Zamatu wil dokter worden


Kinderen die in extreme armoede opgroeien, kunnen vaak niet naar school, laat staan een vak leren. Compassion investeert in het leven van deze kinderen. Daarmee krijgen ze kans op een baan waarmee voorzien kan worden in het leven van een heel gezin.


Zamatu, het meisje op de foto, wil dokter worden. Of dit werkelijk gaat gebeuren? We weten het niet. Maar wat gaaf dat zij weer kan dromen en op een plek is waar haar kwaliteiten worden gezien en waar zij haar talenten kan ontwikkelen.

Een plan voor morgen

Als onderdeel van het project schrijven alle kinderen van jongs af aan ‘een plan voor morgen’. Door de jaren heen leren ze plannen en verstandig omgaan met geld. Ook is er hierin aandacht voor het ontwikkelen van hun talenten en ontdekken ze wat voor soort baan uiteindelijk het beste zou passen. Door het plan constant bij te werken, wordt het steeds concreter.

Vervolgopleiding
Rond de leeftijd van 12 jaar wordt gekeken welke vervolgopleidingen die het land biedt, het beste bij het kind past. Dit is onderdeel van het Youth Development Programma. Sommige kinderen beginnen aan een vakopleiding en krijgen een praktisch beroep aangeleerd.

Andere kinderen stromen eerst door naar de middelbare school. Om daarna nog een vak, beroeps- of academische opleiding te volgen. Dit is in sommige situaties afhankelijk van het aanbod en een eventuele studiebeurs vanuit de overheid of opleiding zelf. Wanneer een kind een eigen inkomen kan verdienen, betekent dit vaak het einde van zijn of haar tijd in het Compassion-project.

Zolang het kind onderdeel uitmaakt van het project, blijft Compassion betrokken bij zijn of haar dromen en plannen voor de toekomst.

***