodig.

Grote druk

Gebrek aan voeding zorgt voor schooluitval. Kinderen kunnen zich niet concentreren of blijven thuis omdat ze moeten bijdragen aan het familie-inkomen. Dat terwijl onderwijs zo’n belangrijke sleutel is om uit het spoor van armoede te komen. Gebrek aan onderwijs heeft een negatief effect op het verdienvermogen voor de rest van je leven. Op die manier wordt het erg moeilijk om aan extreme armoede te ontkomen.

Gezinnen die te maken hebben met voedseltekort, staan enorm onder druk. Er is geen eten, geen oplossing. Dit veroorzaakt grote stress. Uit wanhoop maken ouders ongezonde keuzes voor hun kind. Richmond Wandera woont en werkt in Uganda en vertelt: “Als iemand interesse toont om met een van de dochters te trouwen, is dat een no brainer. Een kind uithuwelijken betekent: inkomsten en een mond minder om te voeden. Het meisje in kwestie heeft hier geen enkele stem in. Haar toekomst: stoppen met school en jong moeder worden.” Lees hier meer over de situatie in Uganda.

Help je mee?

Compassion ondersteunt wereldwijd meer dan 2,3 miljoen kinderen en hun gezinnen. Om hen tijdens deze crisis noodzakelijke (voedsel)hulp te kunnen blijven bieden is jouw steun meer dan welkom! Je gift wordt gebruikt om acute hulp te bieden. Dat kan zijn in de vorm van voedselpakketten of door financiële steun. De lokale kerken waar Compassion mee samenwerkt, zorgen ervoor dat de hulp daar terecht komt waar dit het meest nodig is.